Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΣεξ και υγείαΟ πρόδρομος του κόλπου

Ο πρόδρομος του κόλπου

Πριν από τον κόλπο

 

Τα εσωτερικά γεννητικά όργανα αποτελούνται από τον κόλπο, τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες και τη μήτρα, ενώ τα εξωτερικά από το αιδοίο και τα εξαρτήματά του (εφήβαιο, μεγάλα χείλη, μικρά χείλη, πρόδομος του κόλπου, κλειτορίδα, είσοδος του κόλπου, παρθενικός υμένας, βολβοί του προδόμου, βαρθολίνειοι αδένες, περιουρηθρικοί αδένες, μυς του περινέου) που διακρίνονται με το μάτι.

Το όριο ανάμεσα στα έξω και στα έσω γεννητικά όργανα είναι ο παρθενικός υμένας, ο οποίος συνήθως υποχωρεί μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή.

Ο πρόδρομος του κόλπου είναι ο χώρος μεταξύ των 2 μικρών χειλέων και φθάνει μέχρι την είσοδο του κόλπου και συγκεκριμένα μέχρι τον παρθενικό υμένα και την ουρήθρα.

Στον πρόδρομο του κόλπου καταλήγουν τα στόμια πολλών οροβλεννογονίων αδένων.

Το μέρος του προδρόμου του κόλπου που βρίσκεται μεταξύ της εισόδου του κόλπου και του χαλινού των μικρών χειλέων ονομάζεται σκαφοειδής βόθρος.

Διαβάστε, επίσης,

Ατροφία του αιδοίου

Οι ανωμαλίες του αιδοίου

Μεγάλα χείλη αιδοίου

Μικρά χείλη αιδοίου

Βαρθολινίτιδα

Αποτρίχωση γεννητικών οργάνων

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών

Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών είναι μια κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών είναι μια υπερβολική...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ