Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΠορτοκάλια ή Νεράντζια;

Πορτοκάλια ή Νεράντζια;

Print Friendly, PDF & Email

Για αποτοξίνωση, τόνωση και πρόληψη της γρίπης και των λοιμωδών νοσημάτων

Τα πορτοκάλια μειώνουν την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και βοηθούν σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Η πορτοκαλιά ή Citrus sinensis αλλά και η νερατζιά Citrus aurantium είναι αγγειόσπερμα, δικότυλα, αειθαλή φυτά, ανήκουν στα ταβερινθώδη και στην οικογένεια ρουτίδες.

Από τα σημαντικότερα εσπεριδοειδή, έχει καταγωγή από την Ινδία και την Κίνα. Γνωστή από τα αρχαία χρόνια όμως η εντατική της καλλιέργεια άρχισε από το 10 μ.Χ. αιώνα στη Βόρεια Αφρική. Γύρω στο 1490 έφτασε στις μεσογειακές χώρες από Πορτογάλους θαλασσοπόρους και πιθανολογείται ότι σε αυτούς οφείλει το όνομα της. Στη συνέχεια από την Ελλάδα διαδόθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και Ισπανοί ιεραπόστολοι την μετέφεραν στη Βόρεια Αμερική.

Η πορτοκαλιά δεν αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, το πολύ μέχρι και 4 βαθμούς υπό το μηδέν, για το λόγο αυτό καλλιεργείται σε τροπικές, υποτροπικές και εύκρατες περιοχές με ήπιο χειμώνα. Πορτοκαλεώνες υπάρχουν σε πολλά παραθαλάσσια μέρη. Όσο για τις Νεραντζιές υπάρχουν σε πολλά πεζοδρόμια της Αθήνας. Είναι μικρό δέντρο που φτάνει σε ύψος τα 8 μέτρα και σπάνια τα ξεπερνά. Ο κορμός της είναι λείος και ίσιος, οι ρίζες της πλούσιες, θυσανωτές που δεν φτάνουν όμως σε μεγάλο βάθος.

Τα κλαδιά της πορτοκαλιάς σχηματίζουν γωνίες και απλώνουν, είναι κυλινδρικά και έχουν ελαστικότητα έτσι μπορούν να αντέχουν αρκετά μεγάλο βάρος καρπού αν και λυγίζουν. Τα φύλλα της είναι μετρίου μεγέθους, πλατιά, λεία, στιλπνά και φέρουν μίσχους με πτερύγια. Κατά το μήνα Απρίλιο κάποια από τα παλιά φύλλα πέφτουν και αντικαθίστανται από καινούρια. Τα άνθη της είναι λευκά, αρκετά μεγάλα και εύοσμα, βγαίνουν δε την άνοιξη μεμονωμένα από τους βλαστούς. Λίγο αργότερα από τους οφθαλμούς των φύλλων, βγαίνουν νέοι βλαστοί που ανθοφορύν κατά ομάδες. Όταν από τα 10 άνθη δέσει ένας καρπός τότε η ανθοφορία του δέντρου κρίνεται πολύ ικανοποιητική.

Η πορτοκαλιά ανθίζει μια φορά το χρόνο και η ανθοφορία της κρατάει 5 – 7 εβδομάδες.

Ο καρπός της πορτοκαλιάς είναι το πορτοκάλι (εσπερίδιο). Το δέντρο ευδοκιμεί σε μια μεγάλη εδαφική ποικιλία, όμως προτιμά τα αμμοπηλώδη εδάφη. Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με εμβολιασμό συνήθως δέντρων που αναπτύσσονται από σπορά καλής ποιότητας πορτοκαλιών. Χρησιμοποιούνται ακόμα δέντρα μανταρινιάς ή νεραντζιάς.

Οι πορτοκαλιές δίνουν καλή καρποφορία για 80 περίπου χρόνια, ενώ υπάρχουν και δέντρα που καρποφορούν και μετά από 100 ή και περισσότερα χρόνια. Οι πρώιμες ποικιλίες ωριμάζουν τους καρπούς τους από το μήνα Οκτώβριο ενώ οι όψιμες τους καλοκαιρινούς μήνες.

Υπάρχουν 160 περίπου ποικιλίες πορτοκαλιάς, οι πιο σημαντικές όμως που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι:

  • Βαλέντσια: ξενική ποικιλία που ωριμάζει από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο και έτσι επιτρέπει στους παραγωγούς να εφοδιάζουν την αγορά με πορτοκάλια και τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ποικιλία αυτή είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και προσαρμόζεται εύκολα σε πολλούς τύπους εδαφών, δίνει δε εύγευστα πορτοκάλια πολύ καλής ποιότητας.
  • Χίου: δίνει μικρούς καρπούς και ωριμάζει από τα μέσα Νοεμβρίου. Ο καρπός της έχει πολλά σπόρια, δίνει λίγο χυμό και είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στη μεταφορά.
  • Άρτας: οι καρποί της ποικιλίας αυτής είναι σφαιρικοί, έχουν λεπτό περικάρπιο, υπόξινη γεύση και είναι εξαιρετικά αρωματικοί. Η ωρίμανσή τους γίνεται κατά τον Ιανουάριο.
  • Σουλτανί του Φόδελε: δίνει μεγάλους ωοειδείς καρπούς με φλούδα που αφαιρείται εύκολα, πολύ νόστιμη σάρκα με πλούσιο χυμό.
  • Μέρλιν: γνωστή ποικιλία με πολύ εύγευστους καρπούς και χυμώδεις, καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου.
  • Σαγκουίνι: λέγεται και αιματόσαρκος ποικιλία εξαιτίας της κόκκινης σάρκας των καρπών της. Είναι ξενικής προέλευσης. Πολύ εύγευστοι και χυμώδεις καρποί δίνουν χυμούς πλούσιους σε βιταμίνες.

Η διαλυτή φυτική ίνα, η πηκτίνη που περιέχει λειτουργεί όπως ένα τεράστιο σφουγγάρι, που ρουφά τη χοληστερόλη από τα τρόφιμα και μπλοκάρει την απορρόφησή της, όπως κάνουν και οι παράγοντες των χολικών οξέων.

Η πηκτίνη, επίσης, βοηθά στην εξουδετέρωση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται galectin-3 η οποία προξενεί ”ουλές” στον καρδιακό ιστό, στις οποίες ως γνωστό επικάθεται η κακή χοληστερόλη. 

Τα πορτοκάλια επίσης περιέχουν κάλιο που ισοσταθμίζει το αλάτι διατηρώντας την πίεση υπό έλεγχο.

Τα πορτοκάλια είναι το πιο φυσικό αντιγριπικό φάρμακο κι αυτό που ενεργεί πιο γρήγορα, όταν ο οργανισμός μας χρειάζεται αποτοξίνωση ή τόνωση.

Συντλεί στην πτώση της πίεσης σε υπερτασικούς, καταπολεμάει την αρτηριοσκλήρωση, ωφελεί τους διαβητικούς, βοηθάει τους νευρασθενικούς και όσους έχουν ψαμμίαση ή πέτρες στα νεφρά.

Από τα λουλούδια της Πορτοκαλιάς, της Λεμονιάς, της Μανταρινιάς, της Νεραντζιάς και του Γκρέιπφρουτ φτιάχνεται πορτοκαλόνερο που είναι καταπραϋντικό και αντιεμετικό, αλλά χρησιμοποιείται και για βελτιωτικό της γεύσης άλλων παρασκευασμάτων.

0 χυμός και η φλούδα των εσπεροειδών μας προφυλάσσουν από τα λοιμώδη νοσήματα, εμποδίζουν ή επουλώνουν γρήγορα τις παρενέργειες από τις ακτινοβολίες και τους κακοήθεις όγκους.

Χρήσιμη συμβουλή: Φάτε πολτοποιημένα τα πορτοκάλια, γιατί η πηκτίνη βρίσκεται σε μεγαλύτερες ποσότητες στον πολτό και την ψύχα. Αν σας αρέσει έτσι όπως είναι φάτε το ολόκληρο, ακόμη και την ψύχα του.

Όταν βράζει ο μούστος τοποθετούνται στην τρύπα του βαρελιού τρυφερά κλωνάρια νεραντζιάς για να γίνει μυρωδάτο το κρασί.


Χρήσιμα μέρη: Τα φύλλα, τα λουλούδια, ο καρπός, η φλούδα του καρπού.

Μυστικό: Αγοράστε πορτοκάλια με φύλλα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι του ψυγείου.

Δραστικές ουσίες: Αιθέριο έλαιο, φλαβονοειδή, αρωματικό εκχύλισμα, λεμονένιο, ναριγκίνη, αουραντιαμαρίνη, βιταμίνη C, A, B, P, οργανικά άλατα, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο, σίδηρος.

Ιδιότητες-Ενδείξεις

Αφέψημα με φύλλα και λουλούδια Πορτοκαλιάς: Τονωτικό της καρδιάς, εφιδρωτικό, σπασμολυτικό, καταπραϋντικό, κάνει καλό στον πονοκέφαλο, στην υστερία, στον βήχα, καταπραϋνουν τη νευρικότητα, πολεμάει την αϋπνία, κάνει καλό στη βρογχοκήλη.

Τα Πορτοκάλια και τα Νεράντζια είναι πολύτιμα για τους διαβητικούς κι όσους υποφέρουν από αρθριτικά. Ιδιαίτερα όταν τα τρώμε ή πίνουμε το φρεσκοστιμένο χυμό τους το πρωί, με άδειο στομάχι και χωρίς ζάχαρη.

Η φλούδα του Πορτοκαλιού ανοίγει την όρεξη και ζαχαρωμένη καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Το ίδιο και το σιρόπι και το σπιτικό γλυκό με Νεραντζάκι.

Ο χυμός Πορτοκαλιού όχι μόνο είναι ένα αποτελεσματικό προληπτικό για τη γρίπη, αλλά και σφίγγει τα ούλα όσων υποφέρουν από ουλίτιδα, αλλά 2-3 λεπτά αφού τον πιούμε (φρεσκοστιμένο και χωρίς ζάχαρη) πρέπει να πλένουμε καλά το στόμα με νερό για να μην χαλάσει το σμάλτο των δοντιών.

Το λάδι που βγαίνει από τα φύλλα, τα λουλούδια και τα τρυφερά βλαστάρια της Πορτοκαλιάς είναι πολύτιμο για τη χρόνια βρογχίτιδα και δεν ερεθίζει τα νεφρά.

Η φλούδα του Πορτοκαλιού αποξηραμένη και κονιορτοποιημένη σε μύλο ή μιξεράκι του καφέ είναι θαυμάσιο τονωτικό και αντιγριπικό γεμάτο με βιταμίνη C.

Το πορτοκαλέλαιο που βγαίνει αν στίψουμε τη φλούδα είναι θαυμάσιο αποχρεμπτικό.

Τα φύλλα και τα λουλούδια της Νεραντζιάς είναι χωνευτικά, σπασμολυτικά, εφιδρωτικά. Ακόμη, το αφέψημά της μαλακώνει το βήχα και τον στομαχόπονο, διώχνει την αϋπνία, τα αέρια, καταπραϋνει τα νεύρα και κατεβάζει τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη στους διαβητικούς.

Το σπιτικό γλυκό με λουλούδια Νεραντζιάς βοηθάει τους δυσκοίλιους (δύο κουταλάκια την ημέρα).

Με τα ώριμα Νεράντζια γιατρεύονται οι χιονίστρες και η αμυγδαλίτιδα. Κόβονται τα νεράντζια σε φέτες, πασπαλίζονται με κίμινο, ψήνονται στα κάρβουνα και τοποθετούνται πάνω στις χιονίστρες ή τρώγονται (αμυγδαλίτιδα).

Αν βράσουμε ολόκληρα τα νεράντζια και πιούμε το ζουμί τους, θεραπεύεται η υπέρταση (προσθέστε λίγο μέλι).


Συνταγές για θεραπεία με πορτοκάλια και νεράντζια

Το αφέψημα και το έγχυμα λουλουδιών και φύλλων γίνεται βάζοντας μια χούφτα τους σε ένα λίτρο νερό.

-Καλό είναι να προσθέτουμε 2-3 φύλλα και λουλούδια Πορτοκαλιάς ή Νεραντζιάς σε κάθε άλλο αφέψημα με άλλο βότανο ή φυτό για συνδυασμό και ενδυνάμωση της θεραπευτικής τους ιδιότητας.

Για τη δυσκοιλιότητα, μπορούμε να χρησιμοποιούμε το χυμό ενός πορτοκαλιού, με άλλο τόσο χλιαρό νερό και μια κουταλιά μέλι και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα, νηστικοί το πρωί, για μερικές ημέρες.

Για τα νεύρα και την αϋπνία κάνουμε αφέψημα με λουλούδια και φύλλα πορτοκαλιάς ή Νεραντζιάς, προσθέτουμε μια κουταλιά μέλι και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα από ένα φλιτζανάκι κρύο.

Για να κατέβει η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη μπορούμε να βράσουμε 3-3 πράσινα, δηλαδή άγουρα Νεράντζιa, ύστερα να τα στίψουμε και πίνουμε ένα φλιτζανάκι πριν από κάθε γεύμα.

Για την ουλίτιδα μασήστε για αρκετή ώρα το άσπρο της φλούδας των Πορτοκαλιών.

-Καθαρίζετε τη φλούδα του πορτοκαλιού κυκλικά σαν κορδέλα και τις κρεμάτε για να ξεραθούν σε κλειστό χώρο. Ύστερα τις φυλάτε σε γυάλινα βαζάκια και αν χρειαστεί βράζετε ένα κομμάτι για ένα αφέψημα τονωτικό, χωνευτικό και θερμαντικό.

Διαβάστε, επίσης,

Βιταμίνες για κρέμες προσώπου

Χρήσιμες πληροφορίες για τα πορτοκάλια

Γιατί οι Κρητικοί ζουν περισσότερο

Οι καλύτερες τροφές αποτοξίνωσης

Χρόνια ουρολοίμωξη

Βιταμίνες για τον καρκίνο παχέος εντέρου

Το κάλιο κατά της παιδικής παχυσαρκίας

Οι καλύτεροι χυμοί για τον καρκίνο

Οι χρησιμότερες πληροφορίες για τα λεμόνια

Δυσκοιλιότητα

Ποιες είναι οι αλκαλικές και ποιες οι όξινες τροφές

Η βιταμίνη C καταπολεμά το οξειδωτικό stress

Δίαιτα με πορτοκάλια και τυρί

Αποτοξίνωση με γκρέιπφρουτ

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου

Το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου είναι μια διαταραχή των μυών και των μαλακών ιστών που σχετίζονται με αυτό. Το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου είναι μια διαταραχή του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ