Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΟ ρόλος του PET στην ανίχνευση της υποτροπής

Ο ρόλος του PET στην ανίχνευση της υποτροπής

Print Friendly, PDF & Email

To PET/CT SCAN μπορεί να ανιχνεύσει  υποτροπή μετά από θεραπευτική χειρουργική επέμβαση;

Αν και οι πρώιμες υποτροπές, όπως και μη αναμενόμενοι  δεύτεροι πρωτοπαθείς όγκοι μπορεί να βρεθούν σε ορισμένους ασθενείς, τα οφέλη αυτά αντισταθμίζονται από τα ψευδώς θετικά και ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα και την αβεβαιότητα ως προς το αντίκτυπο στην επιβίωση της προσθήκης PET στην μετεγχειρητική παρακολούθηση.

Τα αποτελέσματα αυτά παρουσιάζονται σε μια μελέτη που  τυχαιοποιημένα 130 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε δυνητικά θεραπευτική εκτομή του παχέος εντέρου ή του καρκίνου του ορθού  μετά παρακολουθήθηκαν με τα συμβατικά μέσα επιτήρησης (καρκινικοί δείκτες στον ορό, υπερηχογράφημα, ακτινογραφία θώρακος και αξονική τομογραφία, στις 9 και 15 μήνες) με ή χωρίς ΡΕΤ scan στις 9 και 15 μήνες. Επειδή κάποια στοιχεία χάθηκαν, οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν σε 125 ασθενείς (60 στην ομάδα του ΡΕΤ έναντι 65 στη συμβατική ομάδα).

Ο αριθμός των ασθενών με υποψία υποτροπής ήταν 44 (23 στην ομάδα του PET και 21 στην συμβατική ομάδα) κι έγινε επιβεβαίωση με βιοψία ή χειρουργική επέμβαση σε 15 ασθενείς στην ομάδα του ΡΕΤ έναντι 12 στην συμβατική ομάδα (25 έναντι 18,5 τοις εκατό), μια διαφορά που δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Στην ομάδα ΡΕΤ υπήρχε  σημαντικά μικρότερος χρόνος μέχρι την υποτροπή (12 έναντι 15 μήνες), και οι υποτροπές  πιο συχνά θεραπεύθηκαν με χειρουργική επέμβαση σε αυτή την ομάδα (δέκα εναντίον δύο). Το ΡΕΤ, επίσης, ανίχνευσε 3 μη αναμενόμενους δεύτερους πρωτοπαθείς όγκους ένα γαστρικό GIST και δύο πρωτοπαθείς καρκίνους του πνεύμονα. Τρεις ασθενείς είχαν ψευδώς θετικό αποτέλεσμα και δύο από τους 25 ασθενείς με την υποτροπή είχε ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα.

Τα PET πρέπει να συναξιολογούνται με άλλες διαγνωστικές εξετάσεις.  Σε επίμονα πολύ αυξημένους καρκινικούς δείκτες στον ορό όταν οι άλλες διαγνωστικές εξετάσεις δεν αποκαλύπτουν την υποτροπή, το PET scan μπορεί να αποκαλύψει απόκρυφη μεταστατική νόσο και ενδεχομένως να τροποποιήσει την  διαχείριση των ασθενών.

Διαβάστε, επίσης,

Διαφοροδιάγνωση πλευριτικών συλλογών με PET/CT scan

Σύγκριση ολοσωματικής MRI και ολοσωματικού PET/CT SCAN

Καρκίνος αγνώστου πρωτοπαθούς

Ολόσωμη μαγνητική τομογραφία

Στρωματικοί όγκοι γαστρεντερικού συστήματος

Διάγνωση λεμφοϋπερπλαστικών διαταραχών σε μεταμοσχευμένους

Οδηγίες για το PET/CT για τους ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωινή ναυτία

Εάν έχετε πρωινή ναυτία αποφύγετε τις έντονες οσμές, την υπερβολική κούραση, τα πικάντικα τρόφιμα και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η πρωινή ναυτία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ