Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΠαιδιατρικήΗ διαμάχη για τον θηλασμό

Η διαμάχη για τον θηλασμό

Το κίνημα του θηλασμού είναι σωστό;

Οι τύψεις, οι διαμάχες και η μάχη του μητρικού θηλασμού

Πόσο πρέπει να θηλάζει η μητέρα το μωρό της;

Από τη μία οι οπαδοί του κινήματος θηλασμού και από την άλλη οι γυναίκες που δεν θέλουν να θηλάσουν.

”Are you mοm enough?” δηλαδή ”είσαι αρκετά μητέρα;”, ρωτούσε το περιοδικό ”TIME” έχοντας για εξώφυλλο μια γυναίκα που θήλαζε ένα αγοράκι 3 ετών!


Οι ελληνίδες και ο θηλασμός

Οι ελληνίδες, σύμφωνα με στατιστικές θηλάζουν τα μωρά τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι πληθαίνουν οι γυναίκες που θηλάζουν τα παιδιά τους για 2,3 ακόμη και 4 χρόνια, όπως έκαναν οι γυναίκες παλιά.

Σημαντικό ρόλο στην απόφασή τους αυτή παίζουν οι μελέτες που δείχνουν ότι τα παιδιά που θηλάζουν έχουν μικρότερα ποσοστά παιδικού καρκίνου, έχουν ψηλότερο IQ, μικρότερο ποσοστό λοιμώξεων και πολλά άλλα οφέλη.

Από την άλλη πλευρά είναι οι γυναίκες που δεν επιθυμούν να θηλάσουν είτε για ψυχολογικούς λόγους είτε για λόγους καριέρας είτε γιατί δεν έχουν αρκετό γάλα.


Είναι καλός ο θηλασμός στην προσχολική ηλικία;

Μερικές μητέρες θηλάζουν μέχρι 3 χρονών τα παιδιά τους! Έλεος, λένε κάποιοι! Ελευθερώστε τα παιδιά!

Κάποιο άλλοι λένε ότι η μητέρα μπορεί να θηλάσει όσο θέλει χωρίς πρόβλημα.

Τελικά τι είναι το σωστό;


Τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού

1. Από πρακτική άποψη το μητρικό γάλα δεν χρειάζεται προθέρμανση, δεν απαιτεί πόσιμο νερό για την παρασκευή του, είναι στείρο μικροβίων και απαλλάσσει από τον καθαρισμό των μπουκαλιών.

2. Προάγει την ανάπτυξη του δεσμού μητέρας και παιδιού.

3. Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργίας στο γάλα της αγελάδας, εκζέματος και πολλών λοιμώξεων.

4. Έχει αντισώματα κατά μικροβίων και ιών (ανοσοσφαιρίνη IgA) και μακροφάγα κύτταρα.

5. Αν και έχει μικρότερη ποσότητα σιδήρου από το γάλα αγελάδος η βιοδιαθεσιμότητά του είναι μεγαλύτερη. Στο μητρικό γάλα, επίσης, περιέχεται λακτοφερρίνη που είναι μια πρωτεϊνη που δεσμεύει το σίδηρο και αναστέλλει την ανάπτυξη του E.coli.

6. Τέλος υπάρχουν και άλλα συστατικά που περιέχονται στο μητρικό γάλα (χοληστρόλη, ταυρίνη, νουκλεοτίδια).

Το καλύτερο μητρικό γάλα είναι το πύαρ (πρωτόγαλα)

Κατά τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό παράγεται το πύαρ που είναι πλούσιο σε πρωτεϊνες και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και λακτόζη. Το πύαρ έχει θερμιδική αξία, αλλά η κύρια προσφορά του σχετίζεται με την ανοσία. 

Γι’ αυτό ο πρώτος μήνας μετά τον τοκετό πρέπει οπωσδήποτε να αφιερωθεί στον θηλασμό.

Γενικά, ο θηλασμός αποτελεί την ιδανική μέθοδο σίτισης των υγιών βρεφών κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής.


Πότε αντενδείκνυται ο θηλασμός

Ο θηλασμός αντενδείκνυται όταν η μητέρα πάσχει από ενεργό φυματίωση, σύφιλη, AIDS, τυφοειδή πυρετό, ερυθρά, παρωτίτιδα, λοίμωξη από CMV ή ερπητική λοίμωξη. Στις περιπτώσεις της ενεργού φυματίωσης και της σύφιλης, ο θηλασμός μπορεί να συνεχιστεί μετά την έναρξη της θεραπείας.

Σε μαστίτιδα δεν διακόπτεται ο θηλασμός. Αν όμως σχηματιστεί απόστημα μαστού ο θηλασμός διακόπτεται ώσπου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Η μητέρα, ασφαλώς, πρέπει κατά τη διάρκεια του θηλασμού να σιτίζεται καλά, να παίρνει τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής, να μην χρησιμοποιεί φάρμακα, οινόπνευμα, καπνό ή καφέ.


Τι ισχυρίζονται όσες δεν θέλουν να θηλάσουν πολύ

Η μητέρα δεν εξυπηρετεί τις αναπτυξιακές ανάγκες του παιδιού με τη διατήρηση θηλασμού, ενώ το παιδί μπορεί να τρέφεται μόνο του.

Οι μητέρες που θηλάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα παιδιά τους μπορεί να θέλουν να διατηρήσουν την εικόνα τους ως πανταχού παρούσας.

Ο παρατεταμένος θηλασμός, μάλιστα, δεν προετοιμάζει το παιδί να είναι ανθεκτικό σε ματαιώσεις, απογοητεύσεις και αντιξοότητες που αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσει στη ζωή του και δημιουργεί μια νοσηρή κατάσταση ανάμεσα στην μητέρα και το παιδί… και κάποιοι θεωρούν ότι ο παρατεταμένος θηλασμός προάγει την ομοφυλοφιλία…

Διαβάστε, επίσης,

Η μαστίτιδα κατά τον θηλασμό

Άσκηση και θηλασμός

Άσκηση και θηλασμός

Πάντα να φιλτράρετε τις ιατρικές πληροφορίες από το διαδίκτυο

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ