Πέμπτη, 7 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΠαιδιατρικήΠώς να διαλέγετε τα σωστά παπούτσια στα παιδιά σας

Πώς να διαλέγετε τα σωστά παπούτσια στα παιδιά σας

Διαλέξτε τα σωστά παπούτσια για τα παιδιά σας

Τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν να περπατούν περίπου τον πρώτο χρόνο της γέννησής τους,  αν και μερικοί μπορούν και περπατούν αργότερα.

Καθώς το παιδί σας αρχίζει να περπατά, έχετε τις πρώτες ερωτήσεις σχετικά με το τι παπούτσια αυτός ή αυτή θα πρέπει να φορούν. Ένα παιδί που μεγαλώνει, χρειάζεται συνεχώς νέα παπούτσια και περισσότερα ερωτήματα προκύπτουν στην πορεία.


Τα παπούτσια πρέπει να του ταιριάζουν

Τα παπούτσια του παιδιού πρέπει να εφαρμόζουν στο πόδι του παιδιού σωστά. Δώστε προσοχή στο σωστό μήκος, πλάτος και βάθος του παπουτσιού κατά την τοποθέτηση στο πόδι του παιδιού σας. Η μη σωστή εφαρμογή των παπουτσιών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και παραμορφώσεις στα δάχτυλα των ποδιών και στα νύχια των ποδιών και να προκαλέσουν κάλους. Τα πόδια των παιδιών μεγαλώνουν γρήγορα και απαιτούνται  νέα παπούτσια κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες.

Στα μικρά παιδιά (κάτω των 16 μηνών) το πόδι αυξάνεται περισσότερο από το μισό μέγεθος ενός ποδιού σε δύο μήνες.

Τα μικρά παιδιά από την ηλικία των 16 έως 24 μηνών μεγαλώνουν κατά μέσο όρο το μισό μέγεθος ποδιών κάθε τρεις μήνες.

Το μικρό παιδί, 24 έως 36 μηνών, μεγαλώνει περίπου το μισό μέγεθος ενός ποδιού κάθε τέσσερις μήνες και στα παιδιά άνω των 3 ετών αυξάνεται το πόδι το το μισό μέγεθος ενός ποδιού κάθε τέσσερις έως έξι μήνες.

Εβδομήντα τοις εκατό των παιδιών φορούν παπούτσια με D και E πλάτος. Τα περισσότερα αγόρια φορούν πλάτος Ε και τα περισσότερα κορίτσια φορούν D πλάτος.

Θα πρέπει να εξετάσετε, επίσης,  το βάθος του παπουτσιού για να βεβαιωθείτε ότι η κορυφή του παπουτσιού δεν πιέζει τα δάχτυλα ή τα νύχια. Ψάξτε για  παπούτσια με στρογγυλεμένες μύτες για να δώσουν στα δάχτυλα περισσότερο χώρο για την κίνηση.

Θυμηθείτε, τα παπούτσια πρέπει να είναι άνετα από την αρχή. Μην περιμένετε να ανοίξουν. 


Κατασκευή παπουτσιών

Τα παπούτσια αποτελούνται από τέσσερα μέρη: το ανώτερο μέρος, την εσωτερική σόλα, την εξωτερική σόλα και το τακούνι.

  • Άνω Μέρος

Το επάνω μέρος του παπουτσιού του παιδιού θα πρέπει να είναι κατασκευασμένο από δέρμα, καμβά, ή τα νεότερα υλικά. Παιδικά πόδια που ιδρώνουν σε μεγάλο βαθμό, θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από υλικά που αναπνέουν. Τα δερμάτινα ή από καμβά επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει. Αποφύγετε τεχνητό υλικό, όπως πλαστικό.

  • Πέλμα

Βεβαιωθείτε ότι η εσωτερική σόλα κατασκευάζεται από απορροφητικό υλικό. Μπορεί να θέλετε παραγεμισμένα πέλματα. Τα περισσότερα παιδιά δεν χρειάζονται ειδική υποστήριξη καμάρας. Όλα τα νήπια ηλικίας μικρότερης των 16 μηνών έχουν πλατυποδία και η καμάρα αρχίζει να σχηματίζεται από την ηλικία των 6 έως 8 χρονών.

  • Εξωτερική σόλα

Η εξωτερική σόλα παρέχει πρόσφυση, προσφέρει απορρόφηση των κραδασμών και δίνει ευελιξία στο παπούτσι. Μερικά πολύ κολλώδη και παχιά εξωτερικά πέλματα μπορούν να κάνουν τα μικρά παιδιά αδέξια και να είναι αιτία να πέφτουν και θα πρέπει να αποφεύγονται.

  • Φτέρνα

Τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να έχουν τακούνια στα παπούτσια τους. Οι  Flat εξωτερικές σόλες καθιστούν πιο εύκολο να ξεκινήσουν τα παιδιά σας το περπάτημα. Μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να φορούν παπούτσια με τακούνια, αλλά δεν θα πρέπει να είναι πολύ ψηλά (μεγαλύτερη από μία ίντσα), καθώς αυτό μπορεί να κάνει το πόδι να γλιστρήσει προς τα εμπρός και να προκαλέσει κράμπες των ποδιών.


Το κατάλληλο παπούτσι

  • Παπούτσια για πριν το περπάτημα

Ορισμένα είδη παπουτσιών είναι κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού σας.

Τα μωρά δεν χρειάζονται τα παπούτσια. Χρειάζονται μόνο κάλτσες για να κρατήσουν τα πόδια τους θερμά, ή παπούτσια για πριν το περπάτημα. Τα παπούτσια αυτά  πρέπει να είναι ευέλικτα και όχι άκαμπτα υποστήριξη, γιατί το παπούτσι πρέπει να διαμορφωθεί, όπως το πόδι του παιδιού.

Το παιδί σας μπορεί να περπατήσει χωρίς παπούτσια σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, όπως σε κλειστούς χώρους.

  • Παπούτσια για Νήπια

Παπούτσια για  μικρά παιδιά, ηλικίας 9 μηνών έως 3 ετών, θα πρέπει να επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει. Αποφύγετε συνθετικά υλικά που δεν αναπνέουν. Η σόλα του παπουτσιού θα πρέπει να είναι λεία σαν την παλάμη του χεριού σας. Μια ομαλή σόλα σημαίνει λιγότερη τριβή, ώστε το παπούτσι δεν θα γλιστρήσει στο πάτωμα. Επιλέξτε ένα ελαφρύ παπούτσι, δεδομένου ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν πολλή ενέργεια με τα πόδια σε αυτή την ηλικία. Τα μικρά παιδιά μπορούν είναι χωρίς παπούτσια σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, όπως σε κλειστούς χώρους.

  • Παπούτσια για παιδιά σχολικής ηλικίας

Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν από μια ποικιλία παπουτσιών, όπως αθλητικά παπούτσια, σανδάλια, παπούτσια πεζοπορίας, κλπ.

Ψάξτε για λογικές τιμές, ευέλικτα, καλά αεριζόμενα παπούτσια που έχουν άφθονο χώρο για την ανάπτυξη του ποδιού.

  • Ορθοπαιδικά παπούτσια για προβλήματα ποδιών

Κατά τα πρώτα χρόνια, τα πόδια του παιδιού σας μεγαλώνουν. Προς το παρόν, τα προβλήματα, όπως πλατυποδία ή υψηλή καμάρα μπορεί να γίνουν αισθητά, αλλά συνήθως η θεραπεία δεν είναι απαραίτητη.

Διαβάστε, επίσης,

Διαλέξτε το κατάλληλο ποδήλατο για το παιδί σας

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ