Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΤι εξελίξεις περιμένουμε στην Καρδιοχειρουργική

Τι εξελίξεις περιμένουμε στην Καρδιοχειρουργική

Print Friendly, PDF & Email

Το μέλλον της Καρδιοχειρουργικής υπόσχεται πολλά

Η ανάπτυξη της καρδιοχειρουργικής ξεκίνησε περίπου το 1938. Κυρίως εξαιτίας της προόδου της αναισθησιολογίας και της ανάνηψης.

Ο πρώτος που πραγματοποίησε επέμβαση, φαίνεται ότι ήταν ο Γκρος στη Βοστόνη και τον ακολούθησε ο Κράφορντ το 1944, όταν επιχείρησε να διορθώσει τον ισθμό της αορτής σε κάποιον ασθενή στη Στοκχόλμη.

Στα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η καρδιοχειρουργική, παρότι είχε σημειώσει σημαντική πρόοδο, περιοριζόταν μόνο σε επεμβάσεις μεγάλων αγγείων.

Το 1948, ο Μπέιλι στη Φιλαδέλφεια πραγματοποίησε για πρώτη φορά επέμβαση με «κλειστή» καρδιά (το όργανο συνέχιζε τη λειτουργία του κατά την επέμβαση).

Ωστόσο, χρειάσθηκε να περάσουν άλλα 6 χρόνια, πριν εμφανισθεί η χειρουργική τεχνική «ανοικτής» καρδιάς, ή όπως συνηθίζεται να αποκαλείται της εξωσωματικής κυκλοφορίας. Η εισαγωγή της εξωσωματικής κυκλοφορίας από τον Gibbon, το 1953, έφερε την επανάσταση και αποτέλεσε ίσως τον σπουδαιότερο σταθμό στην ιστορική εξέλιξη της καρδιοχειρουργικής, διότι εκτός από τη βελτίωση των κλινικών αποτελεσμάτων βοήθησε και στη διεύρυνση του φάσματος των καρδιακών νόσων, που μπορούσαν να αντιμετωπιστούν χειρουργικά. Η εξωσωματική κυκλοφορία πέτυχε να συνδυάσει την καρδιακή παύλα με την παράλληλη διατήρηση της κυκλοφορίας του αίματος στα περιφερικά όργανα.

Στη συνέχεια, τον Απρίλη του 1966, στις Η.Π.Α., πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή καρδιοχειρουργικής Μιχαήλ Ντιμπέικι ένα εγχείρημα, το οποίο θα μείνει στην ιστορία της Ιατρικής: τοποθετήθηκε τεχνητή καρδιά από πλαστικό σ’ έναν ασθενή που παρουσίαζε σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια. Ο ασθενής μετά από 48 ώρες κατέληξε, αλλά άνοιξε ο δρόμος για τις μεταμοσχεύσεις καρδιάς, δηλαδή την αντικατάσταση της καρδιάς που έχει υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες με την υγιή κατάλληλου δότη. Αποτέλεσε μια μεγάλη κατάκτηση της καρδιοχειρουργικής, που έχει σώσει τις ζωές πολλών ασθενών παγκόσμια.

Την πρώτη επέμβαση αυτού του είδους πραγματοποίησε ο Κρίστιαν Μπάρναρντ, το 1967, στο Κέιπ Τάουν.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, έγιναν πολλά βήματα που οδήγησαν την καρδιοχειρουργική στη σημερινή της μορφή. Σήμερα η καρδιοχειρουργική χρησιμοποιεί την τεχνογνωσία που της παρέχεται από τη σύγχρονη τεχνολογία, με στόχο την ασφαλή έκβαση της επέμβασης, την ταχύτερη κινητοποίηση του ασθενούς μέσα και έξω από το νοσοκομείο, εκτιμώντας παράλληλα και το κόστος νοσηλείας.

Στη χώρα μας διενεργούνται περίπου 8.000- 10.000 bypass τον χρόνο, επεμβάσεις σωτήριες για χιλιάδες καρδιοπαθείς. Στο μέλλον αναμένεται να τροποποιηθούν ορισμένες τεχνικές, ώστε να παράγουν περισσότερο ακριβή αποτελέσματα με τη μικρότερη δυνατή παρέμβαση και τα bypass των στεφανιαίων αγγείων θα αποτελούν μια επέμβαση με διαρκή αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο της συνεχούς εξέλιξης της επιστήμης, το 2006, ο γνωστός σε όλους καρδιοχειρουργός σερ Μαγκντί Γιακούμπ, μαζί με τους συνεργάτες του, προσπαθώντας να καταργήσουν την ανάγκη για μεταμόσχευση, εφάρμοσαν τη χρήση τεχνητής καρδιακής αντλίας με κατάλληλο κοκτέιλ φαρμάκων και κατάφεραν να «αναζωογονήσουν» την καρδιά ασθενών που έπασχαν από σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια.

Ένα είναι σίγουρο: ότι η καρδιοχειρουργική σήμερα προχωρά και εξελίσσεται με νέες τεχνικές όπως η εμφύτευση μηχανικής καρδιάς, η ρομποτική χειρουργική, η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα, οι γονιδιακές θεραπείες κ.λπ.

Εμφυτεύσεις μηχανικής καρδιάς έχουν γίνει αρκετές τα τελευταία χρόνια, δίνοντας τη δυνατότητα σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς να ζουν μια όσο το δυνατόν φυσιολογική ζωή.

Ακόμη, στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκαν πειραματικά τα πρώτα bypass με τη βοήθεια ρομπότ, ανοίγοντας επαναστατικούς δρόμους στην καρδιοχειρουργική. Στη συγκεκριμένη επέμβαση καταργείται η διάνοιξη του θώρακα, υπάρχει λιγότερος πόνος, αναφέρονται λιγότερες επιπλοκές και λιγότερες ημέρες νοσηλείας.

Η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα φαίνεται ότι στο μέλλον θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αναγέννηση της καρδιάς και την επούλωση των τραυμάτων.

Όπως φαίνεται λοιπόν, το μέλλον της καρδιοχειρουργικής θεωρείται ότι θα είναι αντάξιο του παρελθόντος και σίγουρα υπόσχεται πολλά…

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία της καρδιάς σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία της καρδιάς σας

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες πληροφορίες για τις συγγενείς καρδιοπάθειες

Εγχείρηση καρδιάς ενώ η καρδιά λειτουργεί

Η ιστορία των μεταμοσχεύσεων

Έγινε η πρώτη εμφύτευση της τεχνητής καρδιάς του Carpentier

Η ιστορία της καρδιοχειρουργικής

Η νέα τεχνητή καρδιά

Bypass

Ανεύρυσμα αορτής

Βαλβιδοπάθειες

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ