Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Οι αιμορροΐδες

Print Friendly, PDF & Email

Υποφέρετε από αιμορροϊδες;

Αν νιώθετε τσούξιμο και πόνο στην περιοχή του πρωκτού και παρατηρείτε αίμα γύρω από τα κόπρανα έχετε αιμορροϊδες.

Η πάθηση αυτή οφείλεται σε διάταση των φλεβών που βρίσκονται στην περιοχή του πρωκτού και δημιουργούν τοπικά φλεγμονή όταν κάποιο από τα αγγεία αυτά σπάσει και δημιουργήσει θρόμβο. Είναι, δηλαδή, κιρσοειδείς διατάσεις του αιμορραϊδικού φλεβικού πλέγματος.

Συνήθως, οι αιμορροϊδες ταλαιπωρούν ανθρώπους δυσκοίλιους και γυναίκες που είχαν πολλούς τοκετούς.

Οι αιμορροΐδες, ICD-10 I84 είναι αγγειακές δομές στο πρωκτικό κανάλι που βοηθούν με τον έλεγχο των κοπράνων. Είναι παθολογικές όταν έχουν οίδημα ή φλεγμονή. Στην φυσιολογική τους κατάσταση, δρουν ως μαξιλάρι που αποτελείται από αρτηριοφλεβικά κανάλια και συνδετικό ιστό.

Τα συμπτώματα των παθολογικών αιμορροΐδων εξαρτώνται από τον τύπο.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες, συνήθως, παρουσιάζονται με ανώδυνη αιμορραγία από το ορθό και εντοπίζονται πάνω από την οδοντωτή γραμμή, ενώ οι εξωτερικές αιμορροΐδες μπορεί να πάθουν θρόμβωση και να παράγουν πόνο και πρήξιμο στην περιοχή του πρωκτού και εντοπίζονται κάτω από την οδοντωτή γραμμή και καλύπτονται από πλακώδες επιθήλιο. 

Η αρχική θεραπεία για την ήπια έως μέτρια νόσο συνίσταται στην αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών, των υγρών από το στόμα για ενυδάτωση και ΜΣΑΦ για τον πόνο. Μια σειρά από μικρές επεμβάσεις μπορεί να γίνουν εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή δεν βελτιώνονται με τη συντηρητική θεραπεία.

Η χειρουργική επέμβαση είναι αποκλειστικά για εκείνους που αποτυγχάνουν να βελτιωθούν μετά τα συντηρητικά μέτρα και υποφέρουν.

Το ήμισυ των ανθρώπων μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τις αιμορροΐδες τους κάποια στιγμή στη ζωή τους. Τα αποτελέσματα από τη συντηρητική θεραπεία είναι, συνήθως, καλά.


Σημεία και συμπτώματα αιμορροϊδων

Πολλοί άνθρωποι έχουν και εσωτερικές και εξωτερικές αιμορροϊδες. Η αιμορραγία, συνήθως, δεν προκαλεί αναιμία.

-Εξωτερικές  αιμορροΐδες

Εάν δεν πάθουν θρόμβωση, οι εξωτερικές αιμορροΐδες μπορεί να προκαλέσει λίγα προβλήματα. Ωστόσο, όταν υποστούν θρόμβωση, οι αιμορροΐδες μπορεί να είναι πολύ επώδυνες. Παρ ‘όλα αυτά, αυτός ο πόνος, συνήθως, υποχωρεί σε 2-3 ημέρες ή σε λίγες εβδομάδες. Αν αιμορροΐδες είναι μεγάλες και να προκαλέσουν προβλήματα με την υγιεινή, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος γύρω, και φαγούρα γύρω από τον πρωκτό.

-Εσωτερικές αιμορροΐδες

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες συνήθως παρουσιάζονται με ανώδυνη, φωτεινή κόκκινη πρωκτική αιμορραγία κατά τη διάρκεια ή μετά από μια κένωση. Το αίμα συνήθως καλύπτει τα κόπρανα (μια κατάσταση γνωστή ως αιματοχεσία), μπορεί να βρίσκεται  στο χαρτί της τουαλέτας, ή να στάζει στη λεκάνη της τουαλέτας. Τα ίδια τα κόπρανα είναι, συνήθως, κανονικά χρωματισμένα.  Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν βλεννώδη έκκριση, μια περιπρωκτική μάζα,  πρόπτωση εντέρου μέσα από τον πρωκτό, φαγούρα, και ακράτεια κοπράνων. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες είναι συνήθως επώδυνες μόνο αν γίνει θρόμβωση ή νεκρωθούν.

Γενικά τα σημεία και συμπτώματα των αιμορροΐδων

 • Αιμορραγία από το ορθό
 • Πρόπτωση ορθού
 • Πρωκταλγία με εξέλκωση ή θρόμβωση
 • Κνησμός
 • Δυσκοιλιότητα
 • Τεινεσμός
 • Ακράτεια κοπράνων
 • Διατεταμένες αιμορροϊδικές φλέβες
 • Αιματοχεσία
 • Βλέννα στα κόπρανα
 • Αίσθημα ατελούς κένωσης του εντέρου
 • Πρωκτικό συρίγγιο
 • Φλεγμονή του πρωκτού
 • Εξέλκωση του πρωκτού
 • Πρόπτωση αιμορροϊδων
 • Περίσφιξη αιμορροϊδων
 • Αναιμία
 • Θρόμβωση αιμορροϊδων

Αίτια αιμορροΐδων

Μια σειρά από παράγοντες πιστεύεται ότι παίζουν ένα ρόλο:

 • Ακανόνιστες συνήθειες εντέρου (δυσκοιλιότητα ή διάρροια),
 • Έλλειψη άσκησης
 • Κακή διατροφή (δίαιτες με λίγες φυτικές ίνες)
 • Αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση (παρατεταμένη προσπάθεια, ασκίτης, μια ενδοκοιλιακή μάζα, ή η εγκυμοσύνη)
 • Γενετική
 • Απουσία των βαλβίδων εντός των αιμορροϊδικών φλεβών
 • Γήρανση από απώλεια του μυϊκού τόνου και συνυπάρχει και πρόπτωση
 • Η χειρουργική επέμβαση στο ορθό, η σφιγκτηροτομή
 • Κακοήθεια του κόλου
 • Ηπατοπάθεια
 • Πυλαία υπέρταση
 • Συνουσία από το ορθό
 • Στα βρέφη και στα παιδιά οι αιμορροϊδες είναι σπάνιες και πάντα υπάρχει υποκείμενη αιτία, όπως απόφραξη της κάτω κοίλης ή μεσεντερίου, κίρρωση ή πυλαίας υπέρτασης, χρόνιας δυσκοιλιότητας, ενσφήνωσης κοπράνων και έντονης προσπάθειας στην αφόδευση.
 • Άλλοι παράγοντες που πιστεύεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, την παρατεταμένη καθιστική εργασία, τον  χρόνιο βήχα, και τη δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους
 • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η πίεση από το έμβρυο στην κοιλιά και οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν την μεγέθυνση των αιμορροϊδων. Η γέννηση του μωρού οδηγεί επίσης σε αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση. Οι έγκυες γυναίκες σπάνια χρειάζεται χειρουργική θεραπεία, γιατί τα έντονα συμπτώματα, συνήθως, υποχωρούν μετά τη γέννα.

Παθοφυσιολογία αιμορροϊδων

Οι αιμορροΐδες είναι μέρος της κανονικής ανθρώπινης ανατομίας και γίνonται μια παθολογική ασθένεια μόνο όταν συμβαίνουν ανώμαλες αλλαγές. Υπάρχουν τρεις κύριες αιμορροϊδικές φλέβες στο κανονικό πρωκτικό κανάλι. Αυτές βρίσκονται κλασικά σε αριστερή πλάγια, δεξιά πρόσθια, και δεξιά οπίσθια θέση. Αποτελούνται από αιμοφόρα αγγεία συνδετικού ιστού και των λείων μυών. Τα αιμοφόρα αγγεία δεν έχουν μυϊκό ιστό στα τοιχώματα τους, όπως έχουν οι φλέβες. Αυτό το σύνολο των αιμοφόρων αγγείων είναι γνωστό ως αιμορροϊδικό πλέγμα.

Οι αιμορροΐδες είναι σημαντικές για την εγκράτεια των κοπράνων. Συμβάλλουν στο 15-20% της πίεσης του κλεισίματος του πρωκτού κατά την ηρεμία και την προστασία των μυών του πρωκτικού σφιγκτήρα κατά τη διάρκεια της διέλευσης των κοπράνων. Όταν  η ενδοκοιλιακή πίεση αυξάνεται οι αιμορροΐδες αυξάνονται σε μέγεθος, συμβάλλοντας στη διατήρηση κλειστού του πρωκτού. Τα συμπτώματα ξεκινούν όταν αυτές οι αγγειακές δομές σπρώχνονται προς τα κάτω ή όταν φλεβική πίεση είναι υπερβολικά αυξημένη. Η αυξημένη πίεση του σφιγκτήρα του πρωκτού μπορεί, επίσης, να συμμετέχει στα συμπτώματα αιμορροΐδων. Οι εσωτερικές αιμορροίδες προέρχονται από το ανώτερο αιμορροϊδικό πλέγμα και οι εξωτερικές από το κατώτερο αιμορροϊδικό πλέγμα. Η οδοντωτή γραμμή χωρίζει τις δύο περιοχές.


Διάγνωση αιμορροϊδων

Οι αιμορροΐδες, συνήθως, διαγιγνώσκονται από τη φυσική εξέταση. Μια μακροσκοπική εξέταση του πρωκτού και της γύρω περιοχής μπορεί να διαγνώσει τις εξωτερικές αιμορροϊδες ή την πρόπτωση των αιμορροΐδων.  Μια εξέταση του ορθού μπορεί να γίνει  για την ανίχνευση πιθανών όγκων του ορθού, πολυπόδων, διεύρυνσης του προστάτη, ή αποστημάτων. Η εξέταση αυτή μπορεί να μην είναι δυνατή χωρίς κατάλληλη νάρκωση λόγω του πόνου, αν και οι περισσότερες εσωτερικές αιμορροΐδες δεν συνδέονται με  πόνο. Η οπτική επιβεβαίωση των εσωτερικών αιμορροΐδων μπορεί να απαιτήσει πρωκτοσκόπηση ή σιγμοειδοσκόπηση. Εάν υπάρχει πόνος, πιθανό να είναι υπάρχει πρωκτικό σχίσιμο (ραγάδα) ή εξωτερικές αιμορροΐδες. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες είναι πάνω από την οδοντωτή γραμμή και καλύπτονται από κυλινδρικό επιθήλιο που δεν έχουν υποδοχείς πόνου.

Τέσσερις κατηγορίες αιμορροϊδων ανάλογα με τον βαθμό πρόπτωσης

Grade I: Δεν υπάρχει πρόπτωση, μόνο εμφανή αιμοφόρα αγγεία

Grade II: Πρόπτωση μικρή σε αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, αλλά γίνεται αυτόματη μείωση

Grade III: Πρόπτωση που απαιτεί χειροκίνητη ανάταξη των αιμορροϊδων

Grade IV: Πρόπτωση που δεν ανατάσσεται


Διαφορική διάγνωση αιμορροϊδων

Πολλά ορθοπρωκτικά προβλήματα, όπως οι  ραγάδες, τα συρίγγια, τα αποστήματα, ο καρκίνο του παχέος εντέρου, του ορθού, οι  κιρσοί, και ο κνησμός πρωκτού έχουν παρόμοια συμπτώματα. Πρωκτική αιμορραγία μπορεί, επίσης, να συμβεί λόγω ορθοκολικού καρκίνου, κολίτιδας, φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, εκκολπωμάτωσης, και αγγειοδυσπλασίας. Εάν υπάρχει  αναιμία θα πρέπει να εξεταστούν και άλλες πιθανές αιτίες.

Άλλες καταστάσεις με μάζες στον πρωκτό είναι: κονδυλώματα του πρωκτού, ουλές, πρόπτωση ορθού, πολύποδες. Οι ορθοπρωκτικοί κιρσοί οφείλονται στην αυξημένη πυλαία υπέρταση (πίεση του αίματος στην πυλαία φλέβα) και μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα παρόμοια με τις αιμορροΐδες.


Πρόληψη των αιμορροϊδων

Μια σειρά από προληπτικά μέτρα συνιστώνται, όπως αποφυγή παρατεταμένης παραμονής στην τουαλέτα, αποφυγή  δυσκοιλιότητας και διάρροιας με μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες και άφθονα υγρά ή με λήψη συμπληρωμάτων ινών, και αρκετή άσκηση. Η ανάγνωση στην τουαλέτα κατά την προσπάθεια αφόδευσης πρέπει να αποφεύγεται. Επίσης, συνιστάται απώλεια βάρους για τα υπέρβαρα άτομα και η αποφυγή ανύψωσης βαριών αντικειμένων. Τέλος, αποφύγετε το παρατεταμένο κάθισμα στη δουλειά. Σηκωθείτε και μετακινηθείτε κατά τακτά χρονικά διαστήματα.


Θεραπεία αιμορροϊδων

-Συντηρητική

 • Η συντηρητική θεραπεία, συνήθως, γίνεται με τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, πρόσληψη υγρών για ενυδάτωση, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και θερμά εδρόλουτρα. Η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει είτε με διατροφικές αλλαγές ή κατανάλωση συμπληρωμάτων ινών.
 • Πολλοί τοπικοί παράγοντες και υπόθετα είναι διαθέσιμα. Παράγοντες που περιέχουν στεροειδές δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για περισσότερο από 14 ημέρες, καθώς μπορούν να προκαλέσουν λέπτυνση του δέρματος. Άλλοι τοπικοί παράγοντες, όπως η βαζελίνη ή το οξείδιο του ψευδαργύρου, η λιδοκαΐνη σαν αναλγητικό και αναισθητικό, και ένα αγγειοσυσταλτικό, όπως η επινεφρίνη συνιστώνται. Το βάλσαμο του Περού είναι κι αυτό αποτελεσματικό. Τα φλαβονοειδή χρησιμοποιούνται, επίσης.
 • Γίνεται ανάταξη πρόπτωσης με χειρισμό.
 • Χρησιμοποιούνται μαλακτικά κοπράνων.
 • Τοποθετούνται κομπρέσες με χαμομήλι.

-Χειρουργική

 • Απολίνωση συνιστάται ως θεραπεία πρώτης γραμμής σε εκείνους με βαθμό 1-3 αιμορροϊδοπάθεια. Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία ελαστικές ταινίες εφαρμόζονται σε εσωτερικές αιμορροΐδες τουλάχιστον 1 cm πάνω από την οδοντωτή γραμμή για να διακόψουν την παροχή αίματος. Μέσα σε 5-7 μέρες, οι αιμορροΐδες πέφτουν. Εάν η ζώνη τοποθετείται πολύ κοντά στην οδοντωτή γραμμή, έντονος πόνος υπάρχει. Η θεραπεία έχει επιτυχία  87% με ένα ποσοστό επιπλοκών έως 3%.
 • Η σκληροθεραπεία περιλαμβάνει την ένεση ενός παράγοντα σκληρύνσεως, όπως φαινόλης, εντώς των αιμορροΐδων. Αυτό προκαλεί τα τείχη των αιμοφόρων αγγείων να καταρρεύσουν και οι αιμορροΐδες μαραίνονται. Το ποσοστό επιτυχίας τέσσερα χρόνια μετά είναι περίπου 70%.
 • Ένας αριθμός μεθόδων καυτηρίασης έχουν δειχθεί ότι είναι αποτελεσματικές για τις αιμορροΐδες, αλλά, συνήθως, χρησιμοποιούνται μόνο όταν άλλες μέθοδοι αποτυγχάνουν. Μορεί να γίνει ηλεκτροκαυτηρίαση, χρήση υπέρυθρης ακτινοβολίας, ή χειρουργική επέμβαση με λέιζερ, ή κρυοχειρουργική. Η καυτηρίαση με υπέρυθρες μπορεί να είναι μια επιλογή για το βαθμό 1 ή 2  αιμορροϊδων. Σε εκείνους με βαθμό 3 ή 4 της νόσου, τα ποσοστά επανεμφάνισης είναι υψηλά.
 • Ένας αριθμός από χειρουργικές τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν η συντηρητική διαχείριση και οι απλές διαδικασίες αποτυγχάνουν. Όλες οι χειρουργικές θεραπείες σχετίζονται με κάποιο βαθμό επιπλοκών, όπως αιμορραγία, λοίμωξη, πρωκτική στένωση και κατακράτηση ούρων, λόγω της στενής εγγύτητας του ορθού με τα νεύρα που τροφοδοτούν την ουροδόχο κύστη. Επίσης, ένας μικρός κίνδυνος ακράτειας κοπράνων συμβαίνει, ιδιαίτερα των υγρών σε ποσοστά μεταξύ 0% και 28%. Το εκτρόπιο του πρωκτικού βλεννογόνου είναι μια άλλη κατάσταση που μπορεί να προκύψει μετά από αιμορροϊδεκτομή (συχνά μαζί με πρωκτική στένωση) και μοιάζει με την πρόπτωση ορθού.

Η αιμορροϊδεκτομή είναι μια χειρουργική εκτομή που συνδέεται με σημαντικό μετεγχειρητικό πόνο και συνήθως απαιτεί 2-4 εβδομάδες για ανάκτηση. Το μακροπρόθεσμο όφελος είναι μεγαλύτερο σε εκείνους με βαθμό 3 αιμορροΐδες σε σύγκριση με την απολίνωση. Είναι η συνιστώμενη θεραπεία σε εκείνους με θρομβωμένες εξωτερικές αιμορροΐδες, αν πραγματοποιείται εντός 24-72 ωρών. Η αλοιφή τρινιτρικής γλυκερίνης βοηθά στον  πόνο και την επούλωση.

Η με Doppler-καθοδηγούμενη, διαπρωκτική αιμορροϊδική αρτηριακή απαγγείωση είναι μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία  και με τη χρήση ενός doppler υπερηχογραφήματος εντοπίζεται με ακρίβεια η ροή αρτηριακού αίματος. Αυτές οι αρτηρίες στη συνέχεια «δένονται» και η πρόπτωση ράβεται πίσω στην κανονική θέση. Έχει ένα ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό υποτροπής, αλλά λιγότερες επιπλοκές.

Η αιμορροϊδοεκτομή με αιμορροϊδοπηξία, περιλαμβάνει την απομάκρυνση του μεγαλύτερου μέρους του ασυνήθιστα διευρυμένου αιμορροϊδικού ιστού, που ακολουθείται από μια επανατοποθέτηση του εναπομείναντος αιμορροϊδικού ιστού πίσω στη φυσιολογική ανατομική θέση του. Είναι γενικά λιγότερο επώδυνη και συνδέεται με  ταχύτερη επούλωση σε σύγκριση με την πλήρη απομάκρυνση των αιμορροΐδων. Ωστόσο, η πιθανότητα της υποτροπής είναι μεγαλύτερη από ό, τι στη συμβατική αιμορροϊδεκτομή κι έτσι, συνήθως συνιστάται μόνο για βαθμού 2 ή 3 ασθένεια. 


Πρόγνωση αιμορροϊδων

Τα μακροχρόνια αποτελέσματα είναι γενικά καλά, αν και μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια. Μόνο ένα μικρό ποσοστό των ατόμων χρειάζονται χειρουργική επέμβαση.

Επιπλοκές αιμορροϊδων

 • Θρόμβωση
 • Δευτεροπαθής λοίμωξη
 • Εξέλκωση
 • Αναιμία
 • Ακράτεια
 • Καρκίνωμα

Οι αιμορροϊδες απαγορεύεται να χειρουργηθούν σε δυσκρασίες αίματος, σε καρκίνωμα του γαστρεντερικού σωλήνα και στην εγκυμοσύνη


Τι να κάνετε εσείς για τις αιμορροϊδες σας:

 • Αντιμετωπίστε την δυσκοιλιότητα αν υπάρχει
 • Φροντίζετε την υγιεινή της περιοχής του πρωκτού
 • Κάνετε υδατόλουτρα με χλιαρό νερό και αλάτι
 • Χρησιμοποιήστε αντιφλεγμονώδη σε αλοιφές ή υπόθετα
 • Να ανησυχήσετε όταν δεν είστε σίγουροι ότι το αίμα στα κόπρανα προέρχεται από τις αιμορροϊδες
 • Θυμηθείτε ότι μπορεί οι αιμορροϊδες σας να υποχωρήσουν αυτόματα
 • Χρησιμοποιήστε μαλακτικά των κοπράνων, εάν οι κενώσεις σας είναι σκληρές
 • Αντί για  χαρτί τουαλέτας μετά από την αφόδευση, χρησιμοποιήστε μωρομάντηλα με χαμομήλι
 • Κάντε υδατόλουτρο Sitz. Η ενυδάτωση σε ένα ρηχό μπανιερό, με χλιαρό λουτρό μπορεί να απαλύνει τον πόνο και το πρήξιμο. Μπορείτε να καθίσετε στην μπανιέρα σας με νερό  μέχρι τους γοφούς σας, ή μπορείτε να αγοράσετε μια καρέκλα μπάνιου sitz  που ταιριάζει πάνω από την τουαλέτα σας. Σκουπίστε την πληγείσα περιοχή μετά το μπάνιο sitz με ένα καθαρό, λευκό πανί.

 • Να κάθεστε σε καρέκλα με  μαξιλάρι
 • Να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα και όχι στρινγκ
 • Χρησιμοποιήστε φουντουκιά μαγισσών (witch hazel). Η φουντουκιά μαγισσών βοηθά να συρρικνώνονται οι αιμορροΐδες. Μετά την κένωση τοποθετήστε τα επιθέματα κοντά αιμορροΐδες σας για να μειώσουν τον πόνο και να σταματήσει η φαγούρα.
 • Δοκιμάστε μια αλοιφή με φαινυλεφρίνη, το οποίο είναι ένα αγγειοσυσταλτικό που συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία του πρωκτού σας.
 • Χρησιμοποιήστε μια κρέμα για να σταματήσει η φαγούρα. Κρέμες που περιέχουν λιδοκαΐνη ή υδροκορτιζόνη μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση από τη φαγούρα.
 • Πάρτε ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφένη για τις επώδυνες αιμορροΐδες.
 • Φροντίστε την  υγιεινή σας και κρατήστε τα κόπρανα μακριά από τις ερεθισμένες αιμορροΐδες σας. Αντί για χαρτί υγείας, κάντε ένα μπιντέ μέσα στη μπανιέρα ή με το ντους για να καθαριστείτε.
 • Αλλάξτε τη διατροφή σας. Να τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες για να μαλακώνουν τα κόπρανά σας. Ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών είναι να εισαγάγετε σταδιακά περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας. Τα δαμάσκηνα είναι μια καλή επιλογή, διότι περιέχουν ένα φυσικό καθαρτικό. Αν η διατροφή  δεν βοηθά, δοκιμάστε ένα συμπλήρωμα ινών. Μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε να προσθέσετε 1-2 κουταλάκια σπόρους σε δημητριακά ή και σε smoothies. Πίνετε περισσότερο νερό. 12 ποτήρια νερού την ημέρα απαιτούνται. Τρώτε λιγότερο κρέας. Το κρέας δεν περιέχει ίνες. Ακόμα και άπαχο κρέας έχει πολλά λιπαρά σε σύγκριση με  τα δημητριακά, τα φασόλια, τα λαχανικά και τα φρούτα, τα οποία είναι φορτωμένα με τις φυτικές ίνες που χρειάζεται το πεπτικό σας σύστημα. Χάσετε βάρος.
 • Τρυπήστε μια κάψουλα βιταμίνης Ε. Τοποθετήστε το ανοικτό άκρο της κάψουλας βιταμίνης Ε στον πρωκτό και πιέστε την κάψουλα. Απλώστε ελαφρά τη λιπαρή βιταμίνη Ε και θα έχετα άμεσα αποτελέσματα. Επαναλάβετε δύο φορές την ημέρα.
 • Αγοράστε psyllium. Το ψύλλιο περιέχει ένα υψηλό ποσό  αδιάλυτων ινών, το οποίο θα σας βοηθήσει.
 • Πάρτε ένα κουταλάκι του γλυκού υγρή aloe vera μετά τα γεύματα. Τα έλαια  καστανιάς και αλόης ελαχιστοποιούν τον πόνο και θεραπεύουν τις αιμορροϊδες. Μπορείτε επίσης να τρίψετε το ζελέ της αλόης στις αιμορροΐδες σας για άμεση ανακούφιση. Υπάρχουν πολλά βότανα για τις αιμορροϊδες.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις αιμορροϊδες

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα για τις αιμορροϊδες

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Αιμορροΐδες και ομοιοπαθητική

Αλόη Βέρα

Απαλλαχτείτε από τις αιμορροΐδες σας

Kεχριμπαροθεραπεία

Scrophularia nodosa

Δίαιτα για αιμορροΐδες

Τα πιο συχνά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες

Δυσκοιλιότητα

Μήπως έχετε πολλά αέρια;

Μήπως έχετε ακράτεια κοπράνων;

Οι βιταμίνες για τις αιμορροΐδες

Κνησμός πρωκτού

Κόκκινη Άμπελος

Bupleurum kakiskalae

Tα φυτά για την καλή κυκλοφορία του αίματος

Γνωρίστε τα ομοιοπαθητικά φάρμακα

Τα οφέλη στην υγεία από τα παντζάρια

Ιατρικές συνταγές με αλόη

Πότε θα ανησυχήσετε αν έχετε δυσκοιλιότητα

Η βελανιδιά

Γλιστρίδα και υγεία

Υγεία του πεπτικού συστήματος

Τσουκνίδα

Κρυοθεραπεία

Τι είναι τα προβιοτικά

Η αποτελεσματικότερη θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα

Πρόπτωση του ορθού

Κόλπα για να απαλλαγείτε από την δυσκοιλιότητα

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΗ νέα ινσουλίνη
Επόμενο άρθροΣούπα για να πάρετε σίδηρο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ