Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Πελαργόνιο

Print Friendly, PDF & Email

Το πελαργόνιο χρησιμοποιείται σε παθήσεις αναπνευστικού

Το Pelargonium sidoïdes ανήκει στα Angiosperms, στην οικογένεια Geraniaceae το γένος Pelargonium

Μέρος που χρησιμοποιείται: η ρίζα


Τα οφέλη του πελαργόνιου στην υγεία

Το Πελαργόνιο εμποδίζει τα βακτήρια και τους ιούς να προσκολληθούν πάνω στα κύτταρα του βλεννογόνου των πνευμόνων και να αναπτυχθούν. Επιπλέον, το φυτό αυτό διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και διευκολύνει την κινητοποίηση του οργανισμού ενάντια στους παθογενείς παράγοντες. Πολυάριθμες μελέτες αναφέρουν τις αντιμικροβιακές, αποχρεμπτικές και ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες του.

Χρησιμοποιείται στη θεραπεία της οξείας βρογχίτιδας, της οξείας φαρυγγοαμυγδαλίτιδας,  στον πονόλαιμο, στο κοινό κρυολόγημα, στην οξεία παραρινοκολπίτιδα,  καθώς και σε ιγμορίτιδα σε παιδιά και ενήλικες.

Το γαλλικό οξύ και οι μεθυλεστέρες που υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στο Ρ. sidoides είναι  ανοσορυθμιστικές.

Σε συγκεντρώσεις μέχρι 100 μg/ml παρεμβαίνει στην καταπολέμηση της εποχικής γρίπης Α από τα στελέχη του ιού (Η1Ν1, Η3Ν2), του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, του ανθρώπινου κορωνοϊού, του ιού παραγρίππης και του ιού coxsackie.

Το εκχύλισμα Pelargonium sidoides διαμορφώνει την παραγωγή της εκκριτικής ανοσοσφαιρίνης Α στο σάλιο, της ιντερλευκίνης- 15 και της ιντερλευκίνης – 6 στον ορό, και της ιντερλευκίνης – 15 στο ρινικό βλεννογόνο. Επειδή η εκκριτική ανοσοσφαιρίνη Α αυξάνεται, ενώ τα επίπεδα των IL – 15 και IL- 6 μειώνονται, το φυτικό αυτό φάρμακο ασκεί ισχυρή επιρροή στη διαμόρφωση της ανοσολογικής απόκρισης του βλεννογόνου των ανώτερων αεραγωγών.

Είναι αποτελεσματική και ασφαλής για τη θεραπεία της οξείας βρογχίτιδας σε παιδιά και εφήβους και θεωρείται πιο αποτελεσματική και από τα αντιβιοτικά.

Η ρίζα του Πελαργόνιου, που είναι πλούσια σε τανίνες (κατεχίνη, γαλοκατεχίνη και γαλλικό οξύ) και σε κουμαρίνες, το καθιστά ιδανικό για την πρόληψη και αντιμετώπιση των παθήσεων του αναπνευστικού, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.  Το Πελαργόνιο είναι ένα ασφαλές και αποδεδειγμένα αποτελεσματικό φυτό στην αντιμετώπιση των συχνών παθήσεων του αναπνευστικού που μας προσβάλουν κάθε χειμώνα.

Δοσολογία

1 κάψουλα πρωί-μεσημέρι-βράδυ μαζί με το γεύμα

Διαβάστε, επίσης,

Οξεία βρογχίτιδα

Τα αντιβιοτικά δεν είναι καραμέλες

Κορονοϊοί

Η αντιική θεραπεία για τη γρίπη

Ιγμορίτιδα

Έχετε κρύωμα και γρίπη;

Λοίμωξη από τον ιό της γρίπης (Η1Ν1)

Χρήσιμες πληροφορίες για την εποχική γρίπη

Κρυολογήσατε;

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομίχλη εγκεφάλου

Η ομίχλη εγκεφάλου ή ο χήμειο-εγκέφαλος περιγράφεται ως μια ομιχλώδη σκέψη, που χαρακτηρίζεται από έλλειψη εστίασης και αδυναμία συγκέντρωσης. Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ