Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΘεραπεία με πλάσμα και αιμοπετάλια για τους μυοσκελετικούς πόνους

Θεραπεία με πλάσμα και αιμοπετάλια για τους μυοσκελετικούς πόνους

Θεραπεία με PRP (Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια)

Γράφει ο

Γεώργιος Θεμιστοκλέους

Χειρουργός Ορθοπαιδικός-Αθλητίατρος, MD, PhD

Νέα θεραπεία του μυοσκελετικού συστήματος για τους συνεχείς μυοσκελετικούς πόνους.

Η θεραπεία είναι μια επαναστατική νέα θεραπεία που ανακουφίζει από τον πόνο και θεραπεύει τις μυοσκελετικές παθήσεις.

Η PRP (Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια) είναι μια ταχέως αναδυόμενη τεχνική και έχει θεαματικές δυνατότητες στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, του ώμου, του ισχίου και της σπονδυλικής στήλης, του στροφικού πετάλου του ώμου, της χρόνιας πελματιαίας νευρίτιδας, τους τραυματισμούς του προσθίου χιαστού συνδέσμου, τον πυελικό πόνο και την αστάθεια, τους τραυματισμούς της πλάτης και τους τραυματισμούς του αυχένα, τον  αγκώνα του ”τένις”, το διάστρεμμα στον αστράγαλο, την τενοντίτιδα, και τα διαστρέμματα των συνδέσμων.


Πώς βοηθά η θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια

Η πρώτη απάντηση του σώματος σε τραυματισμό του μαλακού ιστού είναι να κινητοποιήσει τα κύτταρα των αιμοπεταλίων. Η φυσική διαδικασία επούλωσης με PRP θεραπεία βοηθάει τις προσπάθειες του οργανισμού παρέχοντας υψηλότερη συγκέντρωση των αιμοπεταλίων.

Τα αιμοπετάλια είναι κύτταρα γνωστά για την συμμετοχή τους στην πήξη του αίματος. Όταν ενεργοποιούνται στο σώμα, απελευθερώνουν πρωτεΐνες επούλωσης, που ονομάζονται αυξητικοί παράγοντες. Οι αυξητικοί παράγοντες δρουν συνεργικά επιταχύνοντας την αποκατάσταση της βλάβης.

Θεωρητικά εάν μπορούσαμε να αυξήσουμε την συγκέντρωση των αιμοπεταλίων στο σημείο της βλάβης, θα ήμασταν σε θέση να δώσουμε ένα μαζικό και ισχυρό κοκτέιλ των παραγόντων ανάπτυξης πολλαπλασιάζοντας τον ρυθμό αποκατάστασης και διεγείροντας συλλογικά την επισκευή και την αναγέννηση.

Αυτή η μη χειρουργική αυτόλογη θεραπεία, είναι ουσιαστικά ένεση από συμπυκνωμένο τμήμα του αίματος του ιδίου του ασθενούς, το οποίο με κατάλληλη επεξεργασία εμπλουτίζεται σε αιμοπετάλια.

Για την PRP θεραπεία, ένα μικρό δείγμα αίματος  τοποθετείται σε μία φυγόκεντρο που περιστρέφει το αίμα σε υψηλές ταχύτητες, και διαχωρίζει τα αιμοπετάλια από τα άλλα συστατικά.


Η διαδικασία…

Η διαδικασία συνοπτικά έχει ως ακολούθως: αφού ληφθεί μια μικρή ποσότητα αίματος 20-60 cc, από τον ίδιο τον ασθενή (η διαδικασία είναι όμοια με μία τυπική εξέταση αίματος) τοποθετείται σε ειδικό δοχείο και υποβάλλεται σε φυγοκέντριση για 14 λεπτά ώστε να απομονωθεί το πλάσμα που περιέχει τα αιμοπετάλια. Έπειτα τα αιμοπετάλια ενεργοποιούνται με χλωριούχο ασβέστιο (DNA activator) ώστε να εκκρίνουν τους αυξητικούς παράγοντες που έχουν αποθηκευμένους στα κοκκία τους (αποκοκκίωση) (PDGF, TGF-β, VEGF, EGF, FGF, IGF-1).

Το συμπυκνωμένο πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα (PRP) στη συνέχεια εγχέεται μέσα και γύρω από το σημείο του τραυματισμού, ενισχύοντας σημαντικά την φυσική επούλωσης του σώματος.

Η έγχυση γίνεται υπό την καθοδήγηση υπερήχου για απόλυτη ακρίβεια. Τα αιμοπετάλια συνεχίζουν την παραγωγή και έκκριση των αυξητικών παραγόντων περίπου για τις πρώτες 7 ημέρες, οπότε το έργο τους συνεχίζεται από τα μακροφάγα κύτταρα.

Επειδή το δικό σας αίμα χρησιμοποιείται, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης λοίμωξης και αλλεργικής αντίδρασης.


Πόσο διαρκεί η διαδικασία;

Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου μία ώρα, γίνεται στο χώρο του ιατρείου, ολοκληρώνεται στον ίδιο χρόνο, δεν απαιτείται νοσηλεία ή ειδική προφύλαξη μετά την έγχυση. Δεν υπάρχει κίνδυνος αλλεργίας ή υπερευαισθησίας μιας και χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο το ίδιο το αίμα του ασθενούς. Μπορεί να επαναληφθεί σε μία εβδομάδα και ανάλογα τη βαρύτητα του προβλήματος μπορεί να φθάσει και τις πέντε εγχύσεις. Aνακουφίζει από τον πόνο, χωρίς τους κινδύνους της χειρουργικής επέμβασης και της γενικής αναισθησίας, δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο και παρατεταμένη περίοδος ανάκαμψης. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στην εργασία τους ή τις συνήθεις δραστηριότητες αμέσως μετά τη διαδικασία.


Πόσο συχνά πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία;

Μέχρι τρεις ενέσεις μπορούν να δοθούν μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών, σημαντική όμως  ανακούφιση θα γίνει μετά την πρώτη ή τη δεύτερη ένεση.


Ποια είναι τα αναμενόμενα αποτελέσματα;

Επειδή ο στόχος της θεραπείας είναι η επίλυση του πόνου μέσω της θεραπείας, η θεραπεία πλούσια σε αιμοπετάλια έχει διαρκή αποτελέσματα. Η αρχική βελτίωση θα φανεί μέσα σε λίγες εβδομάδες, αυξάνοντας σταδιακά, καθώς, η θεραπεία προχωρά. Η PRP θεραπεία να είναι πολύ αποτελεσματική στην ανακούφιση του πόνου των ασθενών και την επιστροφή στην κανονική ζωή τους. Τόσο το υπερηχογράφημα όσο και η MRI έδειξαν οριστική επιδιόρθωση των ιστών μετά από θεραπεία PRP, επιβεβαιώνοντας τη διαδικασία επούλωσης. Η ανάγκη για χειρουργική επέμβαση μπορεί, επίσης, να μειωθεί σημαντικά με την αγωγή των τραυματισμένων ιστών πριν εξελιχθεί η βλάβη και η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.

H θεραπεία με PRP προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη βιολογική λύση για να επιταχυνθεί η επούλωση των τενόντων, των μυϊκών τραυματισμών και της αρχόμενης οστεοαρθρίτιδας, με φυσικό τρόπο χωρίς κινδύνους.

Αποτελεί την κορωνίδα ενός καινούργιου κλάδου της ιατρικής, που ονομάζεται orthobiologics και βασίζεται στην ικανότητα του ανθρωπίνου οργανισμού να θεραπεύεται με δικά του αποκλειστικά μέσα.

Τα αποτελέσματα από τη διεθνή βιβλιογραφία είναι πολύ ενθαρρυντικά αφού η μέθοδος έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως. Οι εγχύσεις αποδεδειγμένα ανακουφίζουν από οξύ και χρόνιο πόνο και επιταχύνουν την επούλωση των τραυματισμένων ιστών και αρθρώσεων. Με τον τρόπο αυτό έχουμε ταχύτερη αποκατάσταση, ενωρίτερη επάνοδο στις δραστηριότητες του πάσχοντος και του αθλητή.

Σήμερα εφαρμόζονται παγκοσμίως διάφορες παραπλήσιες τεχνικές που αφορούν τον τρόπο παρασκευής του διαλύματος PRP και έχουν σαν κοινό παρανομαστή την φυγοκέντριση του αίματος, μικρές παρεκκλίσεις όμως στην τεχνική, που έχουν τεράστια διαφορά στο τελικό θεραπευτικό αποτέλεσμα.


Η τεχνική PRP έχει εφαρμογή στα ακόλουθα:

-Ώμος

•     Αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα

•     Τενοντίτιδα και μερική ρήξη του στροφικού πετάλου

•     Φλεγμονή και αρθρίτιδα της ακρωμιοκλειδικής

•     Τενοντίτιδα του δικέφαλου

-Αγκώνας

•     Αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα

•     Έξω επικονδυλίτιδα tennis elbow

•     Έσω επικονδυλίτιδα golfers elbow

•     Θλάση, ρήξη του ωλένιου πλαγίου συνδέσμου

-Πηχεοκαρπική / άκρα χείρα

•     Τενοντίτιδα de quervain

•     Διάστρεμμα αντίχειρα

-Ισχίο / λεκάνη

•     Αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα

•     Τροχαντηρίτιδα

•     Άλγος ιερολαγόνιου

•     Θλάση προσαγωγών, τετρακέφαλου, ιγνυακών, οπισθίων μηριαίων

-Γόνατο

•     Αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα

•     Χονδροπάθεια

•     Χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας

•     Τενοντίτιδα τετρακέφαλου, επιγονατιδικού τένοντα

•     Θλάση, μερική ρήξη συνδέσμων

•     Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας

•     Περιοστίτιδα κνήμης

-Ποδοκνημική / Άκρα πόδα

•     Αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα

•     Χονδροπάθεια

•     Διάστρεμμα ποδοκνημικής

•     Τενοντίτιδα αχιλλείου

•     Πελματιαία απονευρωσίτιδα (άκανθα πτέρνης)

•     Τενοντίτιδα περονιαίων

Διαβάστε, επίσης,

Αυτόλογη μεσοθεραπεία προσώπου

www.emedi.gr

Δρ Γεώργιος Θεμιστοκλέους

Χειρουργός Ορθοπαιδικός-Αθλητίατρος, MD, PhD

Διαβάστε, περισσότερα για τον Γιώργο Θεμιστοκλέους

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανακουφιστείτε από τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Ανακουφιστείτε από τη χρόνια δυσκοιλιότητα. Οι περισσότεροι ασθενείς με δυσκοιλιότητα την αντιμετωπίζουν, επιτυχώς, με μερικά απλά βήματα. Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ως λιγότερες από τρεις κενώσεις...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ