Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠώς τα ακατάλληλα ρούχα και αξεσουάρ μπορούν να σας αρρωστήσουν
Array

Πώς τα ακατάλληλα ρούχα και αξεσουάρ μπορούν να σας αρρωστήσουν

Τα ακατάλληλα ρούχα και αξεσουάρ μπορούν να σας αρρωστήσουν!

 Πώς τα ακατάλληλα ρούχα και αξεσουάρ μπορούν να σας αρρωστήσουν

-Στενά παντελόνια και πεπτικό σύστημα

Τα στενά ρούχα, συνήθως τα παντελόνια και οι ζώνες, που πιέζουν την κοιλιακή χώρα, μπορούν να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα, ειδικά μάλιστα στην περίπτωση που έχετε παραφάει. Η πίεση που ασκείται στο στομάχι, γνωστή ως ενδογαστρική πίεση ή ενδοκοιλιακή πίεση, μπορεί να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πιέζοντας το γαστρικό οξύ πίσω στην γαστροοισοφαγική συμβολή, όπου ο οισοφάγος και το στομάχι συναντώνται, προκαλώντας καούρες. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μία συχνή πάθηση και το 37% του ηλικιακού γκρουπ μεταξύ 20 και 30 ετών, υποφέρει από την συγκεκριμένη πάθηση. Ακόμα και αν κάποιος, δεν είναι επιρρεπής, μπορεί να αναπτύξει παλινδρόμηση, αν συνηθίζει να φορά σφιχτά ρούχα, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δύο εβδομάδων.

-Εφαρμοστά εσώρουχα και νευρόπονος

Μπορεί να έχουν σχεδιαστεί για να εξομαλύνουν τα παραπανήσια κιλά της κοιλιάς, αλλά τα εφαρμοστά εσώρουχα και τα καλσόν έχουν και τα μειονεκτήματά τους. Τα σφιχτά ρούχα στην κάτω κοιλιακή περιοχή και το πάνω μέρος του μηρού, μπορούν να προκαλέσουν μια κατάσταση, που ονομάζεται «παραισθητική μηραλγία», δηλαδή έναν ερεθισμό των νεύρων, που βρίσκονται στην πρόσθια και εξωτερική περιοχή του μηρού. Είναι κάτι αντίστοιχο με τα προβλήματα, που προκαλούσαν σε παλαιότερες εποχές οι γυναικείοι (ασφυκτικοί) κορσέδες. Τα συμπτώματα του ερεθισμού αυτού περιλαμβάνουν αίσθημα καψίματος, πόνο, τσούξιμο στην περιοχή των μηρών και υπερευαισθησία στην αφή.

-Γραβάτες και κυκλοφορία του αίματος

Οι γραβάτες και τα πουκάμισα, κουμπωμένα μέχρι το λαιμό, είναι η αντίστοιχη περίπτωση των ανδρών, αναφορικά με τα ασφυκτικά ρούχα. Μάλιστα, σε αυτήν περίπτωση τα προβλήματα υγείας έχουν να κάνουν με την κακή κυκλοφορία του αίματος. Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2011 στο επιστημονικό περιοδικό «Stroke Research and Treatment» αποκάλυψε, ότι άτομα που φορούσαν, συχνά γραβάτες, παρουσίαασαν μέτριες μεταβολές στην εγκεφαλοαγγειακή αντίδρασή τους, η οποία σχετίζεται με την ικανότητα διαστολής των αρτηριών του εγκεφάλου, ενός πιθανού δείκτη για εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ερευνητές μάλιστα, ανέφεραν, ότι αν και οι αλλαγές αυτές δεν είναι ικανές για προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο σε υγιείς ενήλικες, δυνητικά μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο σε άτομα, που βρίσκονται στις υψηλές ομάδες κινδύνου για εγκεφαλικά επεισόδια.

-Υφάσματα και ερεθισμοί

Είναι γνωστό, ότι ορισμένα είδη υφασμάτων είναι πιθανό να προκαλέσουν ερεθισμό και αλλεργικές αντιδράσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μάλλινο ύφασμα μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, μία «πάθηση» που ονομάζεται «δερματίτιδα εξ’ επαφής». Πρόκειται για ένα δερματικό εξάνθημα, που μπορεί μερικές φορές να παρουσιάζει μικρά εξογκώματα και να υπάρχει στο δέρμα για αρκετά χρόνια. Οι άνθρωποι, που έχουν ευαίσθητο δέρμα ή προϊστορία με εκζέματα, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ερεθισμού από αυτά τα υφάσματα. Μεταξύ αυτών των ατόμων είναι όσοι παρουσιάζουν, γενικότερα, αλλεργίες.

-Συνθετικά υφάσματα και μολύνσεις

Η βαφή, που χρησιμοποιείται στα υφάσματα, είναι μία συνηθισμένη αιτία των αλλεργικών δερματικών εξανθημάτων. Ειδικά, οι μπλε και πορτοκαλί χρωστικές ουσίες σε ρούχα και άλλα αντικείμενα, θεωρούνται οι πιο επιβλαβείς. Επιπλέον, τα λάστιχα στις κάλτσες, τα εσώρουχα και τα σουτιέν λόγω του καουτσούκ, μπορούν να προκαλέσουν εξανθήματα σε ορισμένους ανθρώπους. Τα συνθετικά υλικά, όπως είναι το νάιλον και το λίκρα, είναι επίσης, ύποπτα, όταν χρησιμοποιούνται σε εσώρουχα. 

-Παπούτσια και αλλεργίες

Πρόκειται για την αλλεργία, που προκαλείται από επαφή του δέρματος με το παπούτσι και οδηγεί σε διάφορες μορφές δερματίτιδας. Συνήθως, κάποιος το καταλαβαίνει, όταν μετά την επαφή, υπάρξει κνησμός ή το δέρμα αρχίζει να πρήζεται, ενώ συχνά παρατηρούνται εξανθήματα, φουσκάλες ή μια αίσθηση καψίματος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αλλεργιών μάλιστα αναφέρει, ότι από την περίεργη αυτή αλλεργία πάσχει ένας στους 500 ανθρώπους. Αυτό που συμβαίνει με τη συγκεκριμένη αλλεργία, είναι, ότι ο οργανισμός σας αντιδρά σε έναν τύπο από τις ρητίνες φορµαλδεΰδης, που ονομάζεται PTBP και ο οποίος χρησιμοποιείται στην κατασκευή των δερμάτινων παπουτσιών. «Αλείψτε» το εσωτερικό των παπουτσιών σας με ένα υγρό πανί και αν αυτό δε βοηθήσει, δοκιμάστε τοπικές θεραπείες, όπως είναι ειδικές κρέμες ή λοσιόν, που περιέχουν κορτικοστεροειδή. 

www.emedi.gr

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο βενζόη

Αιθέριο έλαιο βενζόη. Τα οφέλη από το αιθέριο έλαιο βενζόης ή μοσχολίβανου στην υγεία και οι εφαρμογές της στην ιατρική Αιθέριο έλαιο βενζόη ή μοσχολίβανο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ