Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΝεφρολογίαΑν έχετε λίπος στην κοιλιά κινδυνεύετε

Αν έχετε λίπος στην κοιλιά κινδυνεύετε

Print Friendly, PDF & Email

Πολλά προβλήματα δημιουργεί το λίπος στην κοιλιά

Και πρόβλημα στα νεφρά δημιουργεί η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά

Η συσσώρευση σωματικού λίπους στην περιοχή της κοιλιάς αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο νεφροπάθειας ακόμα και σε ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι υπέρβαροι, αλλά απλά έχουν «κοιλίτσα», προειδοποιούν επιστήμονες από την Ολλανδία.

Αν και η συσχέτιση μεταξύ παχυσαρκίας και νεφρικής νόσου είναι καλά τεκμηριωμένη, η νέα μελέτη είναι η πρώτη που υποδηλώνει ότι ακόμα και η μικρή αύξηση στο κοιλιακό λίπος επηρεάζει τους νεφρούς, επειδή ελαττώνει την παροχή αίματος σε αυτά και αυξάνει την αρτηριακή πίεση μέσα τους.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας» (JASN), για να διερευνήσουν καλύτερα τη συσχέτιση σωματικού βάρους-νεφρικής λειτουργίας, επιστράτευσαν 315 υγιείς εθελοντές, με μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 25.

Ο ΔΜΣ είναι ένας δείκτης που αξιολογεί το νυν σωματικό βάρος σε συνάρτηση με το ύψος. Οι τιμές του από 18,5 έως 25 θεωρούνται φυσιολογικές. Από 25 έως 30 σημαίνουν πως κάποιος είναι υπέρβαρος, ενώ από 30 και πάνω αρχίζει η παχυσαρκία (με τις τιμές άνω του 40 να είναι η κακοήθης ή νοσογόνος παχυσαρκία). Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αξιολόγησης της νεφρικής λειτουργίας και του βάρους τους, ενώ μετρήθηκε η περίμετρος της μέσης τους και συγκρίθηκε με αυτήν των ισχίων τους. Η αναλογία μέσης-ισχίων αποτελεί δείκτη της κατανομής του σωματικού λίπους. Όπως έδειξαν τα στοιχεία, η υψηλότερη αναλογία μέσης-ισχίων σχετιζόταν άμεσα με χαμηλότερη νεφρική λειτουργία, χαμηλότερη ροή αίματος στους νεφρούς και υψηλότερη πίεση στους νεφρούς. Ακόμα, δε, και στους εθελοντές με φυσιολογικό σωματικό βάρος, συσχετίσθηκε με διπλασιασμό του κινδύνου αυξημένης νεφρικής πίεσης, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, γράφουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Γκρόνινγκεν.

Ο κίνδυνος ήταν ακόμα υψηλότερος στους εθελοντές που ήσαν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Οι ερευνητές δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί επηρεάζει η «μπάκα» την νεφρική λειτουργία ακόμα και σε ανθρώπους οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν έχουν περιττά κιλά, αλλά πιστεύουν πως δεν οφείλεται στο ότι συσσωρεύεται λίπος γύρω από τους νεφρούς και τους πιέζει, αφού στους αδύνατους εθελοντές δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Έτσι, εικάζουν ότι το λίπος στην κοιλιά ενεργοποιεί ορισμένους μηχανισμούς, όπως η φλεγμονή και η αντοχή στην ινσουλίνη, που εμποδίζουν την ροή του αίματος. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να παράγει το συσσωρευμένο λίπος ελεύθερες ρίζες – ουσίες οι οποίες μπορεί να βλάψουν τους νεφρούς σε κυτταρικό επίπεδο.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία των νεφρών

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία των νεφρών

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Το τεστ της μέσης

Διαλύστε το λίπος στο σώμα σας με βιταμίνες

Κοιλιοπλαστική

Μήπως το συκώτι σας έχει λίπος;

Το πάχος είναι αιτία καρκίνου

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ