Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΕνδοκρινολογίαΈλεγχος της όρεξης για την παχυσαρκία

Έλεγχος της όρεξης για την παχυσαρκία

Πώς μπορεί να μειωθεί η όρεξή μας

Επιστήμονες εντόπισαν μια ομάδα κυττάρων του εγκεφάλου, τα οποία έχουν την ικανότητα να ελέγχουν την όρεξη και μπορούν να αποτελέσουν κύρια αιτία διαταραχών της διατροφής, που οδηγούν, μεταξύ άλλων, σε παχυσαρκία.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι τα συγκεκριμένα κύτταρα που ονομάζονται τανυκύτταρα (πρόκειται για έναν εξειδικευμένο τύπο κυττάρων του εγκεφάλου) παράγουν νευρώνες οι οποίοι ελέγχουν αποκλειστικά την όρεξη. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου East Anglia στους οποίους ανήκουν τα νέα ευρήματα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Neuroscience», αυτά σημαίνουν ότι η όρεξη ενός ατόμου δεν «κλειδώνει» από τη γέννηση, αλλά μπορεί να αλλάξει.

Μέχρι σήμερα πιστευόταν, ότι νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου τα οποία συνδέονται με τη ρύθμιση της όρεξης παράγονται εξ ολοκλήρου κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης στη μήτρα και ο αριθμός τους δεν μπορεί να αλλάξει.

Η νέα μελέτη, ωστόσο, που βασίστηκε στην ανακάλυψη των τανυκυττάρων, τα οποία λειτουργούν ως βλαστικά κύτταρα στον εγκέφαλο νεαρών αλλά και ενηλίκων τρωκτικών, δείχνει ότι η όρεξη μπορεί να τροποποιηθεί.

Οι ερευνητές μελέτησαν, ενδελεχώς, τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, την περιοχή του εκείνη που είναι γνωστό ότι ρυθμίζει τον ύπνο, την κατανάλωση ενέργειας, την όρεξη, τη δίψα και πολλές άλλες βιολογικές λειτουργίες ζωτικής σημασίας για την επιβίωση.

Διερεύνησαν τα νευρικά κύτταρα τα οποία ρυθμίζουν την όρεξη με χρήση μιας τεχνικής «χαρτογράφησης της γενετικής μοίρας» των κυττάρων. Ανακάλυψαν ότι ορισμένα κύτταρα προσέθεταν νευρώνες στο δίκτυο ρύθμισης της όρεξης του εγκεφάλου ποντικών μετά τη γέννηση και μέχρι και στην ενήλικη ζωή.

H νέα γνώση αναμένεται να οδηγήσει σε θεραπείες για τον έλεγχο της όρεξης και τελικώς για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Βέβαια, θα χρειαστούν περίπου πέντε προτού τα ευρήματα μεταφραστούν σε κλινική πράξη για τον άνθρωπο.

Η καινούργια μελέτη δείχνει πως το νευρικό δίκτυο που ελέγχει την όρεξη δεν είναι πεπερασμένο σε αριθμό κυττάρων και ότι θα μπορούσε να διαχειριστεί ο αριθμός των νευρώνων προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα τις διαταραχές της διατροφής.

Το επόμενο βήμα είναι να προσδιοριστεί η ομάδα γονιδίων και οι κυτταρικές διεργασίες που ρυθμίζουν τη συμπεριφορά και τη δραστηριότητα των τανυκυττάρων. Η καινούργια γνώση θα βοηθήσει τους ειδικούς να κατανοήσουν καλύτερα τη λειτουργία των βλαστικών κυττάρων του εγκεφάλου, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάπτυξη φαρμάκων, τα οποία θα αλλάζουν τον αριθμό των νευρώνων που ρυθμίζουν την όρεξη οδηγώντας σε καλύτερο έλεγχό της.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την παχυσαρκία

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την παχυσαρκία

Διαβάστε, επίσης,

Μελατονίνη

Όταν κολλάει η ζυγαριά παρά τη δίαιτα

Είναι κατάλληλες οι κετόνες βατόμουρων για το αδυνάτισμα;

Νευρογενής ανορεξία

Πώς θεραπεύει το μπλε χρώμα

Κόλπο για να απαλλαγείτε από το μεταβολικό σύνδρομο

Παιδική και εφηβική παχυσαρκία

Τέλος στις εγχειρήσεις για την παχυσαρκία;

Μετατροπή του κακού λίπους σε καλό

Διαλύστε το λίπος στο σώμα σας με βιταμίνες

Μεταβολικό σύνδρομο

Ο υποθάλαμος

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ