Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΗ κλιμακτήριος στους άντρες

Η κλιμακτήριος στους άντρες

Τεστοστερόνη και ανδρόπαυση

Η «ανδρόπαυση», είναι η ανδρική κλιμακτήριος

Ένας αυξανόμενος αριθμός συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη γήρανση στους άνδρες, έχουν συνδεθεί με μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης.

Σημεία και συμπτώματα ”συνδρόμου χαμηλής τεστοστερόνης”
● Μείωση σεξουαλικής επιθυμίας
● Στυτική ­δυσλειτουργία
● Κόπωση
● Εξάψεις και εφιδρώσεις στον ύπνο
● Εκνευρισμός, άγχος, ­ μελαγχολία, κατάθλιψη.
● Αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης.
● Αύξηση λίπους σώματος, ελάττωση μυϊκής μάζας και περιορισμός μυϊκής δύναμης.
● Οστεοπενία ή οστεο­πόρωση.
● Αναιμία.

Η τεστοστερόνη, γνωστή και ως «ορμόνη του σεξ», είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση των ανδρικών χαρακτηριστικών (τριχοφυΐα, μπάσα φωνή κλπ.) και για την παραγωγή σπερματοζωαρίων. Τα επίπεδα της τεστοστερόνης μειώνονται βαθμιαία στους άνδρες περίπου κατά 1% ετησίως, μεταξύ των ηλικιών 40-70 ετών. Η μείωση αυτή αφορά την ελεύθερη τεστοστερόνη που είναι το βιολογικό δραστικό κλάσμα της ορμόνης. Η συνολική τεστοστερόνη συνήθως δεν μειώνεται πριν από την ηλικία των 60 ετών.

Τα επίπεδα της τεστοστερόνης ελέγχονται από μια σύνθετη αλληλεπίδραση ορμονών, ενώ επηρεάζονται από το κάπνισμα, την παχυσαρκία, την κατανάλωση οινοπνεύματος, τον τρόπο ζωής και από άλλες συνοδές παθήσεις.


Για τη διάγνωση της ”αντρικής εμμηνόπαυσης”

1. Γίνεται αιματολογική εξέταση για έλεγχο των επιπέδων τεστοστερόνης. Συνήθως το κατώτερο όριο τεστοστερόνης για τα περισσότερα αντιδραστήρια είναι τα 350 ng/dLή 14Nnmol/L

2. Αποκλείονται οι άλλοι παράγοντες που μπορεί να είναι υπεύθυνοι για τη μείωση της τεστοστερόνης, όπως σακχαρώδης διαβήτης, διαταραχές του θυρεοειδούς, παθήσεις του εντέρου (π.χ. εντερίτιδα, κολίτιδα), δυσλειτουργία των επινεφριδίων κ.ά, λήψη φαρμάκων, όπως ορισμένα αντιβιοτικά, αντιμυκητιασικά, ­ηρεμιστικά και αντιυπερτασικά, ψυχολογικοί παράγοντες.


Οι άντρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να ωφεληθούν από την υποκατάσταση της ορμόνης, αλλά υπάρχουν υπερ και κατά.

Κατά τη λήψη της τεστοστερόνης θα πρέπει να γίνεται παρακολούθηση του προστάτη και του αιματοκρίτη. Οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη ή με καρκίνο του μαστού ή αυτοί που έχουν κληρονομικότητα ή προδιάθεση γι΄αυτούς τους καρκίνους δεν θα πρέπει να λαμβάνουν τεστοστερόνη.

Εξαιτίας του ότι τα επίπεδα της τεστοστερόνης στους περισσότερους άνδρες παραμένουν εντός φυσιολογικών ορίων είναι δύσκολη η ανάλυση οφέλους ως προς τον κίνδυνο για τα άτομα αυτά. Από τη στιγμή που πολλά με την ηλικία σχετιζόμενα συμπτώματα μπορεί να έχουν ποικίλη προέλευση, θα πρέπει να διερευνούνται τα πιθανά άλλα αίτια πριν από την συνταγογράφηση τεστοστερόνης.

Η λήψη τεστοστερόνης ενοχοποιείται για καρκίνο του προστάτη, ερυθροκυττάρωση, καρδιαγγειακά επεισόδια, επιθετική συμπεριφορά, σύνδρομο υπνικής άπνοιας και καρκίνο του μαστού.

Η τεστοστερόνη είναι διαθέσιμη σε διάφορες μορφές:

1. Ενδομυϊκές ενέσεις σιπιονικής ή οινανθικής τεστοστερόνης (200mg/15days). Δύσκολα ανεκτή.

2. Ενεκανοϊκή τεσοστερόνη από το στόμα (160mg/ημέρα). Η απορρόφησή τους ποικίλλει.

3. Επιθέματα τεστοστερόνης που τοποθετούνται, κυρίως, στο όσχεο. Ανεπιθύμητες ενέργειες από το δέρμα, αλλά μιμούνται καλύτερα τη φυσιολογική παραγωγή τεστοστερόνης.

4. Προπιονική τεστοστερόνη σε μορφή γέλης για τοπική εφαρμογή. Έχει χαμηλή ισχύ.

Η Διεθνής Ένωση για τη Μελέτη του Γηράσκοντος Άνδρα, η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ένωση Ανδρολογίας, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση Ουρολο­γίας, υποστηρίζουν ότι οι άνδρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας και έχουν χαμηλή λίμπιντο ή εμφανίζουν συμπτώματα ορμονικής ανεπάρκειας ή πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και αποδειχτεί με εργαστηριακό έλεγχο ότι έχουν έλλειψη τεστοστερόνης, μπορούν να κάνουν χρήση ενός ειδικού τζελ τεστοστερόνης. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, η χρήση του συγκεκριμένου τζελ από ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και ταυτόχρονη ορμονική ανεπάρκεια βελτιώνει επιπλέον και την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη.

Για τις περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας, οι ειδικοί τονίζουν ότι η λήψη φαρμάκων, όπως το Viagra, μπορεί να βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, επομένως και τη στύση, όμως δεν αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης στον οργανισμό.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την κλιμακτήριο στους άνδρες

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την κλημακτήριο στους άνδρες

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Τα μυστήρια της στύσης

Τα καλύτερα βότανα για τον προστάτη

Η τεστοστερόνη σας κάνει κοινωνικούς

Όρχεις

Ο ορμονολογικός εργαστηριακός έλεγχος αίματος

Τεστοστερόνη αίματος

Διαγνωστική προσέγγιση γυναικομαστίας

Λυγαριά

Οι βιταμίνες για την ανδρική ανικανότητα

Πώς οι άντρες μπορούν να ενισχύσουν την σεξουαλικότητά τους

Έλεγχος γονιμότητας ανδρών

Αναβολικά Ανδρογόνα Στεροειδή

Όταν ένας άνδρας δεν έχει πέος

Άντρες χωρίς όρχεις

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οι στατίνες έχουν πολλές παρενέργειες

Οι στατίνες έχουν πολλές παρενέργειες. Πρέπει να γνωρίζετε τους κινδύνους για την υγεία σας όταν λαμβάνετε στατίνες. Οι στατίνες συνταγογραφούνται για τη μείωση της χοληστερόλης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ