Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΠροσυμπτωματικός έλεγχος για γυναικολογικό καρκίνο

Προσυμπτωματικός έλεγχος για γυναικολογικό καρκίνο

Μπορεί ο καρκίνος των ωοθηκών, του τραχήλου της μήτρας και ενδομητρίου να διαγνωστούν έγκαιρα;

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD 

-Έγκαιρη διάγνωση καρκίνου ωοθηκών. Είναι δυνατή;

Περίπου το 20% των καρκίνων των ωοθηκών βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Όταν ο καρκίνος των ωοθηκών εντοπιστεί εγκαίρως σε ένα στάδιο εντοπισμένο, περίπου το 94% των ασθενών επιβιώνουν.

Τρόποι για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου ωοθηκών

  • Γυναικολογική εξέταση πυέλου

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης πυέλου, ο επαγγελματίας υγείας ψηλαφά τις ωοθήκες και τη μήτρα για να ελέγξει το μέγεθος και το σχήμα. Μια γυναικολογική εξέταση μπορεί να είναι χρήσιμη, διότι μπορεί να ανακαλύψει ορισμένους καρκίνους του αναπαραγωγικού συστήματος σε πρώιμο στάδιο, αλλά οι πολύ μικροί όγκοι των ωοθηκών είναι αδύνατο ακόμη και για τους πιο ειδικευμένους εξεταστές να αναγνωριστούν. Η πυελική εξέταση, ωστόσο, μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό άλλων μορφών καρκίνου ή γυναικολογικών παθήσεων. Πολλοί προτείνουν γυναικολογική εξέταση κάθε 1-3 έτη για γυναίκες 18-40 ετών και ετησίως για γυναίκες άνω των 40 ετών.

  • Τεστ Παπανικολάου

Το τεστ παπ είναι αποτελεσματικό στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αλλά δεν είναι ένα τεστ για τον καρκίνο των ωοθηκών. Σπάνια ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να διαγνωσθεί μέσω του τεστ Παπανικολάου, παρά μόνο όταν είναι σε προχωρημένο στάδιο.

  • Έλεγχος συμπτωμάτων

Ο πρώιμος καρκίνος των ωοθηκών συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα.

Τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών είναι: κοιλιακό φούσκωμα (λόγω της μάζας ή της συσσώρευσης υγρού), πυελική πίεση ή κοιλιακό άλγος, δυσκολία στο φαγητό ή αίσθημα γρήγορης πλήρωσης, ή / και συμπτώματα από το ουροποιητικό, όπως συχνουρία και δυσουρία. Τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα μπορεί, επίσης να προκληθούν από άλλες, λιγότερο σοβαρές αιτίες.

Το πιο σημαντικό σύμπτωμα είναι η αλλαγή για το πώς μια γυναίκα αισθάνεται.

Από τη στιγμή που ο καρκίνος των ωοθηκών θεωρείται ως πιθανή αιτία αυτών των συμπτωμάτων, συνήθως η νόσος έχει ήδη εξαπλωθεί πέρα από τις ωοθήκες. Επίσης, μερικοί τύποι καρκίνου των ωοθηκών μπορεί να εξαπλωθούν γρήγορα στην επιφάνεια των γειτονικών οργάνων.

Δοκιμασίες προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο των ωοθηκών

Οι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση του καρκίνου των ωοθηκών είναι το διακολπικό υπερηχογράφημα (TVUS) και η εξέταση αίματος CA-125.

  • Το TVUS είναι μια εξέταση η οποία χρησιμοποιεί υπερήχους για να απεικονιστεί η μήτρα, οι σάλπιγγες, οι ωοθήκες. Μπορεί να απεικονίσει μια μάζα (όγκο) στην ωοθήκη, αλλά δεν μπορεί με βεβαιότητα να αποδείξει εάν μια μάζα είναι καρκίνος ή καλοήθης κύστη. Όταν χρησιμοποιείται για έλεγχο, οι περισσότερες από τις μάζες δεν είναι καρκίνος. Κίνδυνος υπάρχει λόγω μη καλής εκτίμησης της φύσεως της μάζας και διεξαγωγή περισσότερο επεμβατικών διαγνωστικών τεστ, όπως είναι η λαπαροτομία. Γι, αυτό το διακολπικό υπερηχογράφημα δεν συνιστάται για γυναίκες με φυσιολογικό κίνδυνο για καρκίνο ωοθηκών, αλλά μόνο για γυναίκες που προέρχονται από οικογένειες με γενετικά σύνδρομα καρκίνου των ωοθηκών.
  • Το CA-125 είναι μια πρωτεΐνη στο αίμα. Σε πολλές γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, τα επίπεδα του CA-125 είναι υψηλά. Αυτή η δοκιμή μπορεί να είναι χρήσιμη ως δείκτης του όγκου για να βοηθήσει τη θεραπεία σε γυναίκες που είναι γνωστό ότι έχουν καρκίνο των ωοθηκών, επειδή τα επίπεδα πέφτουν εάν η θεραπεία είναι επιτυχής.

Αλλά το CA-125 δεν έχει βρεθεί να είναι τόσο χρήσιμο ως δοκιμασία ελέγχου για καρκίνο των ωοθηκών. Το πρόβλημα με αυτό το τεστ είναι ότι και πολλές άλλες αιτίες, εκτός από τον καρκίνο μπορεί, επίσης να εμφανίζονται με υψηλά επίπεδα του CA-125. Σε γυναίκες που δεν έχουν καρκίνο ωοθηκών, τα υψηλά επίπεδα CA-125 πιο συχνά οφείλονται σε άλλες αιτίες και δεν υπάρχει καρκίνος των ωοθηκών. Επίσης, όλες οι γυναίκες που έχουν καρκίνο των ωοθηκών δεν έχουν υψηλά επίπεδα CA-125 επίπεδο. Όταν βρεθούν υψηλά επίπεδα CA-125 να επαναλάβετε την εξέταση για να βεβαιωθείτε ότι το αποτέλεσμα είναι σωστό και αν είναι σωστό, μπορείτε να κάνετε ένα διακολπικό υπέρηχο.

Οι γυναίκες με μέσο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, όταν κάνουν TVUS και έλεγχο για CA-125, πολλές φορές οδηγούνται σε άσκοπες  χειρουργικές επεμβάσεις και λαπαροσκοπήσεις.

Οι γυναίκες που έχουν υψηλό κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών που οφείλεται σε ένα κληρονομικό γενετικό σύνδρομο μπορούν να κάνουν TVUS και έλεγχο για CA-125, για έγκαιρη διάγνωση.

Δεν υπάρχουν προτεινόμενες δοκιμασίες προσυμπτωματικού ελέγχου για τους όγκους γεννητικών κυττάρων ή τους στρωματικούς όγκους. Ορισμένοι καρκίνοι των γεννητικών κυττάρων απελευθερώνουν ορισμένες δείκτες-πρωτεϊνες, όπως η ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG) και η άλφα-φετοπρωτεΐνη (AFP) στο αίμα. Αφού αυτοί οι όγκοι έχουν χειρουργηθεί και οι ασθενείς είναι υπό θεραπεία, οι δείκτες αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποδειχθεί ότι η θεραπεία λειτουργεί και να καθορίσει τυχόν υποτροπή του όγκου.

-Έγκαιρη διάγνωση καρκίνου ενδομητρίου. Είναι δυνατή;

Μετά την εμμηνόπαυση, όλες οι γυναίκες θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με τους κινδύνους και τα συμπτώματα του καρκίνου του ενδομητρίου και να ενθαρρύνονται να αναφέρουν οποιαδήποτε ανεξήγητη αιμορραγία ή κηλίδες αίματος.

Τρόποι για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του ενδομητρίου

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ανώμαλη κολπική αιμορραγία που συμβαίνει στον καρκίνο του ενδομητρίου βοηθάει, ώστε η ασθένεια να θεραπεύεται σε πρώιμο στάδιο. Υπάρχουν, βέβαια και ορισμένοι καρκίνοι του ενδομητρίου που μπορεί να βρεθούν  σε προχωρημένο στάδιο πριν εμφανιστούν σημεία και συμπτώματα.

Δοκιμασίες προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του ενδομητρίου

-Οι γυναίκες με μέσο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου

  • Γυναικολογική εξέταση πυέλου

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης πυέλου, ο επαγγελματίας υγείας ψηλαφά τις ωοθήκες και τη μήτρα για να ελέγξει το μέγεθος και το σχήμα. Μια γυναικολογική εξέταση μπορεί να είναι χρήσιμη, διότι μπορεί να ανακαλύψει ορισμένους καρκίνους του αναπαραγωγικού συστήματος σε πρώιμο στάδιο, αλλά οι πολύ μικροί όγκοι των ενδομητρίου είναι αδύνατο ακόμη και για τους πιο ειδικευμένους εξεταστές να αναγνωριστούν.

  • Τεστ Παπανικολάου

Το τεστ παπ είναι αποτελεσματικό στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και μπορεί περιστασιακά να ανακαλύψει μερικούς πρώιμους καρκίνους ενδομητρίου, αλλά δεν είναι το καλύτερο τεστ για αυτόν τον τύπο καρκίνου.

-Οι γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου

Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν αυξημένο κίνδυνο πρέπει να ενημερώνουν το γιατρό τους όταν έχουν ανώμαλη κολπική αιμορραγία. Οι γυναίκες που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο είναι οι ηλικιωμένες, αυτές που είχαν καθυστερημένη εμμηνόπαυση και  οι άτεκνες. Σε αυξημένο κίνδυνο βρίσκονται και οι γυναίκες με παχυσαρκία, διαβήτη, υψηλή πίεση του αίματος και όσες κάνουν θεραπεία με οιστρογόνα, ή θεραπεία με ταμοξιφαίνη.

Οι γυναίκες που έχουν (ή μπορεί να έχουν) κληρονομικό μη πολυποδίασης καρκίνο του παχέος εντέρου  (HNPCC, σύνδρομο Lynch) έχουν πολύ υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου. Αν καρκίνος του παχέος εντέρου ή καρκίνος του ενδομητρίου έχει συμβεί σε πολλά μέλη της οικογένειας, απαιτείται  γενετική συμβουλευτική.

Εάν εσείς (ή κάποιος στενός συγγενής) έχει υποβληθεί σε γενετικό έλεγχο και βρέθηκε μετάλλαξη σε ένα από τα γονίδια για HNPCC, τότε έχετε υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου.

Οι γυναίκες που έχουν (ή μπορεί να έχουν) HNPCC πρέπει να κάνουν ετήσια εξέταση για καρκίνο του ενδομητρίου με βιοψία ενδομητρίου από την ηλικία των 35 ετών.  Αυτό ισχύει και για τις γυναίκες που είναι γνωστό ότι έχουν μεταλλάξεις γονιδίων HNPCC, για τις γυναίκες που είναι πιθανό να έχουν μια τέτοια μετάλλαξη (μια μετάλλαξη είναι γνωστό ότι υπάρχει στην οικογένεια), και τις γυναίκες που προέρχονται από οικογένειες με καρκίνο του παχέος εντέρου, όπου  γενετικές αναλύσεις δεν έχουν γίνει.

Μια άλλη επιλογή για μια γυναίκα που έχει ή μπορεί να έχει HNPCC είναι η υστερεκτομή όταν θα έχει ολοκληρώσει τις εγκυμοσύνες της.

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τους γυναικολογικούς καρκίνους, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης

Προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο μαστού

Όταν κάνετε πρόληψη για τον καρκίνο

Κίνδυνος για καρκίνο προστάτη

Για όσες έχουν κίνδυνο για καρκίνο μαστού

Αν έχετε κίνδυνο για καρκίνο στο συκώτι

Για όσους έχουν κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου

Για όσους έχουν κίνδυνο για καρκίνο στομάχου

Γιατί τα αντηλιακά είναι υπεύθυνα για το μελάνωμα

Για όσους έχουν κίνδυνο για καρκίνο από το κάπνισμα

Γνωστοί παράγοντες που προκαλούν καρκίνο

Πρόληψη καρκίνου του πνεύμονα με διακοπή καπνίσματος

Τα είδη πρόληψης του καρκίνου

Επιδημιολογία του καρκίνου

Μοριακή ανάλυση στον καρκίνο εντέρου

Καρκίνος ωοθηκών

Στρωματικοί όγκοι ωοθήκης

Η ανάλυση του ασκιτικού υγρού

Όγκοι ωοθηκών από γεννητικά κύτταρα

Νοσήματα γυναικών

Κύστη ωοθηκών

Αντιμυλλέριος ορμόνη

Έχει σχέση ο καρκίνος μαστού με τον καρκίνο ωοθηκών;

Ο καρκινικός δείκτης CA-125

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο η εξωσωματική γονιμοποίηση;

Γενετικό τεστ για BRCA 1 και BRCA 2

Η ορμονοθεραπεία στον καρκίνο του μαστού

Πρόληψη καρκίνου ωοθηκών

Καρκίνος ενδομητρίου

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πένες αλά κρεμ

Πένες αλά κρεμ. Οι πένες αλά κρεμ είναι ένα νόστιμο πιάτο κι έχει πολλά οφέλη για την υγεία Πένες αλά κρεμ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Το κοτόπουλο, το οποίο ανήκει...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ