Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΨυχολογίαΗ ψυχολογία της μάζας

Η ψυχολογία της μάζας

Η ψυχολογία της μάζας διδάσκεται στις στρατιωτικές σχολές ως πρωτεύων μάθημα

Ο Ζίγκμουντ Φρόιντ, πατέρας της ψυχολογίας, στο βιβλίο του η ψυχολογία των μαζών και η ανάλυση του εγώ, αναλύει τα βασικά χαρακτηριστικά της ψυχολογίας των κοινωνιών αναφέροντας πως οι μάζες διακατέχονται από τα αρχέγονα ένστικτα του ανθρώπου, τα οποία ως επί το πλείστον είναι βίαια, επιθετικά και σεξουαλικά. Αυτές οι δυνάμεις μπορεί να οδηγήσουν τις κοινωνίες στο χάος.

Ακόμη ισχυριζόταν ότι οι μάζες είναι χειραγωγίσιμες, είναι εύπλαστες κι ότι μπορείς να αγγίξεις τις επιθυμίες και τους φόβους τους και να τους χρησιμοποιήσεις προς όφελός σου.

Έπειτα από αυτές τις παρατηρήσεις του Φρόιντ αναπτύχθηκαν πολλές θεωρίες και μέθοδοι για την χειραγώγηση της ψυχολογίας των μαζών και των έλεγχο των κοινωνιών.

Η ψυχολογία της μάζας ανήκει στον τομέα της κοινωνικής ψυχολογίας και προσπαθεί να προσεγγίσει και να εξηγήσει το πώς απλοί καθημερινοί άνθρωποι αποκτούν ιδιαίτερη δύναμη όταν λειτουργούν συλλογικά. Έχουν καταγράφει αρκετά παραδείγματα στο παρελθόν του ανθρώπινου είδους που αποδεικνύουν ότι ομάδες ανθρώπων με κοινές αντιλήψεις και στόχους έχουν φέρει δραματικές κοινωνικές αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές μπορούν να χαρακτηριστούν ηρωικές ή καταστροφικές, ανάλογα με το που στρέφεται η δυναμική της μάζας τη δεδομένη χρονική περίοδο.

Κατά τον Gustave Le Bon η ιδιαιτερότητα αυτού του είδους της συλλογικής ψυχολογίας είναι ότι δεν απαιτείται πάντα η συγκέντρωση ενός μεγάλου αριθμού ατόμων στο ίδιο σημείο, ώστε να γεννηθεί μια κοινή τάση και αντίληψη απέναντι σε κάποιο σημαντικό κοινωνικό γεγονός. Κάτω από την επήρεια αυτού του κοινωνικού γεγονότος χιλιάδες άτομα που δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή και ζουν σε διαφορετικές περιοχές, μπορούν να αποκτήσουν τα χαρακτηριστικά του πλήθους.

Το φαινόμενο αυτό μπορεί να παρατηρηθεί ακόμα και σε ένα ολόκληρο έθνος το οποίο κάτω από της κατάλληλες συνθήκες μεταμορφώνεται σε “ψυχολογικό πλήθος”. Το χαρακτηριστικό αυτού του πλήθους είναι η εξαφάνιση της συνειδητής προσωπικότητας του ατόμου και η απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά και τα συναισθήματά του. Παρόλο που το πλήθος αποτελείται από ετερογενή στοιχεία και μονάδες με ξεχωριστές προσωπικότητες, η επιρροή είναι τόσο μεγάλη που έχει ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική μετάλλαξη του ατόμου και την υιοθέτηση κοινών αντιλήψεων, απόψεων αλλά και αντιδράσεων. Το ετερογενές σκοτώνεται και απορροφάται από το ομογενές και ως αποτέλεσμα γεννάται το φαινόμενο της απεξατομίκευσης (deindividuation).

Η απεξατομίκευση χαρακτηρίζεται από περιορισμένη αίσθηση του εαυτού και της διαφορετικότητας ως μέρος ενός συνόλου και ως αποτέλεσμα έχει την μειωμένη αυτοσυγκράτηση και την ακραία αντίδραση στα ερεθίσματα. Ο όρος αυτός επεξηγεί την συλλογική συμπεριφορά και την μετάβαση της εξατομικευμένης ταυτότητας προς την συλλογική ταυτότητα. Όπου υπάρχει πλήθος κυριαρχεί η ανωνυμία και η ανωνυμία πολύ συχνά, όπως υποστηρίζουν οι έρευνες, συνοδεύεται τις περισσότερες φορές από τη βία.

O Zimbardo προκείμενου να επιτύχει την απεξατομίκευση των συμμετεχόντων στο πείραμα του, χρησιμοποίησε ενδυμασίες που περιλάμβαναν κουκούλες και στολές οι οποίες ήταν πανομοιότυπες. Την ίδια ακριβώς ενδυματολογική τακτική χρησιμοποιεί η αστυνομία και ο στρατός ακόμα και σήμερα. Σκοπός αυτού του είδους της απεξατομίκευσης είναι ο απόλυτος έλεγχος της συμπεριφοράς, και η υποταγή σε διαταγές οι οποίες κάτω από άλλες συνθήκες θα απορρίπτονταν από το δεκτή. Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν ακραίες συμπεριφορές οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε ειδεχθή εγκλήματα ακόμη και στη γενοκτονία ενός ολόκληρου λαού, σε φυσικό αλλά και σε ψυχικό επίπεδο.

Η ψυχολογία της μάζας διδάσκεται στις στρατιωτικές σχολές ως πρωτεύων μάθημα και αυτές οι σχολές είναι ανώτατες.  Με τη χρήση αυτής της επιστήμης μπορεί να μετατραπεί ο λαός σε όχλο και το αντίθετο, και να του δίνεται η ευκαιρία να εκτονώνεται και να κάνουν οι ιθύνοντες την δουλειά τους. Κοινωνικό ον ο άνθρωπος δεν αντέχει την μοναξιά ούτε στις ιδέες του, ψάχνει απεγνωσμένα για το ομοϊδεάτη του και προσκολλάται και το φέρνω στα καθ’υμάς.

Με την χρήση της τηλεοράσεως πέρασαν στον πολύ κόσμο ως πρότυπο, έναν φανταστικό τρόπο ζωής.

Καλοπέραση και οικονομική ευμάρεια δικαιούται ο κάθε άνθρωπος και αν δεν έχει την οικονομική δυνατότητα του την προσφέρει η τράπεζα με δάνεια. Οι διοικούντες τις τράπεζες είναι απόλυτοι γνώστες αυτής της επιστήμης, δεν διοικούν μόνο τις τράπεζες, αλλά και τα κράτη που τις φιλοξενούν και μέσω των κυβερνήσεων των κρατών ελέγχουν τα πλήθη. Δίνουν για να πάρουν πολλαπλάσια, αυτός είναι ο κανόνας, το παραπάνω είναι όταν σε κάνουν να νοιώθεις και υποχρεωμένος που σου κάνουν κανονική αφαίμαξη.

Ήρθε ο καιρός σαν κράτος αλλά και σαν ιδιώτες, ο κάθε ένας από εμάς που χρωστά να εξοφλήσει, υπάρχει όμως η δυνατότητα να εξοφλήσουμε ποτέ;

  • Οι εισπρακτικές εταιρίες προσπαθούν να μαζέψουν τα χρωστούμενα και να τα αποδώσουν στην τράπεζα.
  • Οι ειδήσεις και τα ΜΜΕ, είναι το ισχυρότερο εργαλείο για αυτήν την επιστήμη, κατευθύνουν το άνθρωπο να σκέπτεται όπως θέλουν ορισμένοι και διερωτάστε πόσοι από εμάς έχουμε την δύναμη να κλείσουμε τη τηλεόραση;

Μου είπε κάποιος προχθές...

«Εγώ βλέπω μόνο ειδήσεις» και χαμογέλασα, αυτός νομίζει πως είναι ενημερωμένος, αλλά είναι δυστυχής και δεν το ξέρει. Απλά επαναλαμβάνει όσα του σερβίρουν, δικαιολογεί την κατάντια του και την κατάντια της πατρίδας μας σαν γενικό φαινόμενο…

Η τάση για απόλυτες απόψεις είναι το εμπόδιο που κάνει τον καθένα μας να μην λειτουργεί με βάση τη σκέψη και την εμπειρία του, αλλά μόνο με μαζικές αντιδράσεις…

Ανοίγουμε το μυαλό μας και τις ιδέες μας, καθοδηγούμε τη σκέψη και τις πράξεις μας και προχωρούμε μπροστά…

Η στρατηγική της απόσπασης της προσοχής

Οι Έλληνες της καχυποψίας

Το οικονομικό πρόγραμμα εξόντωσης της Ελλάδας

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ