Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΣταματήστε να τρώτε καθημερινά από fast food

Σταματήστε να τρώτε καθημερινά από fast food

Print Friendly, PDF & Email

Ο συγκεκριμένος τρόπος διατροφής προκαλεί προβλήματα υγείας

To fast food αναφέρεται σε είδη τροφίμων των οποίων ο τρόπος παρασκευής είναι πολύ γρήγορος. Συνήθως, η παρασκευή αυτών των τροφίμων απαιτεί υψηλή τεχνολογία. 

Το δυστύχημα είναι ότι αυτές τις τροφές δεν τις προτιμούν μόνο οι εργαζόμενοι ενήλικες, αλλά και τα παιδιά.

Έρευνες του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) έδειξαν ότι τα παιδιά τρώνε σε ταχυφαγεία (εστιατόρια  τύπου fast food) σε ποσοστό 7-42% τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Από το 1984 μέχρι το 2000 υπήρξε μια αύξηση στην κατανάλωση έτοιμου φαγητού της τάξης του 956%. Αν συνδυάσουμε αυτήν την αύξηση με τον πενταπλασιασμό των αρχικών μερίδων στα ταχυφαγεία, θα καταλάβουμε, γιατί στις ΗΠΑ υπήρξαν άνθρωποι που μήνυσαν γνωστή αλυσίδα fast food για τη συμβολή της στην αύξηση του σωματικού τους βάρους.

Τα γεύματα τύπου fast food είναι πλούσια σε θερμίδες, λίπος (ιδιαίτερα κορεσμένο λίπος), χοληστερόλη, αλάτι και ζάχαρη, ενώ είναι φτωχά σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Έρευνα που έγινε σε 2379 κορίτσια μελετώντας τις διατροφικές τους συνήθειες για 10 χρόνια έδειξε ότι καθώς τα κορίτσια μεγάλωναν αυξανόταν η τάση κατανάλωσης έτοιμου φαγητού. Αυτό εξηγείται από το ότι τα κορίτσια όσο μεγαλώνουν αισθάνονται όλο και πιο ανεξάρτητα π.χ. μπορούν να πάνε σε ένα εστιατόριο fast food και να φάνε μόνες τους. Τα κορίτσια της έρευνας τα οποία έτρωγαν πιο συχνά έτοιμες τροφές λάμβαναν περισσότερες θερμίδες, από τις οποίες το μεγαλύτερο  ποσοστό αυτών προερχόταν από το λίπος (και ιδιαίτερα από κορεσμένο λίπος), και περισσότερο αλάτι.

Η αυξημένη περιεκτικότητα των έτοιμων φαγητών σε θερμίδες, λίπος, χοληστερόλης, ζάχαρης και αλατιού βλάπτουν την υγεία. Ένα συνηθισμένο γεύμα fast food έχει υψηλή ενεργειακή πυκνότητα (δηλαδή μια μικρή ποσότητα τροφίμου αποδίδει πολλές θερμίδες).

Ας μιλήσουμε με αριθμούς…

Ένα κλασσικό γεύμα fast food είναι 1 ½2 ½ φορές πιο πυκνό από ότι ένα παραδοσιακό γεύμα. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι “προγραμματισμένος” να καταναλώνει τόσο πλούσια σε ενέργεια τρόφιμα και αυτό είναι ένας από τους λόγους που οδηγούν στην αύξηση της εμφάνισης της παχυσαρκίας. Επίσης, εκτός από την υψηλή ενεργειακή πυκνότητα που χαρακτηρίζει τα τρόφιμα αυτά, συνηθίζεται να σερβίρονται και σε μεγάλες μερίδες.

Εκτός από την παχυσαρκία, τα τρόφιμα αυτά μπορούν να συμβάλλουν, μέσω των συστατικών που περιέχουν, στην εμφάνιση νοσημάτων όπως ο διαβήτης τύπου 2, υπέρτασης και υπερλιπιδαιμιών.

Επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι ο συγκεκριμένος τρόπος διατροφής σε πρώιμες ηλικίες στους ανθρώπους, μπορεί να καθορίσει την μετέπειτα εξέλιξη τους και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου.

Διαβάστε, επίσης,

Παιδική και εφηβική παχυσαρκία

Η επίδραση της διαφήμισης στη διατροφή των παιδιών

Πρόχειρο φαγητό και κατάθλιψη

Το πάχος είναι αιτία καρκίνου

Κόψτε τελείως τη ζάχαρη

Συμβουλές για την διατροφή και την άσκηση

Κόψτε τη ζάχαρη στα παιδιά σας

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου

Το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου είναι μια διαταραχή των μυών και των μαλακών ιστών που σχετίζονται με αυτό. Το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου είναι μια διαταραχή του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ