Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΨυχιατρικήΔιαταραχή γενικευμένου άγχους

Διαταραχή γενικευμένου άγχους

Χρήσιμες πληροφορίες για το γενικευμένο άγχος

Το βασικό στοιχείο στη διαταραχή γενικευμένου άγχους είναι το άγχος, το οποίο είναι γενικευμένο και επίμονο, αλλά δεν περιορίζεται ή ακόμη δεν προέχει εντόνως σε οποιεσδήποτε ιδιαίτερες περιβαλλοντικές συνθήκες (δηλαδή είναι ”ελευθέρως επιπλέον”).

Όπως και σε άλλες αγχώδεις διαταραχές, τα κυρίαρχα συμπτώματα ποικίλλουν πάρα πολύ, όμως συνήθως υπάρχουν αιτιάσεις συνεχούς αισθήματος νευρικότητας, τρόμου, μυϊκής τάσης, εφίδρωσης, καρηβαρίας (πονοκέφαλου), παλμών, ζάλης και επιγαστρικής δυσφορίας. Συχνά, εκφράζονται φόβοι ότι ο ασθενής ή κάποιος συγγενής του θα αρρωστήσει στο άμεσο μέλλον ή θα υποστεί ατύχημα. Οι φόβοι αυτοί συνοδεύονται από ποικιλία άλλων σκέψεων, ανησυχίας και προαισθημάτων.

Η διαταραχή γενικευμένου άγχους είναι συνηθέστερη στις γυναίκες και συχνά σχετίζεται με χρόνιο περιβαλλοντικό stress. Η κλινική πορεία της ποικίλλει, συνήθως, όμως εμφανίζει διακυμάνσεις και έχει την τάση να χρονίζει.


Οδηγίες για τη διάγνωση του γενικευμένου άγχους

Ο ασθενής πρέπει να έχει πρωτογενή συμπτώματα άγχους τις περισσότερες ημέρες, τουλάχιστον για μερικές εβδομάδες, κάθε φορά και συνήθως, για αρκετούς μήνες.

Αυτά τα συμπτώματα, συνήθως, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ακαθόριστη ανησυχία (ανησυχία για μελλοντικές ατυχίες, αίσθημα ότι βρίσκεται κανείς στην κόψη του ξυραφιού, δυσκολία συγκέντρωσης κ.ά.).
  • Κινητική ένταση (νευρικότητα, κεφαλαλγίες τάσεως, τρεμούλιασμα, αδυναμία χαλάρωσης).
  • Αυτονομική υπερδραστηριότητα (καρηβαρία, ιδρώτες, ταχυκαρδία, ταχύπνοια, επιγαστρική δυσφορία, ζάλη, ξηροστομία κ.ά.
  • Στα παιδιά είναι δυνατόν να κυριαρχούν η συχνή ανάγκη για επιβεβαίωση και οι επαναλαμβανόμενες σωματικές αιτιάσεις.

Η παροδική επανεμφάνιση, (για λίγες ημέρες κάθε φορά), άλλων συμπτωμάτων, ιδιαίτερα κατάθλιψης, δεν αποκλείει τη διαταραχή γενικευμένου άγχους, ως κύριας διάγνωσης, αρκεί ο ασθενής να μην πληρεί όλα τα κριτήρια του καταθλιπτικού επεισοδίου F32, της διαταραχής του φοβικού άγχους F40, της διαταραχής πανικού F41 ή της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής F42.

Στην κατάσταση περιλαμβάνονται η αγχώδης νεύρωση, η αγχώδης αντίδραση και η αγχώδης κατάσταση, αλλά αποκλείεται η νευρασθένεια F48.


Αιτίες της διαταραχής του γενικευμένου άγχους

Τα γονίδια μπορεί να θέσουν κάποιους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο για άγχος. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι αιτίες είναι ένα μείγμα του DNA, του περιβάλλοντος, και ψυχολογικών παραγόντων. Οι ερευνητές ψάχνουν την αιτία σε χημικές ουσίες του εγκεφάλου που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές, καθώς και σε κάποια ανωμαλία στο εσωτερικό του εγκεφάλου που ονομάζεται αμυγδαλή του εγκεφάλου.


Θεραπεία διαταραχής γενικευμένου άγχους

  • Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του άγχους. Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία θεραπεύει το γενικευμένο άγχος σε τρεις με τέσσερις μήνες. Ο συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμάκων θεωρείται αποτελεσματικότερος.

  • Φαρμακευτική θεραπεία

Μερικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα λειτουργούν καλά στη διαταραχή του γενικευμένου άγχους, όπως, το Cymbalta, Effexor XR, Lexapro, και Paxil. Μπορεί να χρειαστούν τέσσερις έως έξι εβδομάδες για να αισθανθείτε καλύτερα. Επίσης, μπορεί να χορηγηθεί μια βενζοδιαζεπίνη για ένα μικρό χρονικό διάστημα (Valium, Xanax κ.α) Τα φάρμακα αυτά ενέχουν κίνδυνο εξάρτησης. Ένα άλλο φάρμακο που ονομάζεται Bespar, χορηγείται, επίσης, για το γενικευμένο άγχος.

  • Αυτοϊαση σε διαταρχή γενικευμένου άγχους

Μπορείτε με μερικές απλές αλλαγές στις συνήθειες σας, να αυτοθεραπευθείτε. Αποφύγετε την καφεΐνη, μερικά φάρμακα για το κρυολόγημα και άλλα φάρμακα, που μπορεί να ενισχύσουν τα συμπτώματα άγχους. Προσπαθήστε να τρώτε υγιεινά τρόφιμα. Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης, όπως η γιόγκα ή ο διαλογισμός. Και κάντε άσκηση. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η μέτρια σωματική δραστηριότητα μπορεί να έχει μια κατευναστική επίδραση. Το μασάζ χαλάρωσης βοηθά, επίσης, τους περισσότερους ανθρώπους, όπως και η αγαπημένη σας μουσική. Σε μερικούς ανθρώπους λειτουργεί καλά και ο βελονισμός

  • Βότανα για τη διαταραχή γενικευμένου άγχους

Μερικά βότανα, όπως η βαλεριάνα ή το βαλσαμόχορτο μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων του γενικευμένου άγχους.


Συνυπάρχουσες διαταραχές με το γενικευμένο άγχος

Οι άνθρωποι που έχουν διαταραχή γενικευμένου άγχους μπορεί, επίσης, να αναπτύξουν κατάθλιψη, αλκοολισμό ή να γίνουν τοξικομανείς. Τότε απαιτείται άλλο σχέδιο θεραπείας. Επίσης, τα άτομα με γενικευμένο άγχος μπορεί να έχουν διαταραχή πανικού, διαταραχή μετατραυματικού στρες, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, κοινωνικές φοβίες κ. ά.

Οι άνθρωποι με διαταραχή πανικού έχουν ξαφνικές επιθέσεις τρόμου. Τα συμπτώματα είναι ταχυκαρδία, εφίδρωση, ζάλη, ναυτία, ή πόνος στο στήθος. 

Σε διαταραχή μετατραυματικού στρες μετά από βιασμό, κακοποίηση, σωματική επίθεση, ατυχήματα, ή μια φυσική καταστροφή τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ζωντανές αναδρομές στο παρελθόν και απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε ήταν ευχάριστες. Οι άνθρωποι αυτοί, επίσης, μπορεί να είναι οξύθυμοι ή ακόμη και βίαοι. 

Οι άνθρωποι με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή έχουν ανησυχητικές σκέψεις που δεν μπορούν να ελέγξουν. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ότι πρέπει να εκτελούν παράλογες τελετουργίες. Οι πιο συχνοί καταναγκασμοί είναι το υπερβολική πλύσιμο των χεριών και το κλείδωμα της πόρτας επανειλημμένα.

Τα άτομα με κοινωνικές φοβίες αισθάνονται υπερβολικά πανικόβλητα και αμήχανα σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθηση τρόμου πριν από τις κοινωνικές εκδηλώσεις και εφίδρωση, κοκκίνισμα, ναυτία, ή δυσκολία στην ομιλία κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων. Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα άτομα με κοινωνική φοβία μπορεί να αποφεύγουν το σχολείο ή την εργασία. 

Οι φοβίες είναι  έντονος φόβος για κάτι που δεν είναι πιθανό να  προκαλέσει σε κάποιον οποιαδήποτε βλάβη. Οι πιο συχνές φοβίες είναι το ύψος, οι κλειστοί χώροι, όπως οι ανελκυστήρες ή οι σήραγγες, τα σκυλιά, και το νερό. Μερικές  φοβίες ανταποκρίνονται πολύ καλά στην απευαισθητοποίηση.

Διαβάστε, επίσης,

Κρίσεις πανικού

Το άγχος στη δουλειά σκοτώνει το σεξ

Τζίνσενγκ

Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης

Τα ηρεμιστικά προκαλούν άνοια

Ειδικές μεμονωμένες φοβίες

Κάντε συχνά σεξ

Διώξτε τον αγχωτικό σας σύντροφο

Η νέα θεραπεία για τις φοβίες

Φοβίες στο αεροπλάνο

Ο φόβος του οδοντίατρου

Αυνανισμός

Τα κατοικίδια ωφελούν την υγεία μας

Διώξτε την κατάθλιψη με βαλσαμόχορτο

Φενγκ Σούι για καλύτερη ζωή

Η θεραπευτική δύναμη του χορού

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Τι σχέση έχει το άγχος με τον καρκίνο;

Τι πρέπει να προσέχετε όταν παίρνετε αγχολυτικά και ηρεμιστικά

Οι ευεργετικές ιδιότητες της μπανάνας

Βαλεριάνα

Αντιστρές εναλλακτικές θεραπείες

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΓλυκοκολοκυθιά
Επόμενο άρθροΣιταρόχορτο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ