Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΤο Φαράγγι της Ελυγιάς

Το Φαράγγι της Ελυγιάς

Print Friendly, PDF & Email

Μικρό και επιβλητικό φαράγγι

 

Το Φαράγγι της Ελυγιάς είναι ένα φαράγγι στα νοτιοδυτικά του νησιού της Κρήτης.

Πήρε το όνομά του από τις πολλές λυγαριές που υπάρχουν στο φαράγγι.

Βρίσκεται στο νομό Χανίων, στο δήμο Σφακίων και διέρχεται παράλληλα με το φαράγγι της Σαμαριάς. Για να διασχίσει κανείς όλο το φαράγγι χρειάζεται έμπειρο οδηγό, ειδικό εξοπλισμό και 2 μέρες.

Η διαδρομή ξεκινάει από το Οροπέδιο του Ομαλού, συνεχίζει μέσω του ορειβατικού καταφυγίου Καλλέργη και της κορυφής Μελινταού σε υψόμετρο 2.133 μέτρων. Στη συνέχεια περνάει από την τοποθεσία των Λευκών Ορέων Ποταμός και μετά από ένα κατακόρυφο κατέβασμα δέκα μέτρων καταλήγει στον πυθμένα του φαραγγιού και συνεχίζει ως την παραλία του Αγίου Παύλου στο Λιβυκό πέλαγος. Η πεζοπορία Ομαλός-Ποταμός είναι έξι ώρες και άλλες έξι ώρες από εκεί μέχρι την ακτή.

Το φαράγγι μπορεί να το διασχίσει κανείς και από το χωριό Άγιος Ιωάννης κοντά στην Ανώπολη, σε απόσταση 92 χιλιομέτρων από τα Χανιά. Σε διάρκεια μιας ώρας φτάνει κάποιος στην τοποθεσία Κορμοκόπος και σε άλλες δυόμισι ώρες πεζοπορίας τερματίζει κάποιος στην παραλία του Αγίου Παύλου.

Από την έξοδό του περνάει το ορειβατικό μονοπάτι Ε4.

Διαβάστε, επίσης,

Βενετικές Πηγές της Κρητικής Ιστορίας

Κρήτη

Διαδρομές στα Λευκά Όρη

Το κρητικό αγρίμι

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΤηγανητές πατάτες πολύ νόστιμες
Επόμενο άρθροΛετρίλη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νευρίνωμα Morton

Το νευρίνωμα Morton είναι μια πάχυνση του ιστού που περιβάλλει το μικρό νεύρο που οδηγεί στα δάχτυλα των ποδιών. Το νευρίνωμα Morton είναι μια...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ