Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΠαγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού

Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού

Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων

 

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου.

Μια σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο στις 21 Μαρτίου κάθε χρόνο. Η ημέρα έχει ως στόχο να υπενθυμίσει στους ανθρώπους τις αρνητικές συνέπειες των φυλετικών διακρίσεων. Επίσης, ενθαρρύνει τους ανθρώπους να θυμούνται την υποχρέωση για την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων.

Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων είναι μια ευκαιρία για τους ανθρώπους να προωθήσουν την  ισότητα  σε όλο τον κόσμο και σε όλους τους πολιτισμούς.

Διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις διοργανώνονται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο αυτή την ημέρα.  Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν στόχο να βοηθήσουν τους νέους να εκφράσουν τις απόψεις τους, να βρουν τρόπους για την καταπολέμηση του ρατσισμού.

Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων ιδρύθηκε έξι χρόνια μετά την τραγωδία Sharpeville. Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειές της για την εξάλειψη όλων των μορφών φυλετικών διακρίσεων και ανακήρυξε την ημέρα ως Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών  κατά του ρατσισμού το 1966. Κάλεσε, επίσης, όλα τα κράτη και τους οργανισμούς στον κόσμο να συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα δράσης για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων το 1983.

Ο ΟΗΕ μάς καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

Διαβάστε, επίσης,

Υπάρχω γιατί υπάρχουμε

www.emedi.gr

 

[iframe width=”420″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/Q63dpWUlpiM” frameborder=”0″ allowfullscreen ]
Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ