Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Φασόλια

Print Friendly, PDF & Email

Χρήσιμες πληροφορίες για τα φασόλια

Ο Phaseolus vulgaris (Φασίολος ο κοινός), ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών.

Είναι ένα φυτό που έχει αναρίθμητες καλλιεργούμενες ποικιλίες, αναρριχώμενες ή νάνοι, σε όλο τον κόσμο. 

Υπάρχουν περίπου 500 είδη. Στην Ελλάδα είναι γνωστά  τα φρέσκα φασολάκια, τα άσπρα φασόλια, τα αμπελοφάσουλα ή γυφτοφάσουλα, οι γίγαντες, τα μαυρομάτικά ή αραποφάσουλα και τα λόμπια.


Ο Φασίολος των αρχαίων
Τους ξερούς λοβούς, χωρίς τους σπόρους τους χρησιμοποιούσαν στη λαϊκή ιατρική σε περιπτώσεις διαβήτη. Επίσης, τους χρησιμοποιούσαν σε προβλήματα αρθρώσεων, νεφρών, ποδάγρας και σε ρευματισμούς.
Στην Κρήτη οι κρητικοί αποκαλούσαν το φυτό “σκαροβότανο” και αυτό γιατί χρησιμοποιούσαν τα φύλλα του βοτάνου ως δόλωμα για το ψάρεμα του σκάρου που αφθονούσε στα κρητικά νερά. Τα πράσινα φασόλια που περίσσευαν τα ξέραιναν στον αέρα αφού τους αφαιρούσαν τις ίνες και τα φύλαγαν για τον χειμώνα. Τότε τα έβαζαν από βραδίς σε χλιαρό νερό και το άλλο πρωί τα μαγείρευαν. Οι Κρητικοί τα θεωρούσαν άκρως γαλακταγωγά μαζί με μάραθο. Κοπανισμένα βραστά τα έβαζαν σαν έμπλαστρο στις κουτάλες (ωμοπλάτη) των θηλαζουσών.


Θρεπτικά συστατικά φασολιών

Οι ξεροί λοβοί των φασιόλων περιέχουν νερό 13%, αζωτούχες ουσίες 4,28%, λιπαρές ουσίες 0,90%, αμυλούχες ουσίες 60,12%, κυτταρίνη 15,92% και τέφρα 5,80%.

Οι σπόροι περιέχουν τοξαλβουμίνη (φασίνη). Η τοξική αυτή ουσία δεν καταστρέφεται με την αποξήρανση, αλλά με το παρατεταμένο μαγείρεμα. Οι λοβοί του φυτού χωρίς τους σπόρους δεν είναι τοξικοί. Περιέχουν πολλές ουσίες, όπως βεταϊνη, τριγωνελλίνη, τυροσίνη, αργινίνη και ανόργανες ουσίες (κάλιο, νάτριο, μαγγάνιο, ασβέστιο, σίδηρο, φωσφόρο).


Χρησιμοποιούμενα μέρη

Ανθίζει από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.

Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται οι ξεροί λοβοί αφού αφαιρεθούν οι σπόροι.

Οι ευεργετικές ιδιότητες των φασολιών

 • Οι φλούδες των φασολιών έχουν διουρητικές, αντιφλεγμονώδεις, βακτηριοκτόνες, αγγειοδιασταλτικές και παυσίπονες ιδιότητες. Βελτιώνουν τον μεταβολισμό του οργανισμού.
 • Το βότανο χορηγείται με τη μορφή του αφεψήματος ξερών λοβών, αφού προηγουμένως τους μουλιάσουν για πολλές ώρες σε κρύο νερό. Το αφέψημα αποβάλλει τα υγρά από τον οργανισμό, βελτιώνει την λειτουργία του καρδιοαγγειακού συστήματος και κατεβάζει την πίεση. Χρησιμοποιείται στην κατακράτηση ούρων, ασθένειες των νεφρών, ουρήθρας, ουρικές πέτρες, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, οιδήματα, προβλήματα των αρθρώσεων, ποδάγρα και ρευματισμό. Αφέψημα καρπών φασολιών και πράσινου φλοιού λαμβάνεται σαν διαιτητικό πρόσθετο στη γαστρίτιδα με μειωμένη έκκριση οξύτητας (αχλωρυδρία στομάχου).
 • Ο χυμός των πράσινων φασολιών έχει παυσίπονη δράση.
 • Εξωτερικά καταπλάσματα με αλεύρι φασολιών και μέλι βοηθά στην ωρίμανση των καλόγερων.
 • Με αλεύρι φασολιών καλύπτονται τα έλκη δέρματος, τα υγρά εκζέματα και ο ερυσίπελας.
 • Στα καψίματα τοποθετείται αλεύρι μαζί με ασπράδι αυγού.
 • Η στάχτη από τις φλούδες των φασολιών αναμιγμένες με μέλι υπό μορφή καταπλάσματος μαλακώνουν τους πόνους στις αρθρώσεις.
 • Τα Φασόλια περιέχουν γλυκοσινίνη που μπορεί να αντικαταστήσει την ινσουλίνη στη θεραπεία του διαβήτη.
 • Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται ένα βάμμα ολόκληρου του νωπού φυτού, που συλλέγεται μετά την άνθηση. Το παρασκεύασμα αυτό ενδείκνυται εναντίον της ισχιαλγίας, των ρευματισμών και των νεφρικών παθήσεων.

Τα φασόλια θεραπεύουν τον καρκίνο

 • Καρκίνος μαστού

Μια διμερής αιμοσυγκολλητίνη με σχετική μοριακή μάζα 62.000 που παρασκευάζεται από τους σπόρους του Phaseolus vulgaris παρεμποδίζει την HIV- 1 ανάστροφη μεταγραφάση (IC50 από 17,3 μΜ) και καταστέλλει τον πολλαπλασιασμό του καρκίνου του μαστού σε MCF- 7 κύτταρα ( IC50 από 0,2 μΜ), με μια σειρά από αλλαγές, όπως αναστολή του κυτταρικού κύκλου στην φάση G2 / M, και μιτοχονδριακή αποπόλωση της μεμβράνης. Η αιμοσυγκολλητίνη απόπτωσης  γίνεται μέσω του υποδοχέα, όπου συνδέονται Fas συνδέτες και γίνεται ενεργοποίηση κασπάσης- 8, BID κολόβωση, απελευθέρωση ρ53, ενεργοποίηση κασπάσης – 9 και Lamin A / C κολόβωση. Η κατανόηση του αποπτωτικού μηχανισμού μπορεί να είναι χρήσιμη για την εφαρμογή στη θεραπεία των όγκων παρεμβαίνοντας σε αυτό το μονοπάτι του καρκίνου

 • Καρκίνος παχέος

Τα αποτελέσματα των μοριακών αλλαγών που εμπλέκονται στην p53 οδό σε ΗΤ – 29 κύτταρα αξιολογήθηκε με  PCR μετά από 24 ώρες έκθεσης σε in vitro φασόλια που προέρχονται από ζύμωση με πολυσακχαριδικό εκχύλισμα με εντερική χλωρίδα του ανθρώπου (FE – HGF). Σημαντικές διαφορές ανιχνεύθηκαν σε 72 από 84 γονίδια απόκρισης της ανθρώπινης ρ53- μεσολαβούμενης μεταγωγής σήματος που εμπλέκεται στην απόπτωση, τον κυτταρικό κύκλο και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και έδειξε σημαντικές αλλαγές έκφρασης. Τα γονίδια απόπτωσης, SIAH1, PRKCA και η αρνητική ρύθμιση του γονιδίου του κυτταρικού κύκλου MSH2 ήταν ρυθμιζόμενα υψηλότερα προς τα πάνω γονίδια (30.5, 18.4 και 9.8 φορές, αντίστοιχα), ενώ τα γονίδια του κυτταρικού κύκλου CHEK1 και GADD45A ρυθμίζονται προς τα κάτω (21.4 και 9,1 φορές, αντίστοιχα). Έχουμε αποδείξεις ότι τα κοινά φασόλια και οι πολυσακχαρίτες διαμορφώνουν το προφίλ της γονιδιακής έκφρασης σε κύτταρα ΗΤ-29, προσφέροντας γνώσεις σχετικά με το μηχανισμό της χημειοπροστατευτικής λειτουργίας των φασολιών κατά την καρκινογένεση του παχέος εντέρου.

Τα φασόλια είναι σπουδαία αντικαρκινική τροφή

Τα εκχυλίσματα από φασόλια (μαύρα, άσπρα, κόκκινα, κίτρινα) περιέχουν φαινολικά, όπως οι πολυφαινόλες, τα φλαβονοειδή, ταννίνες και, φυτοστερόλες και τριτερπενοειδή, όπως σαπωνίνες και άλλα φυσικά προϊόντα με αποδεδειγμένη αντιοξειδωτική ικανότητα, χρωστική ικανότητα, και πρέπει να χρησιμοποιούνται, ως αντιοξειδωτικά και συμπληρώματα διατροφής, όπως και σε τρόφιμα, καλλυντικά ή φαρμακευτικά αντιοξειδωτικά ή χρωστικές, ως αντινεοπλασματικά ή αντικαρκινικά ή  παρασκευάσματα καταστολής όγκων, π.χ. για τη θεραπεία, πρόληψη ή και αναστολή καρκίνου ή την ανάπτυξη των κυττάρων του καρκίνου, σε ορμονοεξαρτώμενους και μη καρκίνους, όπως ο καρκίνος  του προστάτη, του παχέος εντέρου, του ήπατος και στη λευχαιμία. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της χοληστερόλης ή ελάττωση της οξείδωσης της LDL ή για την αναστολή της σύνθεσης χοληστερόλης (ή το ένζυμο αυτών), ως δραστικό συστατικό σε συμπληρώματα διατροφής.


Παρασκευή και δοσολογία
Παρασκευάζεται ως αφέψημα. Τέσσερεις χούφτες θρυμματισμένο σκεύασμα τοποθετείται σε δύο λίτρα νερό για μερικές ώρες, Μετά βράζονται μέχρι να μείνει μισό λίτρο νερό. Πίνονται 2 με 3 ποτήρια υγρό την ημέρα, μισή ώρα πριν το φαγητό.


Προφυλάξεις
Το φάγωμα σπόρων νωπού φασολιού προκαλεί εμέτους, διάρροια, και αιμορραγική εντερίτιδα.
Τα φρέσκα φασολάκια αντενδείκνυνται στους αρθριτικούς λόγω των οξαλικών αλάτων που περιέχουν.
Τα ξερά φασόλια είναι δύσπεπτα και φυσώδη. Παρόλα αυτά μπορούν να τα τρώνε οι δυσπεπτικοί αν παρασκευαστούν αποφλοιωμένα, υπό μορφή πουρέ. Ακόμα καλύτερα χωνεύονται αν μαγειρευτούν με σέλινο και μαϊντανό.
Τα πράσινα φασολάκια αντενδείκνυνται σε αρθριτικούς, ψαμμιακούς, λιθισιακούς και αρτηριοσκληρωτικούς, γιατί εκτός των οξαλικών αλάτων περιέχουν και πολλές πουρίνες. Αντίθετα, ωφελούν τους φυματικούς και εξασθενημένους.

Η τοξική ένωση φυτοαιμοσυγκολλητίνη (η κύρια αντικαρκινική ουσία), είναι μία λεκτίνη, παρούσα σε πολλές κοινές ποικιλίες φασολιών, αλλά ιδιαίτερα στα κόκκινα φασόλια. Τα λευκά φασόλια περιέχουν περίπου το ένα τρίτο της τοξίνης από τα κόκκινα.  Τα κουκιά (Vicia faba) περιέχουν 5 έως 10 % της τοξίνης των κόκκινων φασολιών. Η φυτοαιμοσυγκολλητίνη μπορεί να απενεργοποιηθεί με τον βρασμό των φασολιών. Δέκα λεπτά στους σημείο βρασμού (100 ° C) είναι επαρκές για να υποβαθμίσει την τοξίνη. Για τα ξηρά φασόλια, το FDA συνιστά, επίσης, μούλιασουν τουλάχιστον 5 ώρες σε νερό το οποίο πρέπει στη συνέχεια να απορρίπτεται.

Τα κύρια συμπτώματα της δηλητηρίασης με φυτοαιμοσυγκολλητίνη είναι ναυτία, έμετος και διάρροια μία έως τρεις ώρες μετά την κατανάλωση μη σωστά μαγειρεμένων φασολιών και συνήθως, εξαφανίζονται μέσα σε λίγες ώρες.

Τα φασόλια είναι πλούσια σε πουρίνες, οι οποίες μεταβολίζονται σε ουρικό οξύ. Το ουρικό οξύ δεν είναι μια τοξίνη, αλλά μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη ή την επιδείνωση της ουρικής αρθρίτιδας. Για το λόγο αυτό, άτομα με ουρική αρθρίτιδα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση φασολιών.

Τα Φασόλια τα οποία όταν τα βάζουμε στο νερό επιπλέουν αντί να βυθίζονται πρέπει να πετιούνται. Όσα επιπλέουν στο νερό έχουν προσβληθεί από έντομα, τα οποία έχουν το χαρακτηριστικό ότι κατά την άνθιση των φασιόλων εναποθέτουν τα αυγά τους επί των ανθέων και κατά τον σχηματισμό του καρπού εγκλείονται εντός αυτού.
Συνίσταται μετά το πρώτο βράσιμο να αντικαθίσταται το νερό με φρέσκο.

Διαβάστε, επίσης,

Όσπρια

Διατροφή και καρκίνος

Τροφές που προστατεύουν το στήθος απ’ τον καρκίνο

Είναι κατάλληλη η σόγια για τον καρκίνο του μαστού;

Εκστρατεία για την πρόληψη κι αντιμετώπιση του καρκίνου με τη διατροφή

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία

Κουκούτσια από βερίκοκα για τον καρκίνο

Οι καλύτερες αντικαρκινικές τροφές

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νευρίνωμα Morton

Το νευρίνωμα Morton είναι μια πάχυνση του ιστού που περιβάλλει το μικρό νεύρο που οδηγεί στα δάχτυλα των ποδιών. Το νευρίνωμα Morton είναι μια...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ