Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πεταλοειδής νεφρός

Ο πεταλοειδής νεφρός είναι μία συγγενής ανωμαλία του ουροποιητικού συστήματος

 

Ο πεταλοειδής νεφρός, ICD-10 Q63.1, χαρακτηρίζεται από στροφή της νεφρικής πυέλου και των δύο νεφρών προς τα εμπρός και συνένωση των κάτω πόλων συνήθως με ισθμό νεφρικού ιστού.

Και οι δύο νεφροί αρχίζουν να ανεβαίνουν από την πύελο, αλλά ο ισθμός που τους συνδέει σταματά κάτω από την μεσεντέριο αρτηρία, έτσι ώστε οι νεφροί να παραμένουν σε χαμηλή οσφυϊκή θέση.

Τα επινεφρίδια που αναπτύσσονται χωριστά βρίσκονται στην κανονική τους θέση.

Το αθροιστικό σύστημα των νεφρών αναπτύσσεται κανονικά και οι ουρητήρες, συνήθως, εισέρχονται φυσιολογικά στην κύστη.

Αν όμως εμποδιστεί η συμπίεση των ούρων λόγω συμπίεσης των ουρητήρων τότε προκαλείται στάση και οι ουρολοιμώξεις ή η υδρονέφρωση ή οι πέτρες στα νεφρά είναι συνήθεις επιπολκές. Τότε μόνο συνιστάται χειρουργική επέμβαση, με διατομή του ισθμού συνήθως ή ανάλογα την περίπτωση.

Η συγγενής αυτή ανωμαλία του ουροποιογεννητικού συστήματος λαμβάνει χώρα μεταξύ 4ης – 8ης εμβρυϊκής εβδομάδος

Αν και δεν υπάρχουν συμπτώματα, χαρακτηριστικό είναι το σημείο Rowsing το οποίο συνίσταται στην πρόκληση πόνου στην μεσότητα της κοιλιάς με σύγχρονη υπερέκταση της σπονδυλικής στήλης.

Η διάγνωση γίνεται με την ακτινογραφία, ΝΟΚ, και την πυελογραφία. Στα αδύνατα άτομα μπορεί να ψηλαφηθεί ακόμα και η γέφυρα που συνδέει τους δύο νεφρούς. Τρίγωνο Euttierez.

Οι ασθενείς με πεταλοειδή νεφρό έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του νεφρού, ειδικά όγκο Wilms, καρκίνωμα από μεταβατικό επιθήλιο, και καρκινοειδές.

Η συχνότητα του πεταλοειδή νεφρού σε γυναίκες με σύνδρομο Turner είναι περίπου 15 %.

Μπορεί να σχετίζεται με τρισωμία 18.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία των νεφρών

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία των νεφρών

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Νεφρολιθίαση

Καρκίνος νεφρού

Ουρολοίμωξη

Όγκος του Wilms

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ