Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΤο καλύτερο φάρμακο για την ξηροστομία

Το καλύτερο φάρμακο για την ξηροστομία

Εάν βασανίζεστε από την ξηροστομία

Ξηροστομία, ICD-10 K11.7, R68.2, μπορεί να προκληθεί μετά από ακτινοβολία της κεφαλής και του αυχένα, από παθήσεις των σιελογόνων αδένων (π.χ. σύνδρομο Sjogren) και από λήψη φαρμάκων (διουρητικών, αντιισταμινικών, τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών, αντιψυχωτικών, αντισπασμωδικών).

Oι πάσχοντες εμφανίζουν κακή υγιεινή του στόματος και προδιατίθενται σε τερηδόνα, περιοδοντίτιδα και λοιμώξεις του στόματος, ιδιαίτερα μυκητιάσεις.

Η ξηροστομία αντιμετωπίζεται με απλά μέσα, όπως συχνή λήψη δροσερών ποτών, πλύσεις του στόματος με στοματικά διαλύματα ή παρασκευάσματα τεχνητού σιέλου, διέγερση της έκκρισης σιέλου με καραμέλλες χωρίς ζάχαρη κλπ.

H πιλοκαρπίνη χορηγείται σε ξηροστομία μετά ακτινοθεραπεία εφόσον παραμένουν ακόμα λειτουργούντες σιελογόνοι αδένες και θα πρέπει άρα να διακοπεί η χορήγησή της αν δεν υπάρξει ανταπόκριση.

Η πιλοκαρπίνη (pilocarpine) είναι παρασυμπαθητικομιμητικός παράγοντας με άμεση χολινεργική δράση. Προκαλεί άμεση διέγερση των μουσκαρινικών νευρικών υποδοχέων και των λείων μυών, όπως η ίριδα και οι εκκριτικοί αδένες. Η πιλοκαρπίνη προκαλεί μύση, μέσω συστολής του σφιγκτήρα της ίριδας, δημιουργώντας έτσι αυξημένη τάση στον σκληρό και άνοιγμα των πόρων του δοκιδωτού δικτύου απ’ όπου διευκολύνεται η εκροή του υδατοειδούς υγρού.

Η πιλοκαρπίνη είναι ένα παρασυμπαθομιμητικό αλκαλοειδές που λαμβάνεται από τα φύλλα των τροπικών θάμνων Pilocarpus.

Είναι ένας μη εκλεκτικός αγωνιστής των μουσκαρινικών υποδοχέων στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο δρα θεραπευτικά στους μουσκαρινικούς υποδοχείς ακετυλοχολίνης Μ3 σε τοπική εφαρμογή π.χ., στο γλαύκωμα και στην ξηροστομία.

Αυτό το φάρμακο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της ξηροστομίας που οφείλεται σε κάποια νόσο του ανοσοποιητικού (σύνδρομο Sjogren) ή από βλάβη των σιελογόνων αδένων που  οφείλεται σε  ακτινοβολία της κεφαλής/αυχένα για τον καρκίνο.

Η Πιλοκαρπίνη ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων γνωστοί ως χολινεργικοί αγωνιστές. Λειτουργεί με την τόνωση ορισμένων  νεύρων για να αυξηθεί η   ποσότητα του σάλιου που παράγεται, πράγμα που καθιστά ευκολότερο το να μιλήσουν και να καταπιούν.


Τρόπος  χορήγησης

Πάρτε αυτό το φάρμακο από το στόμα με ή χωρίς τροφή, συνήθως 3-4 φορές την ημέρα, ή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών, ο γιατρός σας μπορεί να σας κατευθύνει για να αρχίσετε αυτό το φάρμακο σε χαμηλή δόση και να αυξήσει σταδιακά τη δόση.

Η δοσολογία βασίζεται στην ιατρική πάθηση και στην απόκριση στη θεραπεία. Αν έχετε προβλήματα με το ήπαρ, πρέπει να παίρνετε αυτό το φάρμακο μόνο δύο φορές την ημέρα. Η συνήθης δόση για τους ενήλικες είναι κατ’ ανώτατο όριο 30 mg κάθε μέρα.

Το φάρμακο πρέπει να λαμβάνεται τακτικά για να πάρετε το μεγαλύτερο όφελος από αυτό, την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Μπορείτε να συνεχίσετε να πίνετε νερό ή να χρησιμοποιήσετε υποκατάστατα σάλιου. Μπορείτε να αρχίσετε να αισθάνεστε κάποιο όφελος σε 1 έως 2 εβδομάδες. Ωστόσο, αυτό μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 3 μήνες για να νιώσετε το πλήρες όφελος. Ενημερώστε το γιατρό σας αν επιμένει ή χειροτερεύει, η ξηροστομία.


Προφυλάξεις κατά τη λήψη πιλοκαρπίνης

  • Ενημερώστε το γιατρό σας αν νιώσετε τα ακόλουθα συμπτώματα: Εφίδρωση, ναυτία, ρινική καταρροή, ρίγη, έξαψη, συχνή ανάγκη για ούρηση, ζάλη, αδυναμία, διάρροια, και θολή όραση.
  • Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει αύξηση στα δάκρυα. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο εάν έχετε ξηρά μάτια (όπως με σύνδρομο Sjogren). Ενημερώστε το γιατρό σας εάν η καταρροή από τα μάτια έχει γίνει ένα πρόβλημα.
  • Μια πολύ σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε αυτό το φάρμακο είναι σπάνια. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα μιας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, όπως εξάνθημα, κνησμός / πρήξιμο (ιδιαίτερα του προσώπου / της γλώσσας / του φάρυγγα), σοβαρή ζάλη, δυσκολία στην αναπνοή, ενημερώστε το γιατρό σας.
  • Πριν χρησιμοποιήσετε αυτό το φάρμακο, ενημερώστε το γιατρό σας ή τον φαρμακοποιό σας για το ιατρικό ιστορικό, κυρίως αν έχετε: αναπνευστικά προβλήματα (όπως άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ΧΑΠ), ορισμένες παθήσεις των ματιών (όπως, τύφλωση νύχτα, οξεία ιρίτιδα, κλειστής  γωνίας γλαύκωμα), καρδιακές παθήσεις (όπως πόνο στο στήθος, καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή προσβολή, βραδυκαρδία), χαμηλή ή υψηλή αρτηριακή πίεση, προβλήματα του ήπατος, της χοληδόχου κύστης νόσους (όπως πέτρες στη χολή), πέτρες στα νεφρά, ψυχικές διαταραχές της διάθεσης (όπως κατάθλιψη, ψυχώσεις, άνοια,  νόσο του Alzheimer), προβλήματα στο στομάχι (όπως, χρόνια καούρα, έλκος).
  • Η Πιλοκαρπίνη μπορεί να φέρει  ζάλη και να προκαλέσει προβλήματα όρασης, ιδιαίτερα τη νύχτα. Μην οδηγείτε, μην χρησιμοποιείτε εργαλεία ή κάνετε οποιαδήποτε δραστηριότητα που απαιτεί εγρήγορση και σαφή όραση, ιδιαίτερα τη νύχτα, μέχρι να είστε βέβαιος ότι μπορείτε να πραγματοποιείτε τέτοιες δραστηριότητες με ασφάλεια. Περιορίστε τα οινοπνευματώδη ποτά.
  • Αν η πιλοκαρπίνη σας κάνει να ιδρώνετε πολύ, να πίνετε πολλά υγρά, έτσι ώστε να μην αφυδατωθείτε.
  • Πριν από την εγχείρηση, ενημερώστε το γιατρό ή τον οδοντίατρό σας ότι παίρνετε πιλοκαρπίνη.
  • Συνιστάται προσοχή όταν χρησιμοποιούν αυτό το φάρμακο οι ηλικιωμένοι, διότι μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι στις επιπτώσεις, ιδιαίτερα στη ζάλη, στη διάρροια και στην αυξημένη ανάγκη για ούρηση.
  • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτό το φάρμακο θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι ανάγκη. Δεν είναι γνωστό εάν το φάρμακο περνά στο μητρικό γάλα.
  • Μερικά φάρμακα που μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το φάρμακο αυτό: βήτα αποκλειστές (όπως προπρανολόλη, μετοπρολόλη), ορισμένα αντιισταμινικά, αντιχολινεργικά, όπως ορισμένα φάρμακα για το άσθμα, φάρμακα ακράτειας και φάρμακα του Πάρκινσον), (χλωρφαινιραμίνη, διφαινυδραμίνη, ατροπίνη, αλκαλοειδή μπελλαντόνας, βενζτροπίνη, ιπρατρόπιο, και τολτεροδίνη). Αυτά τα φάρμακα μπορούν να επιδεινώσουν επίσης την ξηροστομία, και δεν αφήνουν την πιλοκαρπίνη να λειτουργήσει καλά.

Διαβάστε, επίσης,

Νοσήματα Σιελογόνων Αδένων

Η διατροφή κατά την ακτινοθεραπεία

Καρκίνος κεφαλής και τραχήλου

Δίαιτα για την ξηροστομία

Υπάρχουν κίνδυνοι από την Ακτινοθεραπεία;

Όγκοι σιελογόνων αδένων

Μήπως έχετε ξηροφθαλμία;

Δίαιτα για το σύνδρομο Sjögren

Οξύ γλαύκωμα

Γλαύκωμα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιμορραγία από το αυτί

Αιμορραγία από το αυτί. Εάν το αυτί σας αρχίσει να αιμορραγεί, μπορεί να είναι ανησυχητικό. Εάν το αυτί σας αιμορραγεί, η αιμορραγία αυτή μπορεί να...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ