Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΠώς να κάνετε Tai Chi

Πώς να κάνετε Tai Chi

Τι είναι το Tai Chi

Tο Tai Chi είναι παραδοσιακή πολεμική τέχνη από την Κίνα στην οποία πραγματοποιείται μια σειρά αργών ελεγχόμενων κινήσεων μέσω ποικίλων στάσεων σχεδιασμένων για την ανάπτυξη ελαστικότητας, ισορροπίας, δύναμης, ανάπαυσης και διανοητικής αυτοσυγκέντρωσης. Το τάι τσι έχει χρησιμοποιηθεί ως μία θεραπευτική άσκηση από νέους και ηλικιωμένους, αιμορροφιλικούς, και ανθρώπους που αναρρώνουν από τραυματισμούς του εγκεφάλου.

Σημαντικός παράγοντας είναι οι έξυπνες και σωστές αναπνοές από την μύτη. Καθώς γεμίζεται το στήθος σας με καθαρό αέρα, σκεφτείτε πως εκπνέοντας αποβάλλετε και την πίεση της ημέρας. Είναι σίγουρο ότι θα αισθανθείτε καλύτερα από το πρώτο λεπτό.

Η καθημερινή εξάσκηση στο Tai Chi μπορεί να κρατήσει το σώμα σε μια καλή φυσική κατάσταση ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία. Αναπτύσσει την υπομονή και την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Η αντοχή του σώματος αυξάνεται και ο νους καθαρίζει. Το Tai Chi βοηθάει αποτελεσματικά. σε προβλήματα μέσης, αρθριτικών, οστεοπόρωσης, σφιγμένων ώμων, και σε ασθένειες της καρδιάς. Σαν πολεμική τέχνη (για όσους θέλουν να εξασκήσουν και αυτήν του την πλευρά) μπορεί να καλλιεργήσει και να αυξήσει τον έλεγχο, την ηρεμία και τη σωστή ανταπόκριση σε οποιαδήποτε κατάσταση επίθεσης και πίεσης.

Εκτός από την αυτοάμυνα μαθαίνει κανείς να εμβαθύνει στην φύση του, και να έχει εγρήγορση στο πνεύμα του. Την νευρικότητα και την ανησυχία αρχίζει να την αντικαθιστά μια εσωτερική και εξωτερική ηρεμία. Όλα αυτά όμως μπορούν να επιτευχθούν μόνο με συνεχή και μακρόχρονη δέσμευση προς την εξάσκηση αυτής της τέχνης.

Το tai chi είναι αεροβική κίνηση.

Το tai chi ξεκίνησε ως μηχανισμός αυτοάμυνας εδώ και 2.000 χρόνια.

Τα οφέλη για την υγεία είναι η μείωση του άγχους, καλύτερη ισορροπία και αυξημένη ευλυγισία, ιδιαίτερα στους μεγαλύτερους ενήλικες.

Για το tai chi εκτελούνται αργά και με χάρη μια σειρά στάσεων και κινήσεων. Η μία κίνηση ακολουθεί την άλλη χωρίς παύση.

Στους ηλικιωμένους το tai chi βελτιώνει την ισορροπία και μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων. Άλλωστε για τους ηλικιωμένους είναι η πλέον κατάλληλη άσκηση, επειδή οι κινήσεις είναι χαμηλής έντασης και ασκούν ελάχιστη πίεση στους μυς και στις αρθρώσεις. Για τον ίδιο λόγο οι ασκήσεις αυτές είναι κατάλληλες για όσους έχουν αρθρίτιδα ή αναρρώνουν από κάποιο τραυματισμό.

Γενικά, το tai chi προσφέρει σωματικά οφέλη, πνευματικά οφέλη, μειώνει το άγχος, αυξάνει την ευλυγισία, δυναμώνει τους μυς και αυξάνει την ενέργεια, την αντοχή και την κινητικότητα και βοηθά στην αντιμετώπιση της υπέρτασης και της κατάθλιψης. Επίσης, κάποια στοιχεία δείχνουν ότι το τάι τσι μειώνει την χοληστερίνη.

H μέτρια άσκηση έχει φανεί πως επιδρά θετικά στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Οποιαδήποτε δραστηριότητα που σας επιτρέπει να διατηρείτε μια συνομιλία, θεωρείται μέτρια άσκηση, στην οποία περιλαμβάνεται το καθάρισμα του σπιτιού, το ζωηρό περπάτημα με το σκύλο και το tai chi. Εκτός από τη σημασία της μέτριας φυσικής δραστηριότητας, η χαλάρωση που προσφέρει το tai chi μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων στρες, εμποδίζοντας την έκκριση αδρεναλίνης η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει στην αντίσταση της ινσουλίνης και σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.


Μία εύκολη άσκηση Tai Chi

Από όρθια στάση, ανοίξτε τα πόδια (στο ύψος των ώμων) και λυγίστε ελαφρώς τα γόνατα. Αφήστε τα χέρια σας χαλαρά στις πλευρές. Κοιτάξτε ευθεία μπροστά και λυγίστε ελαφρά τη λεκάνη σας, ρίχνοντας τους γλουτούς προς το πάτωμα. Εισπνέεστε από τη μύτη, κάντε παύση για 1 δευτερόλεπτο και έπειτα εκπνεύστε από το στόμα. Επαναλάβετε την άσκηση για 3-5 αναπνοές.


Τεχνικές και ασκήσεις Tai Chi

  • Προθέρμανση με σωστή αναπνοή και συγκέντρωση

Ανοίξτε τα πόδια σας μέχρι το πλάτος των ώμων, όχι περισσότερο. Τοποθετήστε το χέρι σας στο κάτω μέρος της κοιλιάς σας, περίπου 5 cm κάτω από τον ομφαλό σας. Σπρώξτε το ελαφρά προς τα μέσα. Αναπνεύστε από τη μύτη σας σιγά-σιγά (χείλη χαλαρά κλειστά) με την κοιλιά. Εάν δεν μπορείτε να αισθανθείτε την κοιλιά σας να κινείται, πιέστε το με το χέρι σας λίγο περισσότερο.

  • Επικεντρωθείτε σε όλα τα μέρη στο σώμα σας σε μια στιγμή.

Μόλις η αναπνοή γίνει  φυσιολογική, ξεκινήστε χαλαρώνοντας κάθε μέρος του σώματός σας, ένα κάθε φορά. Ξεκινήστε με τα πόδια σας και φτάστε ως το κεφάλι σας.

  • Ξεριζώσετε τον εαυτό σας.

Φανταστείτε ρίζες να  αναπτύσσονται κάτω από τα πόδια σας. Είστε μέρος του εδάφους, ποτέ δεν χάνετε την ισορροπία και την συγκέντρωσή σας. Τα άκρα σας ταλαντεύονται σαν κλαδιά στον άνεμο, χωρίς φόβο ή ανησυχία, γιατί έχετε ρίζες. Τα πόδια δεν πρέπει να είναι σφιγμένα. Μάλλον το αντίθετο. Απλά φανταστείτε τις ρίζες από κάτω από σας, που σας επιτρέπουν, όμως, να κυκλοφορείτε ελεύθερα.

  • Δοκιμάστε την κίνηση μαστίγιο.

Το κάθε άκρο σας είναι ένα μαστίγιο  και το αφήνετε να εκτονώσει την ενέργειά του. Σαν να έχετε φτερά που τα αφήνετε να εξαπλωθούν.

  • Η άσκηση των ποδιών.

Μπορείτε απλά να σταθείτε με τα πόδια σας στο πάτωμα, παράλληλα, στο άνοιγμα των ώμων. Στη συνέχεια, ρίχνετε το βάρος σας σε ένα πόδι και μένετε εκεί,  κάνετε εισπνοές και εκπνοές και μετά  θα αρχίσετε σιγά-σιγά να ρίχνετε το βάρος σας πάνω στο άλλο πόδι και θα μείνετε εκεί. Κάνετε αυτό για λίγα λεπτά, και το μυαλό σας θα καθαρίσει.

  • Κάντε κύκλους με τους βραχίονες.

Με τους αγκώνες σας μπροστά από εσάς και τους καρπούς σας χαλαρούς, κάντε κύκλους με τα χέρια σας. Ξεκινήστε με το πρώτο επίπεδο κάνοντας αργές κυκλικές κινήσεις με τα δάχτυλά σας, στη συνέχεια, τους καρπούς σας, στη συνέχεια, τους πήχεις σας, και στη συνέχεια με τους  ώμους σας. Προσπαθήστε να διατηρήσετε την τέλεια ισορροπία στον παραμένοντας ακίνητος.

  • Κάντε ποδήλατο με τα πόδια σας.

Κάτσετε κάτω και ξεκινήστε από τα δάχτυλα των ποδιών σας και καταλήξτε στους μηρούς σας, λυγίζοντας τα γόνατά σας, όταν χρειάζεται. Κάντε  δεξιόστροφη και αριστερόστροφη κίνηση.

  • Κάντε την άσκηση του φιδιού που σέρνεται.

Μετάβαση από μια  θέση σε ένα πολύ βαθύ κάθισμα στο έδαφος. Εκεί ελέγξτε την ισορροπία με τα χέρια σας. Μετακινήστε το σώμα σας γύρω σε διαφορετικά επίπεδα και σε διαφορετικές ταχύτητες. Παραμείνετε εκεί, χωρίς να χάσετε την ισορροπία σας.

Συνεχίστε την άσκηση Tai Chi για τουλάχιστον 12 εβδομάδες. Χρειάζεται τουλάχιστον τρεις μήνες για να πάρετε τα οφέλη.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης πρέπει να είστε συγκεντρωμένοι και χαλαροί.

Χαλαρώστε.

Αναπνεύστε με βαθιά, κοιλιακή αναπνοή.

Ζήστε τη στιγμή.

Δοκιμάστε μια ταχύτερη μορφή άσκησης Tai Chi όταν θα έχετε εκπαιδευτεί καλά.

Παρακολουθήστε το βίντεο στα πολυμέσα και κάντε 8 λεπτά Tai Chi καθημερινά στο σπίτι σας

Διαβάστε, επίσης,

Τai chi

Άσκηση για όσους πάσχουν από οστεοπόρωση

Δίαιτα ανάλογα με την ομάδα αίματος

www.emedi.gr

 

[iframe width=”420″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/PNtWqDxwwMg” frameborder=”0″ allowfullscreen ]
Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο Αγγελική

Αιθέριο έλαιο Αγγελική. Προέρχεται από τη ρίζα του φυτού Angelica archangelica και είναι ιδανικό για την υγεία των γυναικών Tο αιθέριο έλαιο Angelica ή Αγγελική...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ