Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΆσκηση και σπορΑποκτήστε ευλυγισία στις αρθρώσεις

Αποκτήστε ευλυγισία στις αρθρώσεις

Print Friendly, PDF & Email

Ασκήσεις για ευλύγιστες αρθρώσεις

Παράγοντες Ευλυγισίας – Ελαστικότητας – Ευκαμψίας

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την μυϊκή ευλυγισία και ελαστικότητα και την αρθρική ευκαμψία είναι:

  • Μυοτατικό Αντανακλαστικό

Το μυοτατικό ανακλαστικό είναι ένας μηχανισμός που προστατεύει τους μύες από τραυματισμούς. Όταν οι μυϊκές ίνες διατείνονται πολύ, είτε ως αποτέλεσμα έντονης υπερδιάτασης, είτε από απότομη κίνηση ο μυς συστέλλεται. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα αντανακλαστικά αυτά ενεργοποιούνται μόνο όταν για κάποιο λόγο απειλούνται οι μύες.

  • Σωματότυπος – Κατασκευή

Ο σωματότυπος ή γενικότερα η κατασκευή ενός σώματος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο επηρεάζοντας ως ένα βαθμό την ευλυγισία-ελαστικότητα και την ευκαμψία. Για παράδειγμα, τα ψηλά άτομα συνήθως έχουν μικρότερη ελαστικότητα, από ότι τα κοντύτερα άτομα ιδίου φύλου και ηλικίας.

Άλλα σωματικά ή κατασκευαστικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν την ελαστικότητα είναι ο τύπος της άρθρωσης, οι οστικές δομές, η ελαστικότητα του μυϊκού ιστού, η ελαστικότητα των συνδέσμων, η θερμοκρασία της άρθρωσης και των περιβαλλόντων ιστών.

  • Ηλικία-Φύλο

Οι έφηβοι ή οι νεότεροι έχουν μεγαλύτερη ευκαμψία από τους ενήλικες ή μεγαλύτερους, όπως και οι γυναίκες είναι, συνήθως, πιο ευλύγιστες από τους άνδρες.

  • Θερμοκρασία-Ώρα

Η θερμοκρασία του χώρου καθώς και η ώρα της ημέρας στον οποίο κάποιος ασκείται παίζει σημαντικό ρόλο για την μεγιστοποίηση της μυϊκής διατατικότητας και ευκαμψίας. Σε θερμότερο περιβάλλον κάποιος επιτυγχάνει μεγαλύτερη ελαστικότητα. Η αυξημένη θερμοκρασία και η προθέρμανση πριν την κυρίως προπόνηση βελτιώνουν την μυϊκή διατατικότητα. Η μεγαλύτερη τιμή μυϊκής διατατικότητας παρουσιάζεται ανάμεσα στις ώρες 12.00 μ.μ.-15.00 μ.μ.


Τύπος Προπόνησης για ευκαμψία στις αρθρώσεις

  • Η αθλητική δραστηριότητα που έχετε επιλέξει, μπορεί να αυξήσει την ευκαμψία στις αρθρώσεις που γυμνάζονται κατά την διάρκεια της προπόνησης, σε όλο το εύρος της κίνησης. Όπως, επίσης, μπορεί να μειώσει την ελαστικότητα των μυών όταν δεν ασκούνται με πλήρεις κινήσεις, αφού σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν οι στατικές συστολές. Με τις κινήσεις περιορισμένου εύρους, κατά την διάρκεια των ασκήσεων χάνεται ένα μεγάλο εύρος της μυϊκής διατατικότητας.
  • Η έλλειψη άσκησης σε κάποια μυϊκή ομάδα λόγω τραυματισμού ή παραμέληση της προκαλεί μείωση της φυσιολογικής μυϊκής διατατικότητας. Αποτέλεσμα αυτού είναι η αύξηση της εναπόθεσης λίπους που είναι και περιοριστικός παράγοντας της ευκαμψίας.
  • Μυϊκή Μάζα

Πέρα από τους παραπάνω παράγοντες αυτό που ουσιαστικά επηρεάζει την μυϊκή ελαστικότητα είναι η μυϊκή μάζα και ο τρόπος χρησιμοποίησης των αρθρώσεων. Η υπέρμετρη αύξηση της μάζας και της δύναμης μιας μυϊκής ομάδας, χωρίς παράλληλη ενδυνάμωση της ανταγωνιστικής της, έχει ως αποτέλεσμα την διαταραχή της μυϊκής ισορροπίας με συνέπεια την μείωση της κινητικότητας της άρθρωσης.

Οι σφιχτοί και με μεγάλη μάζα μύες προκαλούν υπερβολική πίεση στις αρτηρίες και τις φλέβες παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία του αίματος και οξυγόνωση των ιστών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και τον περιορισμό της μυϊκής αντοχής.


Πώς να αυξήσετε την ευλιγισία στις αρθρώσεις σας

Ευλυγισία των αρθρώσεων σημαίνει πόσο καλά μπορείτε να μετακινήσετε τις αρθρώσεις σας με φυσιολογικό εύρος κίνησης. Όσο πιο ευέλικτες είναι οι αρθρώσεις τόσο πιο εύκολα μπορούν να κινούνται. Σε γενικές γραμμές, μπορεί να αυξηθεί η ελαστικότητα των αρθρώσεων κάνοντας μια ποικιλία από ασκήσεις stretching.

Μερικοί άνθρωποι μπορούν, επίσης, να παίρνουν συμπληρώματα που βοηθούν στην αύξηση της ευελιξίας.


Ασκήσεις για την ευλυγισία των αρθρώσεων

Υπάρχει μια ποικιλία ασκήσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν την αύξηση της ευελιξίας. Πριν από οποιαδήποτε τέτοια άσκηση, απαιτείται μια περίοδος προθέρμανσης για να βοηθήσει να μειωθεί ο τραυματισμός.

Ασκήσεις προθέρμανσης είναι η ήπια κίνηση των αρθρώσεων σε κύκλους ή μια ελαφριά δραστηριότητα, όπως το περπάτημα. Μόλις το σώμα σε λίγα λεπτά ζεσταθεί, οι μύες και οι τένοντες γίνονται εύκαμπτοι και μπορεί κάποιος να ξεκινήσει ασκήσεις stretching.

Για να βελτιωθεί η ελαστικότητα των αρθρώσεων, η αύξηση του εύρους της κίνησης των αρθρώσεων, συχνά συνιστάται. Εύρος της κίνησης είναι πόσο πολύ μπορείτε να μετακινήσετε, σύμφωνα με το εύρος του κύκλου κίνησης, τις αρθρώσεις σας προς όλες τις κατευθύνσεις που συνήθως κινούνται. Με κάθε τέντωμα, οι μύες και οι τένοντες που στηρίζουν την άρθρωση διατείνονται και επιτρέπουν στις αρθρώσεις να έχουν όλο και μεγαλύτερο εύρος κίνησης. Αυτή η επιμήκυνση των μυών  μπορεί συχνά να γίνει αισθητή ως ένα μικρό σφίξιμο ή κάψιμο στους μυς.

Οι ακριβείς εκτάσεις που πρέπει να γίνουν εξαρτώνται από την άρθρωση. Για παράδειγμα, για το γόνατο θα μπορούσε να περιλαμβάνει την κάμψη του γόνατος προς το πίσω μέρος του μηρού, μέχρι εκεί που είναι δυνατόν και κρατώντας το εκεί και στη συνέχεια, έκταση σύμφωνα με το μηρό. Για τον ώμο, κρατώντας το χέρι προς τα έξω στο ύψος του ώμου γίνεται περιστροφή του ώμου προς τα επάνω, στη συνέχεια, προς τα πίσω, στη συνέχεια, προς τα κάτω, και στη συνέχεια προς τα εμπρός για να ολοκληρωθεί ένας πλήρης κύκλος.

Θα πρέπει κάθε κίνηση να διαρκεί για περίπου 30 δευτερόλεπτα και κάθε φορά η έκταση της άρθρωσης να γίνεται μέχρι το σημείο εκείνο που ο ασθενής δεν πονάει.


Συμπληρώματα διατροφής για ευλύγιστες αρθρώσεις

Υπάρχουν συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ευκαμψίας των αρθρώσεων. Η γλυκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη είναι μερικά από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα συμπληρώματα. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη αυτών των συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και την ακαμψία, όπως στην οστεοαρθρίτιδα και αφού η άρθρωση γίνεται λιγότερο επώδυνη και δύσκαμπτη, η ευελιξία μπορεί να βελτιωθεί.

Παρακολουθήστε τα βίντεο στα πολυμέσα για να αυξήσετε την ευλυγισία στις αρθρώσεις σας (διατάσεις, για τον ώμο, για τα ισχία, για το γόνατο κ.α)

Διαβάστε, επίσης,

Μήπως τρίζουν οι αρθρώσεις σας;

Βότανα για τα οστά και τις αρθρώσεις

Βιταμίνες για την αρθρίτιδα

Τα καλύτερα βότανα για την αρθρίτιδα

Κοραλλένιο εμφύτευμα διορθώνει προβλήματα των γονάτων

Δια χειρός θεραπεία

Κολλαγόνο

Χονδροπάθεια της επιγονατίδας

Η σημασία της προθέρμανσης στην άσκηση

www.emedi.gr

 

[iframe width=”420″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/2puJVhfolPs” frameborder=”0″ allowfullscreen ]
[iframe width=”560″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/KoGtrEcsqPQ” frameborder=”0″ allowfullscreen ]
[iframe width=”560″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/dpcklbjkDhc” frameborder=”0″ allowfullscreen ]
[iframe width=”560″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/uhsjGYeIRoc” frameborder=”0″ allowfullscreen ]
[iframe width=”420″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/Remy57m2Wk8″ frameborder=”0″ allowfullscreen ]
[iframe width=”560″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/E2GaV7ewPdI” frameborder=”0″ allowfullscreen ]
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες

Τραγανά συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες Νόστιμα συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τα συκώτια είναι φορτωμένα με πολλά θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, σίδηρο και βιοτίνη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ