Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΠαιδιατρικήΜήπως το παιδί σας πιπιλάει τον αντίχειρα;

Μήπως το παιδί σας πιπιλάει τον αντίχειρα;

Το πιπίλισμα του αντίχειρα είναι ενστικτώδης κίνηση

Το πιπίλισμα του αντίχειρα είναι ενστικτώδης κίνηση και συνήθεια των παιδιών βρεφικής ηλικίας.

Το πιπίλισμα του αντίχειρα λειτουργεί ως ένδειξη της ανάγκης της διατροφής του βρέφους, καθώς και ως υποκατάστατο της μητρικής στοργής και της ασφάλειας που νιώθει το παιδί όταν θηλάζει.

Η ανάγκη αυτή του παιδιού δεν αποτελεί λόγω ανησυχίας για τον ορθοδοντικό σχηματισμό, στα πρώτα 2-3 χρόνια της ζωής του.

Οι γνώμες των ειδικών διχάζονται όσον αφορά τη χρήση της πιπίλας.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας πάντως συνιστά να μην δίνουν οι γονείς πιπίλα στα παιδιά.

Υπάρχουν μάλιστα και κάποιες έρευνες που δείχνουν ότι επειδή η πιπίλα λειτουργεί ως υποκατάστατο της μητρικής στοργής και της προσοχής που χρειάζονται τα παιδιά, μπορεί να συνδέεται και με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί ο ανθρώπινος εγκέφαλος, αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς κι έχει ανάγκη από ερεθίσματα και όχι από κατευναστικά, όπως η πιπίλα.

Εξάλλου, ο παρατεινόμενος θηλασμός του αντίχειρα ή της πιπίλας μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδες γύρω από το στόμα, που οφείλονται σε υπερβολική έκκριση σάλιου ιδιαίτερα στα μωρά.

Το emedi προτείνει η χρήση της πιπίλας ή του αντίχειρα να διακόπτεται πριν την ηλικία των 4 ετών, για να αποφεύγονται έτσι τα ορθοδοντικά προβλήματα, που με το πιπίλισμα θα γίνουν μόνιμα και θα απαιτήσουν θεραπεία με σιδεράκια.


Τρόποι για να κόψετε την πιπίλα

Θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος που θα ακολουθήσετε, ώστε αμέσως να καταφέρετε το μικρό σας να αποχωριστεί την πολυαγαπημένη του πιπίλα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους πολλοί γονείς πειραματίστηκαν και τελικά τα κατάφεραν.

Πρέπει επίσης  να θυμάστε μόνο ότι αυτή η διαδικασία δεν θα πρέπει να είναι τραυματική για το παιδί. Και αν κάποιες στιγμές σκέφτεστε ότι δε μπορείτε με τίποτα να του την κόψετε, παρηγορηθείτε στη σκέψη ότι δεν κυκλοφορεί κανένας ενήλικας με πιπίλα στο στόμα.

1. Κόψτε την σταδιακά. Ξεκινήστε να μειώνετε τη χρήση της πιπίλας κατά την διάρκεια της ημέρας. Συνήθως, το παιδί αποζητάει την πιπίλα επειδή δεν έχει τι να κάνει. Απασχολήστε το με παιχνίδια, βιβλία, άλλες δραστηριότητες και περιορίστε την πιπίλα  μόνο την ώρα του ύπνου μέχρι να την καταργήσετε εντελώς.

2. Αν το νήπιο πηγαίνει παιδικό σταθμό, εξηγήστε του ότι από τους φίλους του κανείς δεν έχει πιπίλα. Ενθαρρύνετε το με λόγια όπως «είσαι μεγάλο αγόρι τώρα» ή  «είσαι μεγάλη κοπέλα και δε χρειάζεσαι την πιπίλα πια».

3. Πιο παραδοσιακοί τρόποι για να πάψει το μικρό σας να αποζητάει την πιπίλα είναι να κόψετε την ακρούλα της ρώγας ώστε να μη το ευχαριστεί ιδιαίτερα η χρήση της.

4. Ένας, επίσης, παλιότερος τρόπος είναι να βάλετε στη πιπίλα κάτι με γεύση πικρή ή ξινή.

5. Μπορείτε να του ανακοινώσετε ότι η  πιπίλα χάθηκε για πάντα.

6. Να συμφωνήσετε με το νήπιό σας ότι την πιπίλα θα την «αφήσετε στη νεράιδα».

7. Τέλος, μπορείτε απλά να την πετάξετε.

8. Υπάρχουν και ειδικά γάντια…


Τρόποι για να κόψετε το πιπίλισμα του αντίχειρα.

Να θυμάστε ότι για την αντιμετώπιση προσπαθούμε να χειριζόμαστε το παιδί με θετικό και όχι αρνητικό τρόπο, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές της επιβράβευσης, της απόσπασης προσοχής, των προνομίων, και όχι της επίπληξης και της τιμωρίας.

-Για να αποσπάσουμε το παιδί μας από το πιπίλισμα του δαχτύλου του, μπορούμε να προσπαθήσουμε να το αποσπάσουμε την προσοχή του, αντιπροτείνοντάς του κάποιο παιχνίδι, π.χ ένα μαλακό κουκλάκι, μία πετσετούλα ή μία κουβερτούλα. Κάτι, δηλαδή, που να μπορεί να το κρατάει στα χεράκια του, για να ηρεμεί.

-Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι είναι προτιμότερο για ένα παιδί να πιπιλάει μία πιπίλα παρά το δάχτυλό του, μια και θεωρείται ότι προκαλεί προβλήματα στα δόντια, που βγαίνουν αλλά και στην ομιλία του! Επομένως, μόλις αντιληφθείτε ότι το μωρό σας πάει να υιοθετήσει αυτή τη συνήθεια, το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να παλέψετε λίγο το θέμα της πιπίλας, δίνοντάς τη στο μωρό σας, όποτε πάει να βρει το δάχτυλό του!

-Εν ανάγκη, επιστρατεύστε γάντια, τα οποία θα του τα φοράτε στον ύπνο, αλλά και γενικά όποτε βλέπετε ότι έχει την τάση να βάζει το δάχτυλο στο στόμα. Μία καλή εναλλακτική είναι και οι κάλτσες, φορεμένες στα χέρια του!

-Για τα μεγαλύτερα παιδιά, προσπαθείτε μέσα στην ημέρα να τα έχετε απασχολημένα ζωγραφίζοντας ή φτιάχνοντας ένα πάζλ και τάξτε τους ανταμοιβές, για να μην βάζουν το χέρι τους στο στόμα!

– Επαναλάβετέ του καθημερινά ότι είναι αυτό που κάνει δεν αρμόζει σε ένα «μεγάλο παιδί» όπως αυτό και βρείτε να του πείτε σχετικές ιστορίες, για να το βοηθήσετε.

-Τέλος υπάρχουν νέες τεχνικές χρησιμοποιώντας κάποιους ειδικούς νάρθηκες, που μπορεί να έχουν αποτέλεσμα.

Διαβάστε, επίσης,

Ορθοδοντικά προβλήματα και αντιμετώπιση

Μήπως τρώτε τα νύχια σας;

Σε τι ηλικία πρέπει να γίνεται η ορθοδοντική θεραπεία

Oρθοδοντική με τη μέθοδο INVISALIGN

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πένες αλά κρεμ

Πένες αλά κρεμ. Οι πένες αλά κρεμ είναι ένα νόστιμο πιάτο κι έχει πολλά οφέλη για την υγεία Πένες αλά κρεμ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Το κοτόπουλο, το οποίο ανήκει...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ