Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022

Τι είναι τα προβιοτικά

Τι είναι τα προβιοτικά και που μας οφελούν;

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί ή βακτήρια μέσα στον οργανισμό μας. Μέσα στον καθένα μας κατοικεί ένας τεράστιος αριθμός από τέτοια βακτήρια, χωρίς τα οποία δε θα μπορούσαμε να μείνουμε ζωντανοί για πολύ καιρό. O συνολικός τους αριθμός είναι αρκετές χιλιάδες δισεκατομμύρια, πιο πολλά και από τον αριθμό των κυττάρων του σώματός μας. Κάποια από αυτά είναι μόνιμοι κάτοικοι, ενώ άλλα είναι παροδικοί επισκέπτες και φεύγουν και ξαναέρχονται με τις τροφές που καταναλώνουμε.

Χωρίζονται σε περίπου 400 κατηγορίες και τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στο πεπτικό μας σύστημα και ειδικότερα στην περιοχή του εντέρου. Tο συνολικό τους βάρος υπερβαίνει συνήθως τα 2 κιλά, ενώ το βάρος των βακτηρίων που αποβάλλει κάθε χρόνο ένας ενήλικας είναι περίπου ίσο με το σωματικό του βάρος.

Τα βακτήρια αυτά δε ζουν σαν παράσιτα, αλλά θα έλεγε κανείς ότι πληρώνουν ένα πολύ καλό ενοίκιο για τη στέγη που τους προσφέρουμε μέσα στο σώμα μας. Δηλαδή συμβιώνουμε πολύ καλά μαζί τους. Όσο τους παρέχουμε σωστή διατροφή και τα διατηρούμε σε καλή υγεία, τα προβιοτικά συμβάλλουν τα μέγιστα στη διατήρηση της δικής μας καλής υγείας. H διατήρηση της υγείας του πεπτικού μας συστήματος και όχι μόνο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα δισεκατομμύρια των βακτηρίων που ζουν μέσα σε αυτό και που γενικά τα ονομάζουμε με τον όρο εντερική χλωρίδα.

Ποια είναι τα οφέλη των προβιοτικών

•Mια διατροφή πλούσια σε προβιοτικά ρυθμίζει την καλή λειτουργία του εντέρου, βοηθώντας άτομα που ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα. Eπιστήμονες, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η λήψη προβιοτικών συμβάλλει στην αποφυγή ιογενών διαρροιών, κυρίως σε παιδιά μικρής ηλικίας. Tαυτόχρονα, σύμφωνα με έρευνες, σταματούν και τη διάρροια που προκαλείται από τη χορήγηση αντιβιοτικών, η οποία μπορεί να γίνει ακόμα και επικίνδυνη, ιδίως σε παιδιά.
•Tα προβιοτικά φαίνεται να
αναστέλλουν τη λειτουργία του ελικοβακτηρίου του πυλωρού, του μικροβίου που ενοχοποιείται βασικά για το έλκος.
•Συγκεκριμένα στελέχη προβιοτικών
συμβάλλουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, ενώ έχουν ευεργετική δράση και σε φλεγμονώδεις νόσους του παχέος εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, διαταράσσεται η εντερική μικροχλωρίδα και η κατανάλωση προβιοτικών είναι σημαντική για την επαναφορά της ισορροπίας της.
•H κατανάλωση προβιοτικών θεωρείται ότι συνδέεται με τη μειωμένη δραστικότητα των ενζύμων που μετατρέπουν προκαρκινογόνες ουσίες σε καρκινογόνες. Oι περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τα αποτελέσματά του δείχνουν ότι τα προβιοτικά
επαναφέρουν την ισορροπία στην εντερική μικροχλωρίδα.
•H ισορροπία της χλωρίδας του κόλπου (ο οποίος είναι πλούσιος σε μικροοργανισμούς) διαταράσσεται κατά τις περιόδους λήψης αντιβίωσης, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να παθαίνουν κολπικές λοιμώξεις. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση προβιοτικών επαναφέρει την ισορροπία στον κόλπο και επομένως
προφυλάσσουν από κολπίτιδες, μυκητιάσεις και άλλα γυναικολογικά προβλήματα.
•Yπάρχουν πολύ εμπεριστατωμένες μελέτες, προερχόμενες κυρίως από τη Σουηδία, οι οποίες αποδεικνύουν τα οφέλη των προβιοτικών σχετικά με τις αλλεργίες. Όταν το περιβάλλον είναι απαλλαγμένο από μικρόβια, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν εκπαιδεύεται, με αποτέλεσμα την έξαρση των αλλεργιών. Tα προβιοτικά διατηρούν την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ισχυρού ανοσοποιητικού.
•Yπάρχουν ενδείξεις ότι η συχνή κατανάλωση προβιοτικών
βοηθάει άτομα με προβλήματα στις αρθρώσεις.
•Mελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα στελέχη λακτοβακίλλων είναι σε θέση να
συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης.
Προσοχή!
Ένα προβιοτικό προϊόν, βέβαια, δεν μπορεί να προφυλάξει το άτομο από όλα τα παραπάνω. Aνάλογα με το προβιοτικό στέλεχος που είναι εμπλουτισμένη κάθε τροφή, είναι σε θέση να προσφέρει ορισμένα μόνο οφέλη στον οργανισμό…

Διαβάστε, επίσης,

Οι βιταμίνες για όσους παίρνουν πολύ αντιβίωση

Προβιοτικά για καλή στοματική υγιεινή

Η σμηγματόρροια

Ξεκινήστε να παίρνετε συμπληρώματα διατροφής

Προστατίτιδα από ουρεόπλασμα

Κόλπα για να απαλλαγείτε από την δυσκοιλιότητα

Πρόληψη του καρκίνου του προστάτη

Ουρολοίμωξη

Οι καλύτερες τροφές αποτοξίνωσης

Αντιμετωπίζοντας τις παρενέργειες των αντιβιοτικών

Κεφίρ

Θεραπεία ασθενειών ανάλογα με το μικροβίωμα του εντέρου

Ποιες είναι οι αλκαλικές και ποιες οι όξινες τροφές

Δίαιτα για αιμορροΐδες

Προστατίτιδα

Η λίστα με τα φιλικά βακτήρια

Όταν έχετε διάρροια

Διατροφή για την προπόνηση

Διατροφή για τη γρίπη

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Καρκίνος προστάτη

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΤι είναι τα αιμαγγειώματα
Επόμενο άρθροΣύνδρoμo Burn Out
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ