Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟδοντιατρικήΥγεία των ούλων σε παχύσαρκα άτομα

Υγεία των ούλων σε παχύσαρκα άτομα

Print Friendly, PDF & Email

Υγεία των ούλων και παχυσαρκία

 

Η παχυσαρκία αποτελεί από μόνη της σοβαρότατο πρόβλημα υγείας για μια κοινωνία, καθώς συνδέεται με πλήθος νοσολογικών οντοτήτων και δυσχεραίνει έντονα την πρόγνωση και θεραπεία τους. Παρ’ όλες τις αρνητικές επιπτώσεις της, έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας στο σύγχρονο δυτικό πολιτισμό. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της προληπτικής ιατρικής, αφού είναι κομμάτι του τρόπου ζωής.

Μελέτες έδειξαν πως η υγεία των ούλων είναι πιο ευάλωτη στα παχύσαρκα άτομα.

Η χρόνια ουλίτιδα και η πιο προχωρημένη μορφή της η περιοδοντίτιδα, είναι πιο συχνές όταν το βάρος μας υπερβαίνει αρκετά το φυσιολογικό. Αυτό συμβαίνει επειδή η παχυσαρκία ρίχνει την άμυνα του οργανισμού μας.

Τα ούλα, ως ευαίσθητος δείκτης υγείας του οργανισμού, προσβάλλονται πολύ πιο εύκολα από τα υπεύθυνα για την περιοδοντίτιδα μικρόβια όπως την P.Gingivalis. Έτσι, παρατηρούνται πολύ συχνότερα φλεγμονές και χρόνιεςς νόσοι των ούλων.

Ένας υγιής τρόπος ζωής υιοθετείται και γίνεται πιο εύκολα βίωμα όταν ξεκινά σε νεαρή ηλικία.

Η τακτική άθληση και ένα ισορροπημένο διατροφικά διαιτολόγιο θα είναι πάντα το πιο σημαντικό βήμα πρόληψης.

Η έρευνα για την σχέση της παχυσαρκίας και της δυσμενούς επίπτωσής της δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Γενικής Οδοντιατρικής.

Μια πιθανή αιτία αυτής της σχέσης είναι ότι τα παχύσαρκα άτομα παράγουν πολλές κυτοκίνες, πρωτεΐνες που μπορούν να τραυματίσουν άμεσα τα ούλα ή να μειώσουν τη ροή του αίματος στους ιστούς των ούλων, προωθώντας έτσι την ανάπτυξη της ασθένειας των ούλων.

Η περιοδοντίτιδα εμφανίζεται όταν τα ούλα παθαίνουν φλεγμονή ή λοίμωξη, η οποία στη συνέχεια εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του στόματος υπεύθυνα για τη διατήρηση των δοντιών στη θέση τους. Η περιοδοντίτιδα είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι χάνουν τα δόντια τους.

Η υγεία των ούλων, αλλά και ολόκληρου του στόματος, εξασφαλίζεται περαιτέρω με τακτικά οδοντιατρικά check-up και οδοντιατρικό καθαρισμό ανά 6μηνο.

Διαβάστε, επίσης,

Στοματίτιδα

Η περιοδοντίτιδα επηρεάζει την καρδιά

Στοματική υγιεινή εγκύων

Στοματικό διάλυμα για την περιοδοντίτιδα

Ουλοπλαστική

Πώς η ουλίτιδα προκαλεί προβλήματα στη στύση

Η περιοδοντίτιδα έχει μεγάλη σχέση με την αθηροσκλήρωση

Οστικά μοσχεύματα στις γνάθους

Εμφυτεύματα δοντιών

Φωτοθεραπεία με χρώματα

Γιατί ματώνουν τα ούλα;

Προβιοτικά για καλή στοματική υγιεινή

Τα μυστικά μιας οδοντόβουρτσας

Στοματικό διάλυμα για την στοματίτιδα

Γιατί ματώνουν τα ούλα;

www.emedi.gr

 

Προηγούμενο άρθροΗ νοστιμότερη φέτα
Επόμενο άρθροΥγιεινά ροφήματα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες

Τραγανά συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες Νόστιμα συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τα συκώτια είναι φορτωμένα με πολλά θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, σίδηρο και βιοτίνη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ