Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΒαριούχος υποκλυσμός

Βαριούχος υποκλυσμός

Τι είναι ο βαριούχος υποκλυσμός;

Βαριούχος υποκλυσμός είναι εξέταση για την απεικόνιση του παχέος εντέρου

Ο βαριούχος υποκλυσμός είναι μία εξέταση κατά την οποία εισάγεται βάριο στο κατώτερο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα και μέσω της χρήσης ακτίνων-Χ απεικονίζεται το παχύ έντερο. Το βάριο, το οποίο είναι ακτινοσκιερή ουσία σκιαγραφεί το εσωτερικό του παχέος εντέρου αποκαλύπτοντας πιθανές ανωμαλίες. Κατά την τεχνική της απλής σκιαγράφησης χρησιμοποιείται το βάριο μόνο του, ενώ κατά την εξέταση της διπλής σκιαγράφησης εισάγεται βάριο και αέρας.


Πώς πραγματοποιείται ο βαριούχος υποκλυσμός

Δύο ημέρες πριν την εξέταση:

-Απαγορεύονται: όσπρια, σάλτσες, γαλακτοκομικά, φρούτα με φλούδα και σπόρους.

Επιτρέπονται: Βραστό και ψητό κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, μπιφτέκι, σκληρά τυριά σε μικρά και τακτά γεύματα.

1.             Την παραμονή της εξέτασης επιβάλλεται η διακοπή της στερεάς τροφής. Επιτρέπεται η λήψη υγρών όπως νερού, καφέ, τσαγιού, χυμών χωρίς ανθρακικό και χωρίς ίνες, μη  φυσικοί χυμοί (όχι με βυσσινί χρώμα, όπως φράουλα ή κεράσι), χαμομήλι, αεριούχα ή αναψυκτικά, όπως λεμονάδα ή πορτοκαλάδα (όχι όμως κόκα κόλα).

2.             Σε ναυτία και έμετο παίρνετε υπόθετο vomex primperan.  Σταματήστε τη λήψη υγρών και συνεχίστε την μετά από μια ώρα από εκεί που την σταματήσατε Απαγορεύεται η λήψη γάλακτος.

3.             Λήψη καθαρτικού Klean Prep. Το KLEAN-PREP προκαλεί πλήρη κένωση του εντέρου. Η οσμωτική δράση της πολυαιθυλενογλυκόλης και οι συγκεντρώσεις των ηλεκτρολυτών στο προϊόν παρεμποδίζουν την απορρόφηση του διαλύματος ή την ενεργητική έκκριση ιόντων ή ύδατος από το έντερο.

Μεσημέρι ώρα 12-2: Αδειάζετε το περιεχόμενο του Klean Prep σε μια φιάλη με πώμα, προσθέτετε 1 λίτρο νερό και ανακινείτε τη φιάλη μέχρι η σκόνη να διαλυθεί τελείως. Το διάλυμα είναι έτοιμο να το πιείτε

Επαναλαμβάνεται την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο φακελάκι.

Λαμβάνετε αργά 1 ποτήρι διαλύματος για κάθε 15-20 λεπτά της ώρας, ώστε να ολοκληρωθεί η λήψη 2 λίτρων διαλύματος εντός 2-3 ωρών.

Απόγευμα ώρα 6-8: Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία, όπως το μεσημέρι, με άλλα 2 φακελάκια Klean Prep,.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: Η ΛΗΨΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΤΡΟΦΗΣ

ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΜΟΝΟ ΥΓΡΑ ΣΟΥΠΑ (ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΟΥΡΩΘΕΙ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ ΚΑΘΕ ΤΙ ΣΤΕΡΕΟ), ΜΗ ΦΥΣΙΚΟΣ ΧΥΜΟΣ (ΟΧΙ ΜΕ ΒΥΣΣΙΝΙ ΧΡΩΜΑ ΠΧ ΦΡΑΟΥΛΑ, ΚΕΡΑΣΙ), ΧΑΜΟΜΗΛΙ, ΤΣΑΙ, ΚΑΦΕΣ ΧΩΡΙΣ ΓΑΛΑ, ΑΕΡΙΟΥΧΑ Ή ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΛΕΜΟΝΑΔΑ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΑΔΑ (ΟΧΙ ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΤΟΝΗΣ ΔΙΨΑΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΙΕΙΤΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΥΓΡΑ.

ΑΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΝΑΥΤΙΑ Ή ΕΜΕΤΟ, ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΘΕΤΟ VOMEX Ή PRIMPERAN, ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗ ΛΗΨΗ ΥΓΡΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΩΡΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΤΕ. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥ ΑΛΓΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΩΣ ΠΑΥΣΙΠΟΝΟ ΜΟΝΟ APOTEL, DEPON, PANADOL.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΜΟΝΟ ΥΓΡΑ ΑΠΟ ΣΟΥΠΑ, ΧΥΜΟ, ΤΣΑΙ, ΚΑΦΕ ΧΩΡΙΣ ΓΑΛΑ.

Δύο ώρες μετά την ολοκλήρωση της λήψης του καθαρτικού χορηγείται υπόθετο Dulcolax.   Όλα τα χορηγούμενα φάρμακα από το στόμα πρέπει να λαμβάνονται 1 ώρα πριν την λήψη του Klean Prep.

Δεν πρέπει να λαμβάνονται φάρμακα που προκαλούν δυσκοιλιότητα (π.χ. κωδεϊνη). Σε κοιλιακό άλγος επιτρέπεται apotel, panadol depon. Δισκία σιδήρου πρέπει να διακόπτονται 4 ημέρες πριν την εξέταση.

4.             Την ημέρα της εξέτασης νηστεία. Επιτρέπεται η λήψη ύδατος.

Στόχος του βαριούχου υποκλυσμού είναι η ανίχνευση πολυπόδων και κακοήθων όγκων του παχέος εντέρου, η αξιολόγηση του τύπου, της έκτασης και της σοβαρότητας των φλεγμονωδών νόσων του παχέος εντέρου και η ανίχνευση εκκολπωμάτων και άλλων δομικών κατασκευών στο παχύ έντερο.

Διαβάστε, επίσης,

Σύνδροµο δυσαπορρόφησης εντέρου

Πρόπτωση του ορθού

Οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση

Νευρογενής ανορεξία

Δυσκοιλιότητα

Ελκώδης κολίτιδα

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΚερατόκωνος
Επόμενο άρθροΤι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κυστίτιδα

Κυστίτιδα. Πρόληψη και θεραπεία κυστίτιδας, που είναι η φλεγμονή της ουροδόχου κύστεως, με φυσικούς τρόπους Η κυστίτιδα είναι η φλεγμονή της ουροδόχου κύστης ή του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ