Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΠαγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Print Friendly, PDF & Email

Χρόνια Πολλά σε όλες τις Γυναίκες του Κόσμου

  • 1900

Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας ξεκίνησε άτυπα να εορτάζεται από το 1900, που ήταν μια εποχή μεγάλης επέκτασης των αναταράξεων στον βιομηχανοποιημένο κόσμο της αύξησης του πληθυσμού και ανόδου των ριζοσπαστικών ιδεολογιών.

  • 1908

Μεγάλη αναταραχή και κρίσιμες συζητήσεις συμβαίνουν μεταξύ των γυναικών. Η καταπίεση και η ανισότητα των δύο φύλων έκανε τις γυναίκες να ξεκινήσουν εκστρατείες για την αλλαγή. Το 1908, 15.000 γυναίκες παρέλασαν μέσα από τη Νέα Υόρκη απαιτώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερες αμοιβές και ίσα δικαιώματα ψήφου.

  • 1909

Σύμφωνα με μια δήλωση από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής,  Ημέρα της Γυναίκας ορίστηκε η 28η Φεβρουαρίου. Οι γυναίκες συνέχισαν να την γιορτάζουν την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου έως το 1913.

  • 1910

Το 1910 στο δεύτερο Διεθνές Συνέδριο Εργασίας Γυναικών που διεξήχθη στην Κοπεγχάγη, η Κλάρα Τσέτκιν, πρόεδρος του «Γραφείου Γυναικών» για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας,  πρότεινε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

  • 1911

Μετά την απόφαση στην Κοπεγχάγη το 1911, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, γιορτάστηκε στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία στις 19 Μαρτίου, με συλλαλητήρια. Μια εβδομάδα αργότερα, στις 25 Μαρτίου, μια τραγική φωτιά στη Νέα Υόρκη πήρε τις ζωές 140 γυναίκες που εργάζονταν.

  • 1913-1914

Το 1913 μετά από συζητήσεις, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μεταφέρθηκε στις 8 Μαρτίου και αυτή η μέρα έχει παραμείνει η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας από τότε. Το 1914, σε όλη την Ευρώπη πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια ενάντια στον πόλεμο και για να εκφραστεί η αλληλεγγύη των γυναικών.

  • 1917

Την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου, οι Ρωσίδες ξεκίνησαν απεργία για το θάνατο των 2 εκατομμυρίων Ρώσων στρατιωτών στον πόλεμο. Αντίθετες με τους πολιτικούς ηγέτες οι γυναίκες, ανάγκασαν τον Τσάρο να παραιτηθεί και η προσωρινή κυβέρνηση χορήγησε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου. Η απεργία των γυναικών ξεκίνησε στις 23 Φεβρουαρίου σχετικά με το Ιουλιανό ημερολόγιο στη Ρωσία, που στο Γρηγοριανό ημερολόγιο είναι η 8η Μαρτίου.

  • 1918 – 1999

Το 1975 ορίστηκε ως «Έτος της Γυναίκας» από τα Ηνωμένα Έθνη. Οργανώσεις γυναικών σε όλο τον κόσμο κάνουν κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου εκδηλώσεις που τιμούν την πρόοδο των γυναικών και παράλληλα θυμίζουν την συνεχή επαγρύπνηση και τη δράση που απαιτείται για να εξασφαλιστεί η ισότητα των γυναικών και να διατηρηθεί σε όλες τις πτυχές της ζωής.

  • 2000 και μετά

Η ημέρα της γυναίκας είναι επίσημη αργία στο Αφγανιστάν, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Μπουρκίνα Φάσο, την Καμπότζη, την Κίνα (μόνο για γυναίκες), την Κούβα, την Γεωργία, τη Γουινέα – Μπισσάου, την Ερυθραία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Λάος, τη Μαδαγασκάρη (μόνο για γυναίκες), τη Μολδαβία, τη Μογγολία, το Μαυροβούνιο, το Νεπάλ (μόνο για γυναίκες), τη Ρωσία, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν, την Ουγκάντα, την Ουκρανία, το Ουζμπεκιστάν, το Βιετνάμ και τη Ζάμπια. Η παράδοση απαιτεί ότι οι άνδρες προς τιμήν των μητέρων τους, των συζύγων τους, των φίλων τους, των συναδέλφων τους, να δίνουν λουλούδια και μικρά δώρα. Σε ορισμένες χώρες γιορτάζεται και Ημέρα της Μητέρας, όπου τα παιδιά δίνουν μικρά δώρα στις μητέρες και τις γιαγιάδες τους.

Η νέα χιλιετία έχει δει μια σημαντική αλλαγή νοοτροπίας τόσο στις γυναίκες όσο και στις σκέψεις της κοινωνίας σχετικά με την ισότητα των γυναικών και την χειραφέτηση.

Πολλοί έχουν την αίσθηση ότι «όλες οι μάχες έχουν κερδηθεί για τις γυναίκες».

Περισσότερες γυναίκες εμφανίζονται στην αίθουσα συνεδριάσεων, μεγαλύτερη ισότητα υπάρχει στα νομοθετικές δικαιώματα, και πολλές γυναίκες έχουν γίνει πρότυπα σε κάθε πτυχή της ζωής.

Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι οι γυναίκες έχουν κερδίσει την πραγματική ισότητα.

Το ατυχές γεγονός είναι ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να μην αμείβονται εξίσου με τους άνδρες, οι γυναίκες εξακολουθούν να μην υπάρχουν σε ίσους αριθμούς στις επιχειρήσεις και στην πολιτική και την εκπαίδευση σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, η βία εναντίον τους είναι χειρότερη από εκείνη των ανδρών.

Ωστόσο, σημαντικές βελτιώσεις έχουν γίνει. Έχουμε γυναίκες αστροναύτες και πρωθυπουργούς, οι σπουδάστριες αριστεύουν στο πανεπιστήμιο, οι γυναίκες μπορούν να εργάζονται και να έχουν μια οικογένεια, οι γυναίκες έχουν όλες τις επιλογές.

Και έτσι ο τόνος και η φύση της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, τα τελευταία χρόνια είναι μια υπενθύμιση για τα παλιά αρνητικά σε μια γιορτή που έχει μόνο θετικά.

Διαβάστε, επίσης,

Ο φύλακας άγγελος

Νυχτερινή εργασία και καρκίνος

Το περπάτημα δείχνει το είδος του γυναικείου οργασμού

Χειραφέτηση γυναικών το 2013

Τα δύο φύλα δημιουργούν μόνο μαζί

Νοσήματα γυναικών

Η διαφορετικότητα του ανδρικού και γυναικείου φύλου

Είστε γυναίκες και υψηλόμισθες;

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομίχλη εγκεφάλου

Η ομίχλη εγκεφάλου ή ο χήμειο-εγκέφαλος περιγράφεται ως μια ομιχλώδη σκέψη, που χαρακτηρίζεται από έλλειψη εστίασης και αδυναμία συγκέντρωσης. Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ