Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟγκολογίαΠρόληψη καρκίνου νεφρού με το ποτό

Πρόληψη καρκίνου νεφρού με το ποτό

Ένα με δύο ποτά την ημέρα φαίνεται να μειώνουν μετριοπαθώς τον κίνδυνο εκδήλωσης νεφροκυτταρικού καρκίνου

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Ένα με δύο ποτά την ημέρα φαίνεται να μειώνουν μετριοπαθώς τον κίνδυνο εκδήλωσης νεφροκυτταρικού καρκίνου, ανεξαρτήτως του καταναλισκόμενου τύπου αλκοόλ, σύμφωνα με  αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.

Το αλκοόλ θεωρείται προδιαθεσικός παράγοντας για την ανάπτυξη καρκίνου του νεφρού.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 12 κλινικές έρευνες. Τα στοιχεία προέρχονταν από γενικούς πληθυσμούς των ΗΠΑ, του Καναδά, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας, καθιστώντας τη μελέτη, την μεγαλύτερη σχετικά με την εξεταζόμενη σχέση μεταξύ καρκίνου του νεφρού και κατανάλωσης αλκοόλ.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που συμπεριλήφθηκαν ήταν 530.469 γυναίκες και 229.575 άνδρες. Στην αρχή της έρευνας, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν διατροφικό ερωτηματολόγιο συχνότητας που περιλάμβανε και τα αλκοολούχα ποτά. Οι ερευνητές καθόρισαν τη μετριοπαθή κατανάλωση αλκοόλ ως το αντίστοιχο λίγο περισσότερο του ενός ποτού την ημέρα. Εξαίρεσαν τα άτομα που έπιναν περισσότερα από δύο ποτά ημερησίως. Κατά τη διάρκεια των επτά με 20 ετών της μελέτης, 711 γυναίκες και 719 άνδρες διαγνώστηκαν με νεφροκυτταρικό καρκίνο. Αυτό μεταφράζεται σε 23 περιπτώσεις ανά 100.000 μη-καταναλωτές ανά έτος και 15 περιπτώσεις ανά 100.000 μετριοπαθείς πότες ανά έτος. Αφού συνυπολογίστηκε η επίδραση της ηλικίας, ο κίνδυνος νεφροκυτταρικού καρκίνου ήταν 25% χαμηλότερος στους μετριοπαθείς πότες συγκριτικά με αυτούς που δεν έπιναν αλκοόλ, στατιστικά σημαντική διαφορά. Επίσης, διαπιστώθηκε δοσοεξαρτώμενη σχέση, καθώς όσο η ποσότητα της καθημερινής κατανάλωσης αλκοόλ αυξανόταν από περίπου δύο ποτά την εβδομάδα σε περίπου ένα ποτό την ημέρα, ο κίνδυνος καρκίνου του νεφρού ήταν από 6% χαμηλότερος έως και 25% χαμηλότερος αντίστοιχα.

Οι συσχετισμοί παρέμεναν αμετάβλητοι ακόμα και όταν συνυπολογίστηκαν άλλοι συνεισφέροντες παράγοντες, όπως το βάρος, το ιστορικό υπέρτασης, το κάπνισμα και άλλες μεταβλητές. Το αναπαραγωγικό ιστορικό, η χρήση διατροφικών ουσιών και η συνολική πρόσληψη θερμίδων είχαν μικρή επίδραση. Τα αποτελέσματα ήταν όμοια για τη μπύρα, το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να ξεχωρίσουν μεταξύ των συμμετεχόντων ποιοι ήταν μετριοπαθείς καθημερινοί πότες και αυτών που έτειναν να πίνουν μεγάλες ποσότητες σποραδικά. Επομένως, οι επιδράσεις της πολύ βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ, της συχνής και των διαφόρων άλλων προτύπων κατανάλωσης, παραμένουν ασαφείς.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι το αλκοόλ μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο νεφροκυτταρικού καρκίνου βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Αλλες πιθανές εξηγήσεις περιλαμβάνουν την δραστηριότητα των αντιοξειδωτικών φαινολικών συστατικών που περιέχει το αλκοόλ, και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου νεφροκυτταρικού καρκίνου αφαιρώντας τους καρκινογόνους παράγοντες, μειώνοντας τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων ή προάγοντας τον κυτταρικό θάνατο.

Απ’ την άλλη, το αλκοόλ μέχρι σήμερα θεωρούνταν ο κυριότερος υπαίτιος…

Ανεξαρτήτως πάντως του εμπλεκόμενου μηχανισμού στη μετριοπαθή μείωση του κινδύνου, οι ασθενείς θα πρέπει να θυμούνται ότι το αλκοόλ μπορεί, επίσης, να αυξήσει τον κίνδυνο πολλών άλλων μορφών καρκίνου, περιλαμβανομένου του μαστού, του ήπατος και του οισοφάγου.

Η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους και η αποφυγή του καπνίσματος είναι οι βασικές αρχές μείωσης του κινδύνου.

1 με 2 ποτηράκια την ημέρα… πάντα κάνουν καλό!

Απαιτούνται ριζικές αλλαγές στη θεραπεία του καρκίνου νεφρού!!!

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο νεφρού, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο νεφρού

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο νεφρού

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Τα παχιά ψάρια προστατεύουν από τον καρκίνο νεφρού

Καρκίνος νεφρού

Νόσος Von Hippel–Lindau

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΗ ψυχολογία της μάζας
Επόμενο άρθροΟδηγέ… Πρόσεχε!
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο βενζόη

Αιθέριο έλαιο βενζόη. Τα οφέλη από το αιθέριο έλαιο βενζόης ή μοσχολίβανου στην υγεία και οι εφαρμογές της στην ιατρική Αιθέριο έλαιο βενζόη ή μοσχολίβανο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ