Η φτέρη ή αετός
Η Pteridium aquilinum ( L. ) Kuhn ανήκει στα Pteridophyta στην οικογένεια Dennstaedtiaceae.
Είναι ένα είδος φτέρης σε εύκρατες και υποτροπικές περιοχές και στα δύο ημισφαίρια.
Είναι ένα ποώδες πολυετές φυτό, φυλλοβόλο το χειμώνα, αλλά τα φύλλα δεν σαπίζουν. Τα μεγάλα, περίπου τριγωνικά φύλλα που παράγονται μεμονωμένα, προκύπτουν πάνω από ένα υπόγειο ρίζωμα, και μπορούν να αναπτυχθούν έως 1-3 μέτρα. Ο κύριος μίσχος, ή κοτσάνι, είναι έως 1 cm διάμετρο στη βάση.
Αν κοιτάξουμε την κορυφή των φύλλων διακρίνουμε το σχήμα ενός αετού, ενώ στα νεαρά φύλλα είναι περιτυλιγμένα και θυμίζουν ράβδο καθολικού επισκόπου.
Την βρίσκουμε σε δάση και παρυφές δασών σε εδάφη δροσερά, υγρά ή ξερά.
Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν την φτέρη αετό ουράνιο φυτό σταλμένο από το θεό Ήλιο. Οι έλικες, το κυριότερο στολίδι των ιωνικών κυονόκρανων, πολύ πιθανά εμπνεύσθηκαν από αυτές τις ράβδους.
Τα τρυφερά φύλλα μαγειρεύονται, όπως τα σπαράγγια. Οι Ιάπωνες καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες και οι Ινδιάνοι της Βόριας Αμερικής τα τρώνε ωμά.
Οι ρίζες τρώγονται αλεσμένες ή βρασμένες.
Τα φύλλα και οι ρίζες χρησιμοποιούνται για βαφή.
Τα φύλλα δίνουν ένα ανοιχτό κιτρινοπράσινο χρώμα και οι ρίζες βαθύ πορτοκαλί και σταθεροποιούνται με στυπτηρία (alun).
Το φυτό περιέχει την καρκινογόνο ένωση ptaquiloside. Οι νέοι βλαστοί χρησιμοποιούνται ως λαχανικό και ευθύνεται για τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του στομάχου στον κόσμο. Τα σπόρια έχουν, επίσης, ενοχοποιηθεί ως καρκινογόνα.
Επίσης, ελαττώνει τα αποθέματα της βιταμίνης Β.
Τα συμπληρώματα σεληνίου μπορεί να αποτρέψουν, καθώς και να αναστρέψουν τις ανοσοτοξικές επιδράσεις που προκαλούνται από την ptaquiloside της Pteridium aquilinum.
www.emedi.gr