Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΟι παραπληγικοί πρέπει να ελπίζουν

Οι παραπληγικοί πρέπει να ελπίζουν

Print Friendly, PDF & Email

Πώς οι παραπληγικοί μπορούν να κινηθούν και πάλι

Ένας πίθηκος που είχε υποστεί τραύμα στη σπονδυλική στήλη κατάφερε να κινήσει και πάλι το χέρι του χάρη σε ένα σύστημα που βασίζεται σε ηλεκτρόδια για να συνδέσει τον εγκέφαλο με το νωτιαίο μυελό, σε ένα είδος τεχνητής γέφυρας.

Οι τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης, συχνά, προκαλούν παράλυση, επειδή ο εγκέφαλος χάνει την επαφή με τα νεύρα που ξεκινούν από το νωτιαίο μυελό και ελέγχουν και παρακολουθούν τα άνω και κάτω άκρα.

Το πειραματικό σύστημα που δοκιμάζεται στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ προσφέρει μια εναλλακτική σύνδεση ανάμεσα στον εγκέφαλο και τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης, κάτω από το σημείο του τραύματος.

Στο μακρινό μέλλον, είναι πιθανό, να μπορεί, κάποιος, να επαναφέρει ορισμένες βασικές λειτουργίες, όπως το κλείσιμο της παλάμης και η κίνηση του χεριού.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Frontiers in Neural Circuits.

Ανάλογα πειράματα για την ανάκτηση του ελέγχου παράλυτων άκρων είχαν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν, βασίζονταν όμως σε ηλεκτρόδια που διέγειραν απευθείας τους μυς του άκρου και τους προκαλούσαν γρήγορα κόπωση. Αυτή τη φορά, οι ερευνητές προτίμησαν να δοκιμάσουν μια ηλεκτρονική γέφυρα που συνδέει τον εγκέφαλο με τις περιοχές του νωτιαίου μυελού με τις οποίες είχε χάσει την επικοινωνία.

Η πειραματική διάταξη αποτελούνταν από ηλεκτρόδια εμφυτευμένα στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου, ο οποίος συντονίζει τις κινήσεις του σώματος. Τα σήματα από τον κινητικό φλοιό διαβιβάζονταν στη συνέχεια σε έναν υπολογιστή και τελικά έφταναν σε ηλεκτρόδια εμφυτευμένα στη σπονδυλική στήλη κάτω από την περιοχή του τραύματος.

Το σύστημα δοκιμάστηκε σε έναν μακάκο, που είχε ήδη εκπαιδευτεί να χρησιμοποιεί το χέρι του, για να ελέγχει έναν κέρσορα που κινούνταν σε μια οθόνη. Μετά την εκπαίδευση το πειραματόζωο υπέστη τεχνητό τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης, ώστε να εμφανίσει μερική παράλυση του ενός άνω άκρου. Χάρη στην ηλεκτρονική γέφυρα, ο μακάκος ανάκτησε την κινητικότητα του παράλυτου άνω άκρου, έστω και σε μικρό βαθμό.

Η κινητικότητα βελτιώθηκε περαιτέρω, όταν οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ηλεκτρόδια τοποθετημένα στους μυς για να μεταφέρουν ηλεκτρικά σήματα από τους μυς πίσω στη σπονδυλική στήλη. Αυτό δημιούργησε έναν βρόχο ανάδρασης χάρη στον οποίο το νευρικό σύστημα μπορεί να παρακολουθεί τις κινήσεις του άνω άκρου.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Μυελοπάθεια μετά από ακτινοβολία

Λεπτομηνιγγική καρκινωμάτωση

Παράλυτοι καθοδηγούν ρομπότ με τη σκέψη τους

Τι ισχύει για τις αναπηρικές συντάξεις

Πώς οι παράλυτοι μπορούν να ξαναπερπατήσουν

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ