Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΧρήσιμες ιατρικές συνταγές για την κάππαρη

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές για την κάππαρη

Η κάππαρη ανοίγει την όρεξη και τονώνει

Η κάππαρις η αγκαθωτή ή Capparis spinosa είναι γνωστή σαν τουρσί σε ξίδι και είναι το ανοιχτό λουλούδι του ομώνυμου φυτού, που ζει μόνο μια μέρα και μαραίνεται. Ανήκει στην οικογένεια των Καππαριδών.

Είναι θάμνος 0,30-1μ, με κλαδιά απλωτά πάνω στο έδαφος ή κρεμάμενα από τους βράχους και τους τοίχους. Τα φύλλα είναι επαλλάσσοντα, ωοειδή, ελαφρώς σαρκώδη, ενίοτε χνουδωτά, με 2 παράφυλλα αγκιστροειδή, αγκαθωτά στη βάση. Τα άνθη είναι μοναχικά, με 4 σέπαλα και 4 πέταλα λευκά και με πολυάριθμους μακριούς στήμονες ακτινωτούς, σε χρώμα βιολετί. 

Ανθίζει από τον Μάη μέχρι τον Αύγουστο.


Δραστικές ουσίες κάππαρης

Έχει δυνατή μυρωδιά που οφείλεται στο καπρικό οξύ. Το αιθέριο λάδι της περιέχει ρουτίνη και ένζυμα τις μυρονάσες και την καππαρίνη που διεγείρει το στομάχι.

Χρήσιμα μέρη κάππαρης

Τα μπουμπούκια του φυτού και η ρίζα. Τη βρίσκουμε σε πετρώδη, παραθαλάσσια, ακαλλιέργητα μέρη, σε βράχους που συγκρατούν υγρασία, ή σε ανάλογες συνθήκες, που μπορούμε να δημιουργήσουμε σε μια πετρώδη γωνιά του κήπου με βότσαλα.


Ιδιότητες και ενδείξεις κάππαρης

Η ρίζα του φυτού εξαφανίζει τα πρηξίματα

Τα μπουμπούκια και η ρίζα της κάππαρης:

  • Είναι απολυμαντικά των νεφρών και διουρητικά.
  • Είναι τονωτικά και καταπολεμούν την αρτηριοσκλήρωση.
  • Διεγείρουν την όρεξη.
  • Διεγείρουν τη λειτουργία του συκωτιού.
  • Είναι αφροδισιακά.
  • Είναι εμμηναγωγικά.

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με την κάππαρη

Βράζετε 20 γραμμάρια ρίζας σε ένα ποτήρι νερό και αφού το σουρώσετε το πίνετε νηστικοί το πρωί. Το έγχυμα του φλοιού ρίζας έχει παρασιτοκτόνες ιδιότητες και συστήνεται για τα σκουλήκια στα έντερα. Το ίδιο αποτέλεσμα έχουν και τα μουμπούκια τουρσί. Πίνετε 2 ποτήρια το πρωί νηστικοί.

Με τα μπουμπούκια του φυτού κάνετε έγχυμα στις ίδιες αναλογίες. Το έγχυμα του φυτού είναι τονωτικό, ορεκτικό, διουρητικό, αντισηπτικό για το ουροποιητικό, εμμηναγωγικό και αφροδισιακό, τονώνει τη λειτουργία αδένων, καταπολεμά την αρτηριοσκλήρυνση και τη μεγαλοσπληνία και βοηθά στις αιμορροϊδες. Πίνετε 2 ποτήρια το πρωί νηστικοί.

Σε εξωτερική χρήση, κατάπλασμα από λιωμένα φύλλα και μπουμπούκια, καταπολεμούν φλεγμονές των ματιών και πληγές στα βλέφαρα.

Τα μπουμπούκια της κάππαρης μουσκεμένα στο ξύδι και στο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι γαρνίρουν σαλάτες, φαγητά με ψάρι και πουλερικά, είναι ορεκτικά και προσθέτουν μεγάλη νοστιμιά σε σαλάτες.

Οι τρυφεροί βλαστοί, επίσης, μαγειρεύονται, όπως, τα σπαράγγια.

Τα κλαδάκια ψήνονται, όπως το σπανάκι, πριν αναπτυχθεί το μασχαλιαίο αγκάθι των φύλλων.

Ετοιμάζετε τη ρίζα, όπως τα σαλσιφί (σκούλλοι, πηγουνίτες).

Τουρσί κάππαρης

Καλύπτετε νεαρούς βλαστούς με κρύο νερό και τους αφήνετε για τρεις με τέσσερις ημέρες, αλλάζοντας καθημερινά νερό. Όταν πρόκειται για μπουμπούκια και καρπούς το πρώτο νερό πρέπει να είναι ζεστό για να εμποδίσετε να αναπτυχθούν και για τις υπόλοιπες ημέρες συνεχίζετε, αλλάζοντάς τα με κρύο νερό. Την πέμπτη ημέρα τα πλένετε καλά, τα στραγγίζετε καλά, αφήνοντάς τα να χωνευτούν για μερικές ώρες. Μετά τα βάζετε σε μπουκαλάκια, πιέζοντάς τα καλά και τα καλύπτετε με ξύδι που το έχετε βράσει και το έχετε αφήσει να κρυώσει. Προσθέτετε λίγο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι και λίγο ελαιόλαδο, όσο να καλύψει το ξύδι. Αντί για ξύδι  μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλάρμη, δηλαδή βρασμένο νερό με ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι. Όταν χρησιμοποιείτε αλάρμη δεν αλατίζετε πριν το φουσκωμένο φυτό.

Το κουτρούβι (στελέχη και καρποί) του παρασκευασμένο σε τουρσί ανακατωμένο με μέλι και ξύδι, όταν το φάτε νηστικοί το πρωί καθαρίζει τελείως το έντερο και μπορείτε να κάνετε μια κούρα καθαρισμού του οργανισμού.

Διαβάστε, επίσης,

Κάππαρη

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τα οφέλη της βιταμίνης D

Τα οφέλη της βιταμίνης D. Μπορείτε να αυξήσετε τη βιταμίνη D από την ηλιοθεραπεία και από την κατανάλωση αυγών, λιπαρών ψαριών και εμπλουτισμένων τροφών,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ