Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΥποσκληρίδιο αιμάτωμα

Υποσκληρίδιο αιμάτωμα

Τι είναι το υποσκληρίδιο αιμάτωμα

Το υποσκληρίδιο αιμάτωμα, ICD-10 I62.0, P10.0, S06.5, είναι το αιμάτωμα που δημιουργείται στον υποσκληρίδιο χώρο του εγκεφάλου, δηλαδή μεταξύ της σκληράς και της αραχνοειδούς μήνιγγας του εγκεφάλου.

Τα υποσκληρίδια αιματώματα, συνήθως προκύπτουν από ρήξη στη γεφύρωση φλεβών που διασχίζουν την υποσκληρίδιο χώρο. Οι υποσκληρίδιες αιμορραγίες μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της ενδοκράνιας πίεσης (ICP), η οποία μπορεί να προκαλέσει συμπίεση και βλάβες στον ευαίσθητο ιστό του εγκεφάλου.

Το οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα είναι συχνά απειλητικό για τη ζωή. Το υποσκληρίδιο αιμάτωμα, ωστόσο, έχει καλή πρόγνωση, αν αντιμετωπιστεί σωστά. Σε αντίθεση, τα επισκληρίδια αιματώματα, συνήθως, προκαλούνται από ρήξη στις αρτηρίες, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση μεγάλης ποσότητας αίματος μεταξύ της σκληράς μήνιγγας και του κρανίου.


Αίτια του υποσκληριδίου αιματώματος

Το αιμάτωμα προέρχεται συνήθως από τραυματισμό αγγείων τα οποία διατρέχουν τον χώρο αυτό συνήθως μετά από κάποια κρανιοεγκεφαλική κάκωση ή έντονη πίεση που δημιουργεί ρήξη αγγείου.

Το υποσκληρίδιο αιμάτωμα χαρακτηρίζεται ως:

Οξύ, συνήθως, μετά από κάποια βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση η οποία χρειάζεται άμεση χειρουργική επέμβαση. Το ποσοστό θνησιμότητας στην περίπτωση αυτή είναι υψηλό.

Υποξύ, μετά από λιγότερο σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Η εξέλιξη του αιματώματος απαιτεί, όμως χειρουργική επέμβαση μετά από 48 ώρες έως και 2 εβδομάδες. ΟΙ πιθανότητες θνησιμότητας μειώνονται σε σχέση με το οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα

Χρόνιο από επανειλημμένες ήσσονος σημασίας αιμορραγίες, και συνήθως σταματά από μόνη της. Το χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα είναι συχνό στους ηλικιωμένους και στους αλκοολικούς, οι οποίοι έχουν εγκεφαλική ατροφία. Η εγκεφαλική ατροφία αυξάνει το μήκος της γεφύρωσης των φλεβών μεταξύ των δύο στρωμάτων των μηνίγγων, ως εκ τούτου αυξάνονται οι πιθανότητες να προκληθεί ρήξη. Επίσης, είναι πιο συχνή σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα, ιδιαίτερα ασπιρίνη και βαρφαρίνη. Οι ασθενείς που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα μπορεί να εμφανίσουν υποσκληρίδιο αιμάτωμα με ένα μικρό τραυματισμό. Άλλη αιτία μπορεί να είναι η μείωση της πίεσης στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό που μπορεί να δημιουργήσει μια χαμηλή πίεση στον υπαραχνοειδή χώρο, τραβώντας τον αραχνοειδή μακριά από την σκληρή μήνιγγα και οδηγώντας σε ρήξη των αιμοφόρων αγγείων.


Συμπτώματα του υποσκληριδίου αιματώματος

 • Έμετος
 • Ναυτία
 • Αδυναμία κίνησης των χεριών ή των ποδιών
 • Πονοκέφαλοι
 • Δυσκολία Ισορροπίας
 • Δυσκολία στην Ομιλία
 • Αδυναμία
 • Ζάλη
 • Ευερεθιστότητα
 • Πόνος
 • Διακοπτόμενη Αναπνοή
 • Απώλεια Όρεξης
 • Απώλεια Ακοής
 • Εμβοές
 • Θολή Όραση
 • Μούδιασμα

Οι παράγοντες κινδύνου για υποσκληρίδιο αιμάτωμα

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για υποσκληρίδιο αιμάτωμα:

 • Πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη ηλικία. Καθώς ο εγκέφαλος συρρικνώνεται με την ηλικία, ο υποσκληρίδιος χώρος διευρύνεται και οι φλέβες που διασχίζουν το χώρο πρέπει να ταξιδέψουν μεγαλύτερη απόσταση και είναι πιο ευάλωτες σε ρήξη. Τα βρέφη, επίσης, έχουν μεγαλύτερο υποσκληρίδιο χώρο και έχουν προδιάθεση για υποσκληρίδιο αιμάτωμα. Ποτέ, γι΄αυτό μην ταρακουνάτε ένα μωρό, γιατί μπορεί να πάθει υποσκληρίδιο αιμάτωμα (σύνδρομο ταρακουνήματος μωρού). Σε νεαρά άτομα, οι αραχνοειδείς κύστεις είναι ένας παράγοντας κινδύνου για υποσκληρίδιο αιμάτωμα.
 • Άλλοι παράγοντες κινδύνου για υποσκληρίδιες αιμορραγίες περιλαμβάνουν τα αντιπηκτικά (αντιπηκτικά), τη μακροχρόνια κατάχρηση αλκοόλ, και την άνοια.

Διάγνωση-Θεραπεία του υποσκληριδίου αιματώματος

 • Η υπολογιστική ή η μαγνητική τομογραφία συνήθως ανιχνεύουν  τα υποσκληρίδια αιματώματα
 • Είναι σημαντικό να γίνει μια πλήρης νευρολογική εξέταση, μετά από κάθε τραύμα κεφαλής.
 • Τα υποσκληρίδια αιμάτωματα συμβαίνουν πιο συχνά γύρω από τις κορυφές και τις πλευρές των μετωπιαίων και βρεγματικών λοβών. Μπορούν, επίσης, να εμφανιστούν στον οπίσθιο κρανιακό βόθρο, και στην παρεγκεφαλίδα. Σε αντίθεση με το επισκληρίδιο αιμάτωμα, το οποίο δεν μπορεί να επεκτείνεται πέρα από τις ραφές του κρανίου, το υποσκληρίδιο αιμάτωμα μπορεί να επεκταθεί κατά μήκος του εσωτερικού του κρανίου, δημιουργώντας ένα κοίλο σχήμα που ακολουθεί την καμπύλη του εγκεφάλου, σταματώντας μόνο στο σκηνίδιο της παρεγκεφαλίδας.

Σε μια αξονική τομογραφία, το υποσκληρίδιο αιμάτωμα είναι κλασικά το σχήμα μισοφέγγαρου, με μία κοίλη επιφάνεια. Ωστόσο, μπορεί να έχει μια κυρτή εμφάνιση, ιδιαίτερα στο πρώιμο στάδιο της αιμορραγίας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην διάκριση μεταξύ υποσκληρίδιου και επισκληρίδιου αιμορραγίας. Ένας πιο αξιόπιστος δείκτης της υποσκληρίδιου αιμορραγίας είναι η συμμετοχή του μεγαλύτερου τμήματος του εγκεφαλικού ημισφαιρίου, δεδομένου ότι μπορεί να διασχίσει τις γραμμές συρραφής, σε αντίθεση με την επισκληρίδιο αιμορραγία. Το υποσκληρίδιο αιμάτωμα μπορεί, να δημιουργήσει μια πυκνότητα κατά μήκος του σκηνιδίου της παρεγκεφαλίδας. Αυτό μπορεί να είναι μια χρόνια, σταθερή διαδικασία, δεδομένου ότι το σύστημα τροφοδοσίας είναι χαμηλής πίεσης. Σε τέτοιες περιπτώσεις, λεπτά σημεία αιμορραγίας, είναι παρόντα. Η χρόνια αιμορραγία μπορεί να έχει την ίδια πυκνότητα με τον εγκεφαλικό ιστό, πράγμα που σημαίνει ότι θα εμφανιστεί στην αξονική τομογραφία ως ίδια απόχρωση με τον εγκεφαλικό ιστό, και αυτό ενδεχομένως μπερδεύει τη διάγνωση.

Διαφοροδιάγνωση επισκληρίδιου και υποσκληρίδιου αιματώματος

Τύπος αιματώματος

Επισκληρίδιο

Υποσκληρίδιο

Τοποθεσία

Τοποθεσία ανάμεσα στο κρανίο και το εξωτερικό στρώμα της ενδοστικής σκληρής μήνιγγας.

Μεταξύ σκληρής μήνιγγας και της αραχνοειδούς

Εμπλεκόμενο αγγείο

Συμμετέχει η κροταφοβρεγματική

περιοχή (το πιο πιθανό) –

Μέση μηνιγγική αρτηρία

Μετωπική θέση –

πρόσθια ηθμοειδής αρτηρία

Ινιακή θέση – εγκάρσιος ή σιγμοειδής κόλπος

Ανώτερος οβελιαίος κόλπος

γεφύρωση φλεβών

Συμπτώματα, ανάλογα με τη σοβαρότητα

Διαστήματα διαύγειας που ακολουθούνται από την απώλεια των αισθήσεων

Σταδιακή αύξηση του πονοκέφαλου και σύγχυση

Εμφάνιση αξονικής

Κοίλα σήματα

Αυξημένα κυρτά σήματα

Τα συμπτώματα της υποσκληρίδιας αιμορραγίας έχουν βραδύτερη έναρξη από εκείνα της επισκληριδίου αιμορραγίας, επειδή οι φλέβες αιμορραγούν πιο αργά από τις αρτηρίες.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση ενός υποσκληριδίου αιματώματος εξαρτάται από το μέγεθός του και το ρυθμό ανάπτυξής του.

Μικρές αιμορραγίες αντιμετωπίζονται συντηρητικά έως ότου απορροφηθούν από μόνες τους.

Μεγάλες ή συμπτωματικές αιμορραγίες απαιτούν κρανιοτομία, το χειρουργικό άνοιγμα του κρανίου. Ο νευροχειρουργός ανοίγει τη σκληρά μήνιγγα αφαιρεί το αιμάτωμα και ανιχνεύει πιθανές αιμορραγικές εστίες ελέγχοντάς τες παράλληλα.

Κάποιες μικρές υποσκληρίδιες αιμορραγίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με προσεκτική παρακολούθηση μέχρις ότου το ίδιο το σώμα τις θεραπεύσει. Άλλες μικρές υποσκληρίδιες αιμορραγίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με την εισαγωγή ενός μικρού καθετήρα προσωρινά μέσω μιας οπής στο κρανίο.

Μεγάλα ή συμπτωματικά αιματώματα απαιτούν κρανιοτομία, το χειρουργικό άνοιγμα του κρανίου. Ένας χειρουργός ανοίγει την σκληρή μήνιγγα, αφαιρεί το αίμα με αναρρόφηση και εντοπίζει τις θέσεις αιμορραγίας.

Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές περιλαμβάνουν την αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση, το εγκεφαλικό οίδημα, νέα ή υποτροπιάζουσα αιμορραγία, τη λοίμωξη, και την επιληψία. Το τραυματισμένο κρανίο πρέπει να επισκευαστεί.

Στα άτομα με χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα, αλλά χωρίς ιστορικό επιληπτικών κρίσεων, τα στοιχεία είναι ασαφή αν τα αντιεπιληπτικά είναι επιβλαβή ή επωφελή.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Αραχνοειδείς κύστεις

Kροταφική αρτηρίτιδα

Λεπτομηνιγγική καρκινωμάτωση

Λεπτομηνιγγική καρκινωμάτωση

Υπαραχνοειδής αιμορραγία

Πώς θα καταλάβετε αν κάποιος έπαθε εγκεφαλικό

Μηχανάκι για παρακολούθηση του INR

Αιμορροφιλία

Εγκεφαλική αιμορραγία

Δρεπανοκυτταρικά Σύνδρομα

Τι είναι η γύρη ανθέων

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΣυνταγή αφεψήματος βοτάνων
Επόμενο άρθροΦαινυλκετονουρία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πένες αλά κρεμ

Πένες αλά κρεμ. Οι πένες αλά κρεμ είναι ένα νόστιμο πιάτο κι έχει πολλά οφέλη για την υγεία Πένες αλά κρεμ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Το κοτόπουλο, το οποίο ανήκει...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ