Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΦαμπριδίνη στη σκλήρυνση κατά πλάκας

Φαμπριδίνη στη σκλήρυνση κατά πλάκας

Ο ρόλος της φαμπριδίνης στις διαταραχές βάδισης στη σκλήρυνση κατά πλάκας

 

Η φαμπριδίνη (fampridine) είναι αναστολέας των διαύλων καλίου και επιδρά στα κατεστραμμένα νεύρα, συγκρατώντας τα φορτισμένα ιόντα καλίου στα νευρικά κύτταρα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι νευρικές ώσεις συνεχίζουν απρόσκοπτα τη διαδρομή τους κατά μήκος των νεύρων διεγείροντας τους μυς, γεγονός που διευκολύνει τη βάδιση (καθ’ ότι στη σκλήρυνση κατά πλάκας, η μετάδοση των νευρικών ώσεων παρεμποδίζεται από τα κατεστραμμένα προστατευτικά περιβλήματα των νεύρων, γεγονός που συνεπάγεται μυϊκή αδυναμία, μυϊκή δυσκαμψία και δυσκολία στη βάδιση).

Πολλά συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν τη βάδιση, όπως τα προβλήματα όρασης, η κόπωση, η σπαστικότητα, η αταξία, τα προβλήματα συντονισμού, τα γνωσιακά ελλείμματα, οι συναισθηματικές διαταραχές και η μυϊκή αδυναμία.

Σε κάθε ασθενή, ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων η διαταραχή βάδισης παρουσιάζεται με διαφορετικό τρόπο.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση και την εκτίμηση της διαταραχής βάδισης είναι: το τεστ 25 ποδών (T25FW), το τεστ βάδισης 6 ή 2 λεπτών, τα ποδόμετρα για μετρήσεις και η κλίμακα βάδισης (MSWS-12) και οι αναφερόμενες δραστηριότητες από τους ασθενείς.

Οι ασθενείς που ωφελούνται από την φαμπριδίνη αναφέρουν ότι είναι πιο ενεργοί στην καθημερινότητά τους, είναι πιο ανεξάρτητοι, εκτελούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες ευκολότερα και έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η συνιστώμενη δόση είναι ένα δισκίο λαμβανόμενο από το στόμα δύο φορές την ημέρα ανά 12 ώρες. Τα δισκία πρέπει να λαμβάνονται χωρίς τροφή.

Οι ασθενείς πρέπει να αξιολογούνται μετά από δύο εβδομάδες και η θεραπεία πρέπει να διακόπτεται εάν δεν παρατηρηθεί βελτίωση. Η θεραπεία πρέπει να διακόπτεται, ομοίως, σε περίπτωση επιδείνωσης της ικανότητας βάδισης του ασθενούς ή εάν δεν αναφερθεί κανένα όφελος από τον ασθενή.

Οι παρενέργειες σχετίζονται με τον εγκέφαλο ή τα νεύρα και περιλαμβάνουν επιληπτικές κρίσεις, αϋπνία (δυσκολία στον ύπνο), ανησυχία, προβλήματα ισορροπίας, ζάλη, παραισθησία (ασυνήθιστη αίσθηση μουδιάσματος που μοιάζει με τσίμπημα από καρφίτσες), τρόμο, κεφαλαλγία και αδυναμία.

Η συχνότερη ανεπιθύμητη ενέργεια που αναφέρθηκε στις κλινικές δοκιμές και η οποία εμφανίστηκε στο 12% περίπου των ασθενών είναι η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.

Το Fampyra δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα που ενδέχεται να παρουσιάσουν υπερευαισθησία (αλλεργία) στη φαμπριδίνη ή σε οποιοδήποτε άλλο συστατικό του φαρμάκου.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα που περιέχουν φαμπριδίνη ή φάρμακα γνωστά ως «αναστολείς του οργανικού κατιονικού μεταφορέα 2», όπως η σιμετιδίνη.

Δεν πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς που εμφανίζουν ή έχουν εμφανίσει στο παρελθόν επιληπτικές κρίσεις ούτε σε ασθενείς με νεφρικά προβλήματα.

Διαβάστε, επίσης,

Σε ποιες ασθένειες χρησιμοποιούνται τα πεπτίδια

Χρήσιμες συμβουλές για την σκλήρυνση κατά πλάκας

Έχετε σκλήρυνση κατά πλάκας;

Ακράτεια ούρων

Εγέρθητι

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Υπάρχει θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας;

Το χάπι για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Νέα φάρμακα για τις αυτοάνοσες παθήσεις

Λεκιθίνη

Ουροδυναμική μελέτη

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ