Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΔερματολογίαΗ νόσος των δοκιμαστηρίων

Η νόσος των δοκιμαστηρίων

Η νόσος από τα όχι και τόσο καθαρά ρούχα που δοκιμάζουμε στα δοκιμαστήρια

Τι είναι η ροδόχρους πιτυρίαση

Η ροδόχρους πιτυρίαση, ICD-10 L42 είναι µία οξεία φλεγµονώδης δερµατοπάθεια, µε χαρακτηριστικό  τις  βλατιδολεπιδώδεις  πλάκες.

Στη ροδόχρους πιτυρίαση εμφανίζεται μια αρχική πλάκα στο δέρμα, που προοιωνίζει το διάσπαρτο εξάνθημα που ακολουθεί και καλύπτει, κυρίως τον κορμό, διατρέχοντας ένα χρονικό κύκλο, στη συνέχεια υφίεται από μόνη της, σε 6 εβδομάδες. Μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος μπορεί να προηγείται όλων των άλλων συμπτωμάτων σε 69 % των ασθενών.

Η νόσος προσβάλλει νεαρούς ενήλικες.

Εμφανίζεται, κυρίως, το φθινόπωρο και το χειμώνα και μάλλον οφείλεται σε ιό. Απ’ ότι φαίνεται η πιο πιθανή αιτία μόλυνσης από αυτή τη μορφή πιτυρίασης, είναι τα όχι και τόσο καθαρά ρούχα που δοκιμάζουμε στα δοκιμαστήρια. Άλλωστε, η ροδόχρους πιτυρίαση η οποία οφείλεται σε ιό, ονομάζεται και «η νόσος των δοκιμαστηρίων».

Άτομα που έχουν νοσήσει μια φορά από ροδόχροη πιτυρίαση δεν παρουσιάζουν πάλι την ασθένεια, γεγονός που υποδηλώνει ανάπτυξη αντισωμάτων και απόκτηση μόνιμης ανοσίας όπως σε μια κοινή ίωση.  


Ποια είναι τα συμπτώματα της ροδόχρους πιτυρίασης

Αρχικά εμφανίζεται μία κηλίδα (η μητρική πλάκα) η οποία είναι στρογγυλή ή σχήματος οβάλ, επίπεδη και λεπιδωτή, με διάμετρο 3-6 εκ. Τα λέπια, η πιτυρίαση δίνει την όψη περιτραχηλίου στις βλάβες. Επίπεδες κηλίδες σε σχήμα οβάλ, χάλκινου ή σκούρου ρόδινου χρώματος εμφανίζονται 3 με 10 ημέρες μετά την πρόδρομη κηλίδα, αλλά είναι πολύ μικρότερες. Οι κηλίδες καθιζάνουν γρήγορα και εύκολα κεντρικά και παραμένουν ωοειδείς κηλίδες διαμέτρου 1-3 εκ. Μετά από μία εβδομάδα, κάθε κηλίδα σχηματίζει ένα λεπιδωτό περίγραμμα. Φαγούρα συνυπάρχει σε ορισμένες περιπτώσεις. Η κατανομή του εξανθήματος αφορά, κυρίως, τις περιοχές που καλύπτονται από τα ρούχα και γι΄αυτό θεωρείται ότι υπαίτιος είναι κάποιος μικροργανισμός που βρίσκεται στα ρούχα.


Διάγνωση ροδόχρους πιτυρίασης

Όταν υπάρχει η μητρική πλάκα η διάγνωση είναι εύκολη.

Οι έμπειροι επαγγελματίες υγείας μπορούν να κάνουν τη διάγνωση κλινικά. 

Μια βιοψία των βλαβών θα δείξει εξαγγειωμένα ερυθροκύτταρα στις δερματικές θηλές και δυσκερατωτικά κύτταρα εντός του χορίου.


Θεραπεία ροδόχρους πιτυρίασης

Από του στόματος αντιισταμινικά ή τοπικά στεροειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν τον κνησμό.

  • Ο ασθενής πρέπει να ενημερωθεί ότι το εξάνθημα θα υποχωρήσει σε λίγες εβδομάδες και δεν είναι μεταδοτικό. Δεν προσβάλλει το πρόσωπο. Σε περίπτωση κνησμού δίνεται ένα τοπικό στερεοειδές τύπου ΙΙΙ.
  • Ερεθιστικά, όπως σαπούνια με αρώματα, το ζεστό νερό, το μαλλί και τα συνθετικά υφάσματα πρέπει να αποφεύγονται. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα σαπούνι που περιέχει ενυδατικά συστατικά (όπως, κατσικίσιο γάλα ), ωστόσο, και κάθε γενική ενυδατική κρέμα μπορεί να βοηθήσει την ξηρότητα.

  • Η λοσιόν με καλαμίνα μπορεί να είναι καταπραϋντική για το δέρμα και μειώνει τη φαγούρα.

  • Γαλακτώματα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν αντί του σαπούνια, που είναι πιο ήπια για το δέρμα.

    Το άμεσο ηλιακό φως θεραπεύει τις βλάβες πιο γρήγορα. Το υπεριώδες φως έχει χρησιμοποιηθεί και είναι πιο ευεργετικό στην πρώτη εβδομάδα της νόσου.


    Πρόγνωση της ροδόχρους πιτυρίασης

    Στους περισσότερους ασθενείς, η κατάσταση διαρκεί μόνο λίγες εβδομάδες αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει περισσότερο (μέχρι έξι μήνες). Η ασθένεια υποχωρεί πλήρως χωρίς μακροπρόθεσμες συνέπειες. Δύο τοις εκατό των ασθενών έχουν υποτροπή.  Αν και δεν θεωρείται μεταδοτική η νόσος υπάρχουν αναφορές για μικρές επιδημίες σε στρατιωτικές βάσεις, σε σχολεία και γυμναστήρια.

Τα καλύτερα προϊόντα για τις δερματικές παθήσεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις δερματικές παθήσεις

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες. Γιατί οι καλοκαιρινές αλλεργίες είναι φέτος πιο βασανιστικές από ποτέ. Οι καλοκαιρινές αλλεργίες έχουν αυξηθεί σε συχνότητα. Όλοι...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ