Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΠακλιταξέλη συνδεδεμένη με λευκωματίνη υπό μορφή νανοσωματιδίων

Πακλιταξέλη συνδεδεμένη με λευκωματίνη υπό μορφή νανοσωματιδίων

Print Friendly, PDF & Email

Είναι πολύ βαριά χημειοθεραπεία όταν γίνεται συστηματικά

Το Abraxane (nab Paclitaxel) είναι πακλιταξέλη συνδεδεμένη με λευκωματίνη.

Η πακλιταξέλη είναι συνθετική μορφή του διτερπενίου από τον φλοιό του δένδρου Taxus brevifolia.

Η κοινή πακλιταξέλη είναι ελάχιστα υδατοδιαλυτή και έχει ως όχημα 50% πολυοξυαιθυλενικό καστορέλαιο (Chremophor) και 50% αιθανόλη.


Μηχανισμός δράσης

Προκαλεί συνάθροιση των μικροσωληναρίων από διμερή τουβουλίνης και αναστέλλει τον αποπολυμερισμό των μικροσωληναρίων με διάσπαση της μίτωσης.


Δοσολογία και ενδείξεις

-Καρκίνος του μαστού

Η συνιστώμενη δόση του Abraxane είναι 260mg/m2 χορηγούμενη ενδοφλεβίως σε χρονικό διάστημα  30 λεπτών κάθε 3 εβδομάδες.

Προσαρμογές δοσολογίας κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου του μαστού

Σε ασθενείς που εμφανίζουν σοβαρή ουδετεροπενία (επίπεδο ουδετερόφιλων < 500 κύτταρα/mm3 για μία εβδομάδα ή περισσότερο) ή σοβαρή αισθητική νευροπάθεια κατά τη θεραπεία με Abraxane, η δόση πρέπει να μειώνεται στα 220 mg/m2 στους επόμενους κύκλους θεραπείας.

Μετά από υποτροπή  σοβαρής ουδετεροπενίας ή σοβαρής αισθητικής νευροπάθειας, η δόση πρέπει να μειώνεται περαιτέρω στα 180 mg/m2. Το Abraxane δεν πρέπει να χορηγείται έως ότου το επίπεδο των ουδετερόφιλων επανέλθει στην τιμή >1.500 κύτταρα/mm3. Για την αισθητική νευροπάθεια 3ου βαθμού, αναστείλατε τη θεραπεία έως ότου βελτιωθεί σε 1ου ή 2ου βαθμού και κατόπιν μειώστε τη δόση για όλους τους επόμενους κύκλους θεραπείας.

-Αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος

Η συνιστώμενη δόση του Abraxane σε συνδυασμό με γεμσιταβίνη είναι 125 mg/m2 χορηγούμενη ενδοφλεβίως σε χρονικό διάστημα 30 λεπτών τις Ημέρες 1, 8 και 15 κάθε κύκλου 28 ημερών. Η ταυτόχρονη συνιστώμενη δόση της γεμσιταβίνης είναι 1.000 mg/m2 χορηγούμενη ενδοφλεβίως σε χρονικό διάστημα 30 λεπτών αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χορήγησης του Abraxane τις Ημέρες 1, 8 και 15 κάθε κύκλου 28 ημερών.

-Μη μικροκυτταρικός καρκίνος πνεύμονα (NCSLC) (μελέτη φάσης ΙΙΙ)

100 mg/m2 χορηγούμενη ενδοφλεβίως εβδομαδιαία μαζί με carboplatin AUC 6 ανά 21 ημέρες την d1 μέχρι υποτροπής ή μη ανοχής.


Είναι πολύ δυνατό χημειοθεραπευτικό με πολλές παρενέργειες

-Προκαλεί σοβαρή διαταραχή του αίματος (μειωμένη λειτουργία του μυελού των οστών που οδηγεί σε ένα χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων). Αυτή η επίδραση μπορεί να μειώσει την ικανότητα του σώματός σας να καταπολεμήσει μια μόλυνση. Ο γιατρός σας θα σας παρακολουθεί στενά και θα ελέγχει το αίμα σας συχνά κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Εάν ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων σας είναι πολύ χαμηλός, δεν θα πρέπει να λαμβάνετε αυτό το φάρμακο. Ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε συμπτώματα λοίμωξης (π.χ. πυρετό, ρίγη, βήχα, επίμονο πόνο στο λαιμό, επώδυνη / δύσκολη ούρηση).

-Αυτό το φάρμακο περιέχει μία μορφή paclitaxel που είναι συνδεδεμένη σε μια ανθρώπινη πρωτεΐνη που ονομάζεται λευκωματίνη. Αυτό το προϊόν δρα με διαφορετικό τρόπο στο σώμα από ό, τι άλλες μορφές της πακλιταξέλης. Ως εκ τούτου, το προϊόν αυτό δεν θα πρέπει να υποκαθίσταται ή να χρησιμοποιηθεί με οποιαδήποτε άλλη μορφή της πακλιταξέλης.

Συνηθέστερες ανεπιθύμητες ενέργειες: Ναυτία, έμετος, διάρροια, έλκη στο στόμα, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, πόνοι στις αρθρώσεις, μούδιασμα/τσούξιμο/κάψιμο των χεριών και ποδιών, αδυναμία, ζάλη.

-Μπορεί να συμβεί προσωρινή απώλεια μαλλιών.

Ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως, εάν έχετε οποιεσδήποτε σοβαρές παρενέργειες, όπως οι εξής: συμπτώματα  αναιμίας (π.χ. ασυνήθιστη κόπωση, ωχρότητα), εύκολοι μώλωπες/αιμορραγία, καρδιακή αρρυθμία, πόνος/ερύθημα/οίδημα/αδυναμία των χεριών και ποδιών, οίδημα και θερμότητα δέρματος, αλλαγές στην όραση.

-Αυτό το φάρμακο μπορεί να ερεθίσει τη φλέβα με ερυθρότητα, πόνο, οίδημα και αποχρωματισμό του δέρματος.

Ζητήστε ιατρική βοήθεια αμέσως εάν εμφανιστούν πολύ σοβαρές παρενέργειες: πόνος στο στήθος/γνάθο/αριστερό βραχίονα, βήχας με αίμα, λιποθυμία, αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος, μπερδεμένη ομιλία, σύγχυση, ξαφνική σοβαρή κεφαλαλγία.

-Μια πολύ σοβαρή αλλεργική αντίδραση στο φάρμακο αυτό είναι σπάνια. Ζητήστε, όμως, ιατρική βοήθεια αμέσως εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης: εξάνθημα, κνησμός/οίδημα (κυρίως του προσώπου/της γλώσσας/του φάρυγγα), σοβαρή ζάλη, δυσκολία στην αναπνοή, εξάψεις.

-Αυτό το φάρμακο περιέχει αλβουμίνη που προέρχεται από ανθρώπινο αίμα. Υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα ότι μπορείτε να αναπτύξετε λοιμώξεις από αυτό το φάρμακο ( π.χ. ιογενείς λοιμώξεις, όπως ηπατίτιδα), παρά τον λεπτομερή έλεγχο των δοτών. Συζητήστε  για τα οφέλη και τους κινδύνους της θεραπείας με το γιατρό σας. Ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας εάν παρουσιάσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα: σημεία λοίμωξης (π.χ. πυρετό, ρίγη, βήχα, επίμονο πόνο στο λαιμό) , σημεία ηπατίτιδας (π.χ. επίμονη ναυτία/έμετος, στομαχικός/κοιλιακός πόνος, κιτρίνισμα στα μάτια/δέρμα, σκούρα ούρα, έντονη κόπωση).


Προφυλάξεις

Πριν χρησιμοποιήσετε αυτό το φάρμακο, ενημερώστε το γιατρό σας για: Διαταραχές του αίματος (π.χ. χαμηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων), μειωμένη λειτουργία του μυελού των οστών, τρέχουσες μολύνσεις, καρδιακά προβλήματα (π.χ. καρδιακή αρρυθμία), υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση, ηπατική νόσο.

Ενώ παίρνετε το φάρμακο μην κάνετε εμβολιασμούς χωρίς τη συγκατάθεση του γιατρού σας, και αποφύγετε την επαφή με τους ανθρώπους που έχουν πρόσφατα λάβει το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας από το στόμα ή το εμβόλιο της γρίπης μέσω εισπνοής από τη μύτη.

Δεδομένου ότι αυτό το φάρμακο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών λοιμώξεων, πλένετε τα χέρια σας καλά για την πρόληψη της εξάπλωσης των μολύνσεων. Αποφύγετε την επαφή με ανθρώπους που έχουν ασθένειες που μπορεί να εξαπλωθούν και σε άλλους (π.χ. γρίπη, ανεμοβλογιά).

Για να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης μωλώπων, ή τραυματισμού να είστε  προσεκτικοί με αιχμηρά αντικείμενα, όπως ξυραφάκια και νυχοκόπτες, και να αποφεύγετε δραστηριότητες, όπως αθλήματα επαφής.

Οι άνδρες που χρησιμοποιούν αυτό το φάρμακο δεν πρέπει να σχεδιάζουν να κάνουν παιδί ενώ λαμβάνουν θεραπεία. Αυτό το φάρμακο δεν συνιστάται για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί να βλάψει ένα αγέννητο μωρό. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για περισσότερες λεπτομέρειες και χρησιμοποιήστε αξιόπιστες μορφές ελέγχου των γεννήσεων. Δεν είναι γνωστό εάν αυτό το φάρμακο περνά στο μητρικό γάλα. Λόγω του ενδεχόμενου κινδύνου για το βρέφος, ο θηλασμός, δεν συνιστάται.


Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα

Μην χρησιμοποιείτε συνταγογραφούμενα ή μη συνταγουγραφούμενα φάρμακα και φυτικά προϊόντα χωρίς την έγκριση του γιατρού σας.

Ορισμένα προϊόντα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με αυτό το φάρμακο περιλαμβάνουν: άλλα φάρμακα που μπορεί να μειώσουν τη λειτουργία του μυελού των οστών (π.χ. αζαθειοπρίνη , τριμεθοπρίμη/σουλφαμεθοξαζόλη), φάρμακα που επηρεάζουν τα ηπατικά ένζυμα που αφαιρούν την πακλιταξέλη από το σώμα σας (όπως αζολικά αντιμυκητιασικά συμπεριλαμβανομένης της κετοκοναζόλης, μακρολίδες συμπεριλαμβανόμενης της ερυθρομυκίνης, ριφαμπυκίνες συμπεριλαμβανομένης της ριφαμπουτίνης, το βαλσαμόχορτο και ορισμένα φάρμακα κατά της επιληψίας, συμπεριλαμβανομένης της  καρβαμαζεπίνης).

Αυτό το φάρμακο μπορεί να επηρεάσει την απομάκρυνση άλλων φαρμάκων από το σώμα σας. Παραδείγματα φαρμάκων που επηρεάζονται είναι η  βουσπιρόνη, η ελετριπτάνη, η φελοδιπίνη, κάποιες βενζοδιαζεπίνες (όπως μιδαζολάμη, τριαζολάμη), μερικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας ή της πνευμονικής υπέρτασης (όπως η σιλδεναφίλη, η ταδαλαφίλη), μερικές  στατίνες (όπως η λοβαστατίνη και η σιμβαστατίνη), μεταξύ άλλων.


Οι εγκρίσεις

  • Το Abraxane εγκρίθηκε από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον Ιανουάριο του 2005 και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων τον Ιανουάριο το 2008 για τις περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, όταν ο καρκίνος δεν ανταποκρίνεται σε άλλες χημειοθεραπείες  ή έχει υποτροπιάσει.
  • Τον Ιούνιο του 2010, θετικά αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν από μία δοκιμή φάσης ΙΙΙ σε πρώτης γραμμής μη μικροκυτταρικό καρκίνο των κυττάρων του πνεύμονα (NSCLC).
  • Τον Σεπτέμβριο του 2013, το FDA ενέκρινε Abraxane για χρήση στην θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του παγκρέατος ως λιγότερο τοξική (αν και λιγότερο αποτελεσματική).

Διαβάστε, επίσης,

Καρκίνος μαστού

Γενετική του Μη Μικροκυτταρικού Καρκίνου Πνεύμονα

Καρκίνος παγκρέατος

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστός δακρυϊκός πόρος

Στους ενήλικες ένας κλειστός δακρυϊκός πόρος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό, μόλυνση ή πιο σπάνια σε όγκο. Όταν έχετε κλειστό δακρυϊκό πόρο, τα δάκρυά σας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ