Μια δίαιτα για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και στη λακτόζη
-Η δυσανεξία στη γλουτένη
Το 81% των ατόμων που πάσχουν από κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη), που ακολουθεί μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης κερδίζει βάρος.
Πολλά τρόφιμα χωρίς γλουτένη περιέχουν σχεδόν τις διπλάσιες θερμίδες. Επιπλέον, τα μεταποιημένα τρόφιμα χωρίς γλουτένη είναι χαμηλότερα σε φυτικές ίνες…
Η γλουτένη είναι υπεύθυνη για το φούσκωμα στη κοιλιά και για την αύξηση βάρους και είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει σε μερικά δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη και σε μικρότερο βαθμό στη βρώμη και είναι υπεύθυνη για το φούσκωμα του ζυμαριού του ψωμιού.
Υπάρχουν άτομα που έχουν εντεροπάθεια από δυσανεξία στη γλουτένη ή αλλιώς κοιλιοκάκη. Είναι μια χρόνια πάθηση του λεπτού εντέρου με κληρονομική προδιάθεση. Όταν τα άτομα αυτά καταναλώνουν γλουτένη εμφανίζουν συμπτώματα όπως διάρροια, εμετούς, χρόνια κόπωση, ελλειπή ανάπτυξη λόγω δυσαπορρόφησης θρεπτικών συστατικών. Τα συμπτώματα της νόσου υποχωρούν αυτόματα όταν ο ασθενής ακολουθεί δίαιτα ελεύθερης γλουτένης.
Τροφές που περιέχουν γλουτένη είναι τα δημητριακά σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, λιγότερο η βρώμη, καθώς και τα προϊόντα τους, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, οι φρυγανιές, τα παξιμάδια και άλλα αρτοποιήματα. Άλλα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη είναι ορισμένα είδη σοκολατούχου γάλακτος ή γιαουρτιού με δημητριακά ή φρούτα. Επίσης, ορισμένα είδη αλλαντικών όπως τα λουκάνικα, το παριζάκι, οι κονσέρβες κρέατος και ορισμένα είδη τυριών όπως το ροκφόρ, το blue cheese και τυριά με μορφή κρέμας. Γλουτένη μπορεί να βρεθεί και σε μαγιονέζες και μουστάρδες, καθώς και ντρέσινγκ για σαλάτες, όπως και σε φρούτα, λαχανικά ή όσπρια σε κονσέρβα. Η πρωτεΐνη αυτή μπορεί να συναντηθεί και σε ορισμένους χυμούς ή ποτά με συντηρητικά ή πρόσθετα, στη μπίρα αλλά και σε ποτά από βύνη, όπως επίσης σε ξηρούς καρπούς σε κονσέρβα ή όταν είναι καραμελοποιημένοι ή επεξεργασμένοι και σε ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα ακόμη και σε κάποια φάρμακα.
Τροφές ελεύθερες γλουτένης είναι το φυσικό γιαούρτι, η κρέμα γάλακτος, όλα τα είδη κρέατος, πουλερικών, ψαριών, αβγών και τα περισσότερα είδη τυριών, όλα τα φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, όλα τα φρέσκα λαχανικά, όλα τα όσπρια, το ρύζι, το ρυζάλευρο, οι πατάτες, το καλαμπόκι, το καλαμποκέλαιο, το κεχρί, οι ανάλατοι ξηροί καρποί.
Σήμερα υπάρχουν πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη. Αυτά είναι τρόφιμα από αλεύρι, που δεν περιέχει γλιαδίνη. Αυτά τα προϊόντα αναγράφουν στην συσκευασία τους ότι είναι χωρίς γλουτένη.
Σε φυσιολογικές καταστάσεις, χωρίς δυσανεξία, δεν υπάρχει λόγος να αφαιρεθεί η γλουτένη από τη διατροφή μας για να μειώσουμε το βάρος μας ή το πρήξιμο στη κοιλιά. Αν μάλιστα απκλέισουμε εξ’ ολοκλήρου τη γλουτένη από τη καθημερινότητά μας μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα, γιατί αν δεν υπάρχει καθόλου αυτή η πρωτεΐνη στον οργανισμό μας, αδρανοποιείται το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για τη διάσπασή της και σε περίπτωση που καταναλωθούν τρόφιμα με γλουτένη, δεν θα υπάρχει το συγκεκριμένο ένζυμο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν συμπτώματα όπως αέρια, δυσφορία και πρήξιμο στη κοιλιά.
Πολλές έρευνες ενοχοποιούν τους υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας που μπορεί να φέρουν πρηξίματα στη κοιλιά. Αυτοί οι υδατάνθρακες βρίσκονται σε τροφές που περιέχουν και γλουτένη. Οι υδατάνθρακες αυτοί υποβάλλονται σε ζύμωση στο έντερο, πράγμα που σημαίνει ότι τραβούν υγρά και παράγουν αέρια, παράγοντες που συμβάλλουν στο πρήξιμο και τις άλλες στομαχικές διαταραχές.
Άρα μια διατροφή ισορροπημένη στη κατανάλωση προϊόντων με αλεύρι και μειωμένη σε τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας, όπως το μέλι, τα μήλα, τα αχλάδια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το λάχανο, οι φακές και τα γλυκαντικά, θα μπορούσε να μειώσει τα δυσάρεστα συμπτώματα.
-Η δυσανεξία στη λακτόζη
Η δυσανεξία στη λακτόζη ορίζεται η αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει την λακτόζη, το βασικό σάκχαρο του γάλακτος. Αυτή η αδυναμία οφείλεται στην έλλειψη του ενζύμου λακτάση, που κανονικά παράγεται από κύτταρα του λεπτού εντέρου. Εκτιμάται ότι περίπου 70% των ενηλίκων παγκοσμίως εμφανίζουν μειωμένη παραγωγή λακτάσης. Τα ποσοστά δυσανεξίας στη λακτόζη ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή του κόσμου, και μπορεί να κυμαίνονται από μόνο 5% στη Βόρεια Ευρώπη έως 70% στη Σικελία και πάνω από 90% σε κάποιες χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι περίπου 30% των παιδιών κάτω των 5 ετών εμφανίζουν κάποια ανεπάρκεια λακτάσης και συνακόλουθα συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη, ενώ το ποσοστό αυξάνεται πριν την εφηβεία.
Στο λεπτό έντερο η λακτάση αποικοδομεί τη λακτόζη στους μονοσακχαρίτες γαλακτόζη και γλυκόζη, οι οποίοι μπορούν στη συνέχεια να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος και να αξιοποιηθούν από τον οργανισμό σαν πηγή ενέργειας. Αν δεν υπάρχει αρκετή λακτάση, τότε η λακτόζη συνεχίζει αναλλοίωτη την πορεία της στο παχύ έντερο. Εκεί τα εντερικά βακτηρίδια την μετατρέπουν σε λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, με ταυτόχρονη παραγωγή αερίων (διοξειδίου του άνθρακα, υδρογόνου και μεθανίου). Αυτή η δημιουργία αερίων από τα βακτηρίδια του παχέος εντέρου προκαλεί μια σειρά δυσάρεστων συμπτωμάτων, όπως ναυτία, δυσπεψία, φούσκωμα του στομαχιού, κοιλιακό πόνο ή κολικούς, γουργούρισμα των εντέρων και έκλυση αερίων, ακόμη και διάρροια.
Η ευαισθησία των ατόμων με δυσανεξία στη λακτόζη και η έκταση ή σοβαρότητα των συμπτωμάτων διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο, γι’ αυτό και η προσαρμογή των διατροφικών συνηθειών είναι διαφορετική ανάλογα με την περίπτωση. Γενικά, για την αποφυγή εμφάνισης των συμπτωμάτων είναι σκόπιμο να αποφεύγονται το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, και τα παράγωγά τους που είναι οι φυσικές πηγές λακτόζης.
Σημαντική ποσότητα λακτόζης μπορεί να περιέχουν προϊόντα στα οποία χρησιμοποιούνται ως συστατικά ο ορός γάλακτος, η καζεΐνη, η λακταλβουμίνη και το γάλα σκόνη, γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαβάζονται προσεκτικά οι ετικέτες των τροφίμων. Τροφές που μπορεί να περιέχουν πηγές λακτόζης είναι το ψωμί, άλλα παρασκευάσματα ή γλυκίσματα που απαιτούν ψήσιμο, τα δημητριακά, παξιμάδια, τα μπισκότα, τα ζαχαρωτά, οι έτοιμες σούπες και τα κρέατα ταχείας παρασκευής, η μαργαρίνη και οι έτοιμες σάλτσες για σαλάτα. Τα περισσότερα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να ανεχθούν γάλατα που έχουν υποστεί ζύμωση, καθώς η περιεκτικότητα σε λακτόζη μειώνεται σημαντικά μετά την κατεργασία αυτή. Επίσης, κατά την παλαίωση του τυριού η λακτόζη μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ το οποίο δεν προκαλεί συμπτώματα, γι’αυτό σε πολλές περιπτώσεις ατόμων με μέτρια δυσανεξία η κατανάλωση ώριμου τυριού δεν δημιουργεί προβλήματα.
Η δυσανεξία στη γλουτένη και η δυσανεξία στη λακτόζη, συχνά, συνυπάρχουν σε ένα άτομο
Δίαιτα για απώλεια βάρους για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και τη λακτόζη
-Ημέρα 1
Πρωινό: 2 αυγά, όπως θέλετε ψημένα
Σνακ: 1 φρούτο της αρεσκείας σας
Μεσημεριανό: Φασολάδα ένα κανονικό πιάτο
Σνακ: 1 ντομάτα κομμένη στα τέσσερα
Δείπνο: Ψητά λαχανικά
-Ημέρα 2
Πρωινό: 1 κεφίρ
Σνακ: 1 μπανάνα
Μεσημεριανό: Φρέσκα φασολάκια
Σνακ: Καρότο και σέλερι
Δείπνο: Σολομός με μπρόκολο
-Ημέρα 3
Πρωινό:1 μήλο
Σνακ: 1 φρέσκος χυμός
Μεσημεριανό: Μπριάμ με ανθότυρο
Σνακ: Καρότα και σέλερι
Δείπνο: 1 κεφίρ
-Ημέρα 4
Πρωινό: 1 κεφίρ
Σνακ: 1 μπανάνα
Μεσημεριανό: Ψητό στήθος γαλοπούλας και σαλάτα πράσινη
Σνακ: Καρότα και σέλερι
Δείπνο: Καστανό ρύζι
-Ημέρα 5
Πρωινό: Ξηροί καρποί ανάλατοι (με τα τσόφλια τους)
Σνακ: 1 φρούτο της αρεσκείας σας
Μεσημεριανό: Σαλάτα χωριάτικη με φέτα
Σνακ:1 χυμός πορτοκάλι
Δείπνο: Άγριο ρύζι
-Ημέρα 6
Πρωινό: Ζεστό καφέ και ξηροί καρποί ωμοί
Σνακ: 1 πορτοκάλι
Μεσημεριανό: Κοτόπουλο ψητό με πράσινη σαλάτα
Σνακ: Αβοκάντο με λεμόνι
Δείπνο: 1 κεφίρ
-Ημέρα 7
Πρωινό: Ομελέτα 2 αυγά
Σνακ: 1 ακτινίδιο
Μεσημεριανό: Φακές
Σνακ: 1 χυμός γκρέιπφρουτ
Δείπνο: Λαχανικά ψητά
Ο καφές χωρίς γάλα και ζάχαρη και τα ροφήματα με βότανα χωρίς ζάχαρη επιτρέπονται.
Η απώλεια βάρους είναι 2 κιλά σε 1 εβδομάδα. Αν κάνετε περπάτημα 1 ώρα την ημέρα θα διπλασιάσετε την απώλεια βάρους.
by Savvi Diet
Διαβάστε, επίσης,
Σύνδροµο δυσαπορρόφησης εντέρου
Χρήσιμες πληροφορίες για τα σιτηρά
Εμβόλιο για τη δυσανεξία στη γλουτένη
Όταν κάποιος δεν μπορεί να καταναλώσει γαλακτοκομικά
Πάσχετε από δυσανεξία στη λακτόζη;
Το καλύτερο γιαούρτι είναι ελληνικό
www.emedi.gr