Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΚοινωνικά θέματαΟικολογία-ΠεριβάλλονΚαταπολεμήστε τη μελίγκρα οικολογικά

Καταπολεμήστε τη μελίγκρα οικολογικά

Print Friendly, PDF & Email

Προστατέψτε τα φυτά σας χωρίς φυτοφάρμακα

Απελευθερώνοντας «ωφέλιμα έντομα» στον κήπο προστατεύετε τα φυτά από τις ασθένειεςΜπορείτε να ρίξετε στον κήπο τις εισαγόμενες, εξ Ολλανδίας ή Βελγίου πασχαλίτσες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Θα εξαφανίσουν ταχύτατα τη μελίγκρα που καταστρέφει τα φυτά σας και θα εγκατασταθούν στον κήπο, προφυλάσσοντάς τον από  μελλοντικές επιθέσεις.

Απαραίτητη προϋπόθεση να μην χρησιμοποιηθούν φυτοφάρμακα!

Η πασχαλίτσα είναι ένα από τα ωφέλιμα έντομα που χαρακτηρίζεται ως αρπακτικό, μιας και αρπάζει τα αυγά της μελίγκρας, καταβροχθίζοντάς τα σε λίγα μόνο λεπτά. Το θηλυκό της πασχαλίτσας γεννά κάθε φορά 1000 αυγά. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν γύρω στα 2.500 είδη πασχαλίτσας και αρκετά από αυτά βρίσκονται στα ελληνικά βουνά.

Η μελίγκρα είναι ένα μικρό έντομο χρώματος γκρι, πράσινου ή μπεζ, που πολλαπλασιάζεται με μεγάλους ρυθμούς την άνοιξη, προσβάλλει σχεδόν όλα τα φυτά, όπως είναι η ροδιά, η τριανταφυλλιά, η γαρδένια, και όλα τα φρουτόδεντρα, τα κηπευτικά κ.λπ. Εγκαθίσταται στα βλαστάρια και δεν μετακινείται καθόλου. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της προσβολής είναι τα συνεστραμμένα φύλλα που μοιάζουν να έχουν δεθεί σαν ροζέτα! Επίσης, στα προσβεβλημένα μέρη εκκρίνεται ένα κολλώδες υγρό, που είναι η αντίδραση του φυτού.

Η μικρότερη συσκευασία (σακουλάκι) πασχαλίτσας που εισάγεται από την Ολλανδία ή το Βέλγιο είναι 1000 πασχαλίτσες. Διατίθεται, επίσης, και η προνύμφη ή κάμπια αυτής (500 ανά δισκάκι). Εκτρέφονται σε εργαστήρια και μας έρχονται αεροπορικώς σε ειδικές συσκευασίες φιλικές για τα έντομα, εμπεριέχοντας και την τροφή τους για 2-3 μέρες, δηλαδή γύρη λουλουδιών. Οι συσκευασίες αυτές τοποθετούνται σε ειδικά διαμορφωμένα ψυγεία από φελιζόλ με παγοκύστες, ώστε να διατηρείται χαμηλή θερμοκρασία. Αυτό γίνεται για να μην είναι οι πασχαλίτσες πολύ ενεργές κατά τη μεταφορά τους. Είναι πραγματικά πολύ δραστήριες από τηφύση τους. Συνεχώς ψάχνουν για τροφή, κινούνται πολύ γρήγορα και αυτό τις κάνει από τους μεγαλύτερους εχθρούς της μελίγκρας.

Πρέπει να απελευθερωθούν νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Ανοίγουμε προσεκτικά τη συσκευασία. Τις πιάνουμε χαλαρά, ήρεμα. Μοιράζουμε τον πληθυσμό τους ανάλογα με τον αριθμό των φυτών και απλώς τις αφήνουμε πάνω τους. Αυτές θα βρουν πολύ γρήγορα τις μελίγκρες που τυραννούν τα φυτά μας. Από την επόμενη, κιόλας ημέρα της απελευθέρωσης, βλέπουμε διαφορά στην κατάσταση των φυτών που έχουν προσβληθεί! Κάποιες από αυτές θα συνεχίσουν και την επόμενη χρονιά.

Ανανεώνουμε τον πληθυσμό τους εφόσον κριθεί αναγκαίο και στο βαθμό που θα μας υπαγορεύσουν οι νέες προσβολές. Αρκετές πασχαλίτσες θα παραμείνουν στον κήπο μας, εάν αυτός έχει «βιολογικού τύπου» καταφύγια, όπως κατιφέ, αγγελική ή γεράνι, που τόσο τα αγαπά η πασχαλίτσα, αφού την κρατούν χορτάτη σε περιόδους νηστείας, π.χ. το καλοκαίρι. 

Εκτός από τα αυγά της μελίγκρας, οι πασχαλίτσες τρώνε τα αυγά και τις νύμφες πολλών ακόμα παρασιτοειδών και παθογόνων μικροργανισμών, που δημιουργούν διάφορες ασθένειες στα δέντρα, αλλά και στις καλλιέργειες των θερμοκηπίων και άλλων χώρων.

Διαβάστε, επίσης,

Κόλπο για να ξαναπρασινίσει το γκαζόν σας

Οικολογικά εντομοκτόνα

Μόλυνση του περιβάλλοντος και διατροφή

Πώς να διατηρήσετε τα λουλούδια στο βάζο σας

Kόλπα που επιμηκύνουν τη ζωή των φυτών

Όλες οι χρήσεις της στάχτης

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστός δακρυϊκός πόρος

Στους ενήλικες ένας κλειστός δακρυϊκός πόρος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό, μόλυνση ή πιο σπάνια σε όγκο. Όταν έχετε κλειστό δακρυϊκό πόρο, τα δάκρυά σας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ