Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΌταν η γυναίκα πονάει κατά τη σεξουαλική επαφή

Όταν η γυναίκα πονάει κατά τη σεξουαλική επαφή

Print Friendly, PDF & Email

Αποφεύγετε το σεξ γιατί πονάτε;

Τότε μπορεί να πάσχετε από το Σύνδρομο Βουλβοδυνίας 

Το Σύνδρομο Βουλβοδυνία είναι το σύνδρομο φλεγμονής του προδόμου του κολεού. Είναι η χρόνια δυσφορία στην περιοχή του αιδοίου, στην είσοδο του κόλπου και της ουρήθρας.

Το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από χρόνιο άλγος στην περιοχή του προδόμου και δυσπαρεύνια. Χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα επώδυνη ευαισθησία στην περιοχή του προδόμου, χαρακτηριστική ευαισθησία κατά την πίεση στην παραπάνω περιοχή και ερύθημα αυτής.

Το σύνδρομο αυτό είναι μια σοβαρή αιτία δυσπαρευνίας και βουλβοδυνίας και αποτελεί μια υποομάδα της κλινικής οντότητας της βουλβοδυνίας (vulvodynia), σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Μελέτης Αιδοιοκολπικών Παθήσεων (ISSVD).
Η αιτιοπαθογένεση του συνδρόμου εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη, και κατά συνέπεια η αντιμετώπισή του δεν είναι αιτιολογική.

H βουλβοδυνία είναι μια χρόνια και πολυπαραγοντική οντότητα, η οποία μπορεί να οφείλεται στη χρόνια ή την υποτροπιάζουσα μυκητίαση, στη φλεγμονή από HPV, στην υποτροπιάζουσα βακτηριακή κολπίτιδα, στους τραυματισμούς της περιοχής, στις μεταβολές του ph του κόλπου, στη χρήση χημικών ουσιών (σαπούνια, αποσμητικά κ.λπ), στην υπεροξυλουρία, σε ιατρογενείς λόγους (εφαρμογή κρυοχειρουργικών μεθόδων ή laser) ή τέλος να είναι ιδιοπαθής.

Στην τελευταία περίπτωση, που αποτελεί την οντότητα “σύνδρομο φλεγμονής του προδόμου του κολεού”, δεν ανευρίσκεται καμία από τις παραπάνω αιτίες, γεγονός που οδηγεί πολλές φορές τον κλινικό ιατρό να πει στην ασθενή ότι “δεν υπάρχει κάτι το παθολογικό” και να συνδέσει τα συμπτώματα με ψυχοσωματικές διαταραχές. Φαίνεται όμως ότι οι ψυχοσωματικές διαταραχές δεν είναι το γενεσιουργό αίτιο, αλλά δευτερογενείς λόγω συνδρόμου.

Ως προς την κλινική εικόνα τα συμπτώματα είναι ποικίλης βαρύτητας, από μέτρια έως σοβαρά, χρόνια ή οξέα. Οι ασθενείς αναφέρουν άλγος κατά τη σεξουαλική επαφή, την εισαγωγή του tampon, την ούρηση αλλά και σε οποιοδήποτε δραστηριότητα προκαλεί πίεση στην περιοχή, όπως ποδηλασία, τζόκιν, χρήση εφαρμοστών ενδυμάτων, παρατεταμένο κάθισμα. Το άλγος είναι χαρακτηριστικό, τύπου καυσαλγίας και δυσαισθησίας. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο έντονα, ώστε η ασθενής να αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή.

Το σύνδρομο εμφανίζεται συνήθως σε νέες γυναίκες 20-30 ετών και συχνότερα σε γυναίκες μονογαμικές και εργαζόμενες.


Διάγνωση συνδρόμου βουλβοδυνίας

Κατά την κλινική εξέταση δεν ανευρίσκονται σημεία φλεγμονής του κόλπου ή του τραχήλου, μπορεί όμως να διαπιστωθεί ερύθημα γύρω από τα στόμια των αδένων του Skene ή των βαρθολινείων αδένων. Μπορεί, επίσης, να υπάρχουν μικρά έλκη στον πρόδομο, πλησίον του παρθενικού δακτυλίου. Συχνά οι ασθενείς αναφέρουν δυσουρία και συχνουρία.

Η διάγνωση του συνδρόμου τίθεται εξ αποκλεισμού, όταν δηλαδή αποβούν αρνητικές οι λοιπές εξετάσεις. Η λήψη βιοψίας από την πάσχουσα περιοχή (χρόνια φλεγμονώδης διήθηση μη ειδικού τύπου) ενισχύει τη διάγνωση.

Παθογνωμονική είναι η δοκιμασία πίεσης της πάσχουσας περιοχής με βαμβακοφόρο στυλεό, οπότε εκλύεται άλγος τύπου καυσαλγίας.


Θεραπεία συνδρόμου βουλβοδυνίας

Δεδομένου ότι η αιτιοπαθογένεση του συνδρόμου είναι άγνωστη, δεν υπάρχει ιδανική θεραπεία. Η αντιμετώπιση είναι εμπειρική και συνίσταται σε οδηγίες σωστής υγιεινής, χορήγηση φαρμάκων, ειδικές ασκήσεις του πυελικού εδάφους, ψυχολογική υποστήριξη και τέλος σε χειρουργική παρέμβαση. Η ενημέρωση της ασθενούς για τη φύση του συνδρόμου την καθησυχάζει και ίσως την βοηθά στην αντιμετώπισή του.

Συνιστάται η αποφυγή της χρήσης ερεθιστικών σκευασμάτων (αποσμητικών, σαπουνιών κ.λπ.), χωρίς όμως ιδιαίτερα αποτελέσματα.

Αρκετές ασθενείς αναφέρουν βελτίωση της δυσπαρεύνιας με την εφαρμογή ασκήσεων χαλάρωσης του πυελικού εδάφους, με τη βοήθεια ηλεκτρομυογραφικών συσκευών (ασκήσεις Kegel).

Η χορήγηση τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών, η τοπική εφαρμογή κορτιζονούχων ή οιστρογονικών σκευασμάτων, η χορήγηση ιντερφερόνης ή κιτρικού ασβεστίου ελάχιστα προσφέρουν. Ειδικά ως προς την αποτελεσματικότητα των οιστρογονικών σκευασμάτων πιθανόν η έκφραση των ΕR-a υποδοχέων να παίζει κάποιο ρόλο.

Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η τελευταία λύση, εφόσον αποτύχουν τα συντηρητικά μέτρα, χωρίς όμως να είναι άμοιρη επιπλοκών όπως ίνωση και στένωση της εισόδου του κόλπου, ανάπτυξη φλεγμονής, αλλά και υποτροπής του άλγους. Συνίσταται στην εξάχνωση της πάσχουσας περιοχής με CO2 -laser ή στην εκτομή.

Διαβάστε, επίσης,

Πονάτε κατά την σεξουαλική επαφή;

Ο πρόδρομος του κόλπου

Λοιμώξεις γεννητικών οργάνων γυναίκας

Θηλώματα του τραχήλου της μήτρας

Σύνδρομο των ανήσυχων των γεννητικών οργάνων

Μικρά χείλη αιδοίου

Βαρθολινίτιδα

Ερπητας των γεννητικών οργάνων

Κολπικές πλύσεις για τις κολπίτιδες

Οι ανωμαλίες του αιδοίου

Μεγάλα χείλη αιδοίου

Πώς τα ακατάλληλα ρούχα και αξεσουάρ μπορούν να σας αρρωστήσουν

Ασκήσεις Κέγκελ για σεξουαλική υγεία

Αποτρίχωση γεννητικών οργάνων

Ατροφία του αιδοίου

Λοίμωξη από χλαμύδια

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΣύνδρομο άνω κοίλης φλέβας
Επόμενο άρθροΣύνδρομο ιππουρίδας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστός δακρυϊκός πόρος

Στους ενήλικες ένας κλειστός δακρυϊκός πόρος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό, μόλυνση ή πιο σπάνια σε όγκο. Όταν έχετε κλειστό δακρυϊκό πόρο, τα δάκρυά σας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ