Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓυναικολογίαΌλοι οι μέθοδοι αντισύλληψης

Όλοι οι μέθοδοι αντισύλληψης

Print Friendly, PDF & Email

Αποφασίστε ποια μέθοδος αντισύλληψης είναι καλύτερη για εσάς

Διαλέξτε την κατάλληλη μέθοδο αντισύλληψης

Αντισύλληψη με παρακολούθηση της θερμοκρασίας και της τραχηλικής βλέννης.

Ο οικογενειακός προγραμματισμός και η ευαισθητοποίηση σε θέματα γονιμότητας σημαίνει την αποφυγή σεξ όταν η γυναίκα είναι γόνιμη. Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να παρακολουθείτε τις αλλαγές στην τραχηλική βλέννα και τη θερμοκρασία του σώματός σας.


Σπερματοκτόνα

Τα σπερματοκτόνο περιέχουν μια χημική ουσία που σκοτώνει το σπέρμα. Κυκλοφορούν σε μορφή αφρού, ζελέ, κρέμας, ή ταινίες που τοποθετούνται μέσα στον κόλπο πριν από την σεξουαλική επαφή. Μερικοί τύποι θα πρέπει εφαρμοστούν 30 λεπτά πριν. Η συχνή χρήση μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ιστών, αυξάνοντας τον κίνδυνο λοιμώξεων και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών. Τα σπερματοκτόνα χρησιμοποιούνται πιο συχνά μαζί με άλλες μεθόδους αντισύλληψης.


Αντρικά προφυλακτικά

Το προφυλακτικό είναι κλασική μέθοδος αντισύλληψης. Εμποδίζει το σπέρμα να εισέλθει στο σώμα της γυναίκας, και προστατεύει από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και από τα περισσότερα ΣΜΝ-σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Βασιζόμενες μόνο στα ανδρικά προφυλακτικά, το 15% των γυναικών μένουν έγκυες μέσα σε ένα χρόνο.
Είναι ευρέως διαθέσιμο μέτρο αντισύλληψης, προστατεύει από τα περισσότερα ΣΜΝ, και φθηνό. Είναι αποτελεσματικό αν χρησιμοποιηθεί σωστά κάθε φορά και δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί.


Γυναικεία προφυλακτικά

Το γυναικείο προφυλακτικό είναι μια λεπτή πλαστική σακούλα που εφαρμόζει στον κόλπο μέχρι και 8 ώρες πριν από τη σεξουαλική επαφή. Οι γυναίκες πρέπει να χρησιμοποιούν έναν εύκαμπτο, πλαστικό δακτύλιο στο κλειστό άκρο για να οδηγήσουν το προφυλακτικό στη θέση του. Είναι κάπως λιγότερο αποτελεσματικό από ό, τι το ανδρικό προφυλακτικό.  Είναι ευρέως διαθέσιμα, παρέχουν κάποια προστασία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και είναι πιο βολικά κατά τη σεξουαλική επαφή. Μπορεί όμως να προκαλούν θόρυβο, το 21% των γυναικών μένουν έγκυες, και δεν είναι επαναχρησιμοποιήσιμα. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα ανδρικό προφυλακτικό, για να αποφευχθεί η ρήξη.


Διάφραγμα

Το διάφραγμα είναι ένας θόλος από καουτσούκ που τοποθετείται πάνω από τον τράχηλο της μήτρας πριν από τη σεξουαλική επαφή. Χρησιμοποιείται μαζί με σπερματοκτόνο. Η αποτελεσματικότητα είναι παρόμοια με το ανδρικό προφυλακτικό – 16% των γυναικών μείνουν έγκυες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν χρησιμοποιούν σωστά τη συσκευή κάθε φορά, αλλά δεν προστατεύει από τα ΣΜΝ. Διαρκεί δύο χρόνια και πρέπει την πρώτη φορά να τοποθετηθεί από έναν γιατρό. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου λόγω του κινδύνου του συνδρόμου τοξικού σοκ.


Κάλυμμα του τραχήλου της μήτρας
Είναι παρόμοιο με ένα διάφραγμα, αλλά μικρότερo. Γλιστρά στη θέση του πάνω από τον τράχηλο της μήτρας, εμποδίζοντας την είσοδο του σπέρματος στη μήτρα. Χρησιμοποιείται με σπερματοκτόνο. Το ποσοστό αποτυχίας είναι 15% για τις γυναίκες που δεν είχαν ποτέ τα παιδιά και 30% για όσΕς έχουν. Μπορεί να παραμείνει στη θέση του για 48 ώρες. Πρέπει να τοποθετηθεί από έναν γιατρό την πρώτη φορά, δεν προστατεύει από ΣΜΝ και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου


Αντισύλληψη με σφουγγάρι
Το σφουγγάρι αντισύλληψης είναι κατασκευασμένο από αφρώδες υλικό και περιέχει σπερματοκτόνο. Τοποθετείται έναντι του τραχήλου έως 24 ώρες πριν από τη σεξουαλική επαφή. Το σφουγγάρι είναι περίπου εξίσου αποτελεσματικό με το κάλυμμα του τραχήλου της μήτρας, κι έχει ένα ποσοστό αποτυχίας 16% για τις γυναίκες που δεν είχαν ποτέ τα παιδιά και 32% για όσες έχουν. Αλλά σε αντίθεση με το διάφραγμα ή το κάλυμμα του τραχήλου της μήτρας η τοποθέτηση από έναν γιατρό δεν  είναι απαραίτητη αν και είναι δύσκολο να τοποθετηθεί σωστά και δεν παρέχει προστασία από τα ΣΜΝ. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου.


Αντισυλληπτικά χάπια

Ο πιο συχνός τύπος χαπιών χρησιμοποιεί οιστρογόνα και προγεστερόνη για να εμποδίζει την ωορρηξία. Περίπου 8% των τυπικών χρηστών μείνουν έγκυες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ξέχασαν κάποια δόση. Ομαλοποιούν τους κύκλους των περιόδων και ελαχιστοποιούν τον πόνο. Δεν παρέχουν προστασία από τα ΣΜΝ, μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο μαστού, κηλίδες αίματος, σοβαρή θρόμβωση  και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Απαγορεύεται το κάπνισμα. Απαγορεύεται η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών από παχύσαρκες γυναικες. Μερικές γυναίκες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια.


Αντισύλληψη με Patch

Οι γυναίκες που έχουν πρόβλημα να θυμούνται να παίρνουν καθημερινά το  χάπι μπορεί να χρησιμοποιούν τα έμπλαστρα αντισύλληψης. Τοποθετείται στο δέρμα και αλλάζει μόνο μία φορά την εβδομάδα για τρεις εβδομάδες, και την τέταρτη εβδομάδα δεν πρέπει να τοποθετείται το έμπλαστρο. Το έμπλαστρο απελευθερώνει τους ίδιους τύπους των ορμονών, όπως και το χάπι και είναι εξίσου αποτελεσματικό. Ομαλοποιούν τους κύκλους των περιόδων και ελαχιστοποιούν τον πόνο. Δεν παρέχουν προστασία από τα ΣΜΝ, μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο μαστού, κηλίδες αίματος, σοβαρή θρόμβωση  και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Απαγορεύεται το κάπνισμα. Απαγορεύεται η χρήση αντισυλληπτικών εμπλάστρων από παχύσαρκες γυναίκες. Μερικές γυναίκες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια και έμπλαστρα.


Κολπικό δαχτυλίδι

Είναι ένα μαλακό πλαστικό δαχτυλίδι που φοριέται στο εσωτερικό του κόλπου. Ο δακτύλιος απελευθερώνει τις ίδιες ορμόνες όπως το χάπι και το επίθεμα και είναι εξίσου αποτελεσματικό, αλλά χρειάζεται να αντικαθίσταται μία φορά το μήνα. Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του κόλπου. Ομαλοποιεί τους κύκλους των περιόδων και ελαχιστοποιούν τον πόνο. Δεν παρέχουν προστασία από τα ΣΜΝ, μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο μαστού, κηλίδες αίματος, σοβαρή θρόμβωση  και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Απαγορεύεται το κάπνισμα. Απαγορεύεται η χρήση κολπικού δακτυλίου από παχύσαρκες γυναίκες. Μερικές γυναίκες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια, έμπλαστρα και κολπικό δαχτυλίδι.


Αντισύλληψη με ένεση

Η αντισύλληψη με ένεση (Depo Provera), είναι μια ορμονική ένεση που προστατεύει από την εγκυμοσύνη για τρεις μήνες. Για το τυπικό ζευγάρι, είναι πιο αποτελεσματικό από το χάπι ελέγχου των γεννήσεων – μόνο το 3% των χρηστών μείνουν έγκυες μέσα σε ένα χρόνο. Γίνεται ένεση μόνο τέσσερις φορές το χρόνο, η οποία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Μπορεί να προκαλέσει κηλίδες και άλλες παρενέργειες. Δεν προστατεύει από τα ΣΜΝ.


Αντισύλληψη με εμφυτεύματα

Το εμφύτευμα ελέγχου των γεννήσεων είναι μία ράβδος που τοποθετείται κάτω από το δέρμα του άνω βραχίονα. Απελευθερώνει την ίδια ορμόνη αλλά το εμφύτευμα προστατεύει από ανεπιθύμητη κύηση για 3 χρόνια. Το ποσοστό αποτυχίας είναι μικρότερο από 1%. Μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, και ακανόνιστη αιμορραγία. Δεν προστατεύει από τα ΣΜΝ.


Ενδομήτρια συσκευή-IUD

Η ενδομήτρια συσκευή, έχει σχήμα Τ από πλαστικό και τοποθετείται μέσα στη μήτρα από ένα γιατρό. Το IUD χαλκού λειτουργεί για 10 έτη. Η ορμονική IUD, πρέπει να αντικατασταθεί μετά από 5 χρόνια, αλλά μπορεί να βοηθήσει τις περιόδους και στον πόνο. Και οι δύο τύποι δεν αφήνουν το σπέρμα να γονιμοποιήσει το ωάριο. Λιγότερες από οκτώ στις 1.000 γυναίκες μένουν έγκυες. Του χαλκού προκαλεί ακανόνιστες και βαρύτερες περιόδους. Μπορεί να φύγει από τη θέση του και να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.


Δέσιμο σαλπίγγων

Εάν είστε βέβαιοι ότι δεν θα θελήσετε να κάνετε παιδιά στο μέλλον, μπορεί να είστε έτοιμοι για το μόνιμο έλεγχο των γεννήσεων. Η παραδοσιακή μέθοδος για τις γυναίκες ονομάζεται απολίνωση των σαλπίγγων. Ένας χειρουργός κλείνει τις σάλπιγγες, εμποδίζοντας τα ωάρια  να ταξιδέψουν από τις ωοθήκες. Είναι μόνιμη, σχεδόν 100% αποτελεσματική, αλλά απαιτεί χειρουργική επέμβαση και μπορεί να μην είναι αναστρέψιμη. Δεν προστατεύει από τα ΣΜΝ.


Εμφυτεύματα σαλπίγγων

Μια νεώτερη διαδικασία καθιστά δυνατόν να κλείσουν οι σάλπιγγες χωρίς χειρουργική επέμβαση. Τα μικρά εμφυτεύματα από μέταλλο ή από σιλικόνη τοποθετούνται μέσα σε κάθε σάλπιγγα. Ο ουλώδης ιστός μεγαλώνει τελικά γύρω από τα εμφυτεύματα και μπλοκάρουν τις σάλπιγγες. Μόλις η ακτινογραφία επιβεβαιώσει ότι οι σάλπιγγες έχουν κλείσει καμιά άλλη μέθοδος αντισύλληψης δεν είναι απαραίτητη. Είναι μόνιμη, δεν απαιτεί χειρουργική επέμβαση και είναι  σχεδόν 100% αποτελεσματική. Θέλει λίγους μήνες για να γίνει αποτελεσματική. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πυελικών λοιμώξεων και είναι  μη αναστρέψιμη.


Βαζεκτομή
Εκτός από προφυλακτικά, η βαζεκτομή είναι η μόνη επιλογή για αντισύλληψη  στους άνδρες. Περιλαμβάνει χειρουργικό  κλείσιμο των σπερματικών πόρων  που είναι οι σωλήνες που μεταφέρουν το σπέρμα από τους όρχεις, μέσω του αναπαραγωγικού συστήματος. Αυτό εμποδίζει την απελευθέρωση του σπέρματος, αλλά δεν παρεμβαίνει με την εκσπερμάτωση. Είναι μόνιμη, φθηνότερη από ό, τι απολίνωση των σαλπίγγων, σχεδόν 100% αποτελεσματική, αλλά απαιτεί χειρουργική επέμβαση, δεν είναι αποτελεσματική αμέσως, μπορεί να είναι μην είναι αναστρέψιμη και δεν προστατεύει από τα ΣΜΝ.


Αντισύλληψη έκτακτης ανάγκης

Η επείγουσα αντισύλληψη λειτουργεί μετά τη σεξουαλική επαφή για να βοηθήσει στην αποφυγή της εγκυμοσύνης. Αυτή είναι μια επιλογή, αν δεν χρησιμοποιήθηκε αντισύλληψη ή αν μια γυναίκα υποψιάζεται ότι η μέθοδος αντισύλληψής της απέτυχε. Το χάπι περιέχει υψηλή δόση ορμονών και πρέπει να χρησιμοποιηθεί εντός 72 ωρών. Κάποια μπορεί να ληφθούν μέχρι και πέντε ημέρες μετά τη σεξουαλική επαφή.


Απόσυρση την ώρα της εκσπερμάτισης
Η απόσυρση του πέους από τον κόλπο πριν την εκσπερμάτωση είναι μια παλιά καλή μέθοδος αντισύλληψης. Περίπου το 4% των χρηστών μείνουν έγκυες μέσα σε ένα χρόνο. Δεν υπάρχει ανάγκη για συσκευές ή ορμόνες. Δεν υπάρχει προστασία από ΣΜΝ.

Αν είστε πάνω από 35 ετών και καπνίζετε ή είστε  παχύσαρκες, τα αντισυλληπτικά, patch, και το δαχτυλίδι δεν συνιστώνται.

Φυσικά, η μέθοδος αντισύλληψης που είναι 100% αποτελεσματική είναι η αποχή από το σεξ.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τη γονιμότητα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα για τη γονιμότητα

Διαβάστε, επίσης,

Η στείρωση στους άντρες

Το χάπι της επόμενης ημέρας χωρίς όριο ηλικίας

Προφυλακτικά του μέλλοντος

Προβλήματα εφηβείας γυναικών

Οι βιταμίνες για όσες παίρνουν αντισυλληπτικά

Στείρωση

Τι πρέπει να κάνετε αν ξεχάσετε να πάρετε το αντισυλληπτικό χάπι

Για όσες δεν θέλουν να παίρνουν αντισυλληπτικά δισκία

Αντενδείξεις λήψης αντισυλληπτικών χαπιών

Είναι ασφαλή τα αντισυλληπτικά;

Μορφές και τρόπος χορήγησης αντισυλληπτικών δισκίων

Είναι ασφαλή τα αντισυλληπτικά;

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ