Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΠρέπει να εμβολιαζόμαστε το χειμώνα;

Πρέπει να εμβολιαζόμαστε το χειμώνα;

Ήρθε ο χειμώνας και μαζί του και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού

Η πλειονότητα των αναπνευστικών λοιμώξεων οφείλονται σε ιούς και η σοβαρότερη ιογενής λοίμωξη είναι η γρίπη, γιατί έχει υψηλή μεταδοτικότητα και ενδημική έξαρση.

Στην Ελλάδα η περίοδος έξαρσης της εποχικής γρίπης είναι μεταξύ Δεκεμβρίου και Απριλίου, με τη μέγιστη δραστηριότητα της νόσου να παρατηρείται, συνήθως, τον Φεβρουάριο.

Η γρίπη χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων, όπως υψηλό πυρετό και καταβολή, που αρχίζουν 1-4 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και διαρκούν 2-7 ημέρες. Σε αντίθεση με άλλες ιογενείς λοιμώξεις δεν υπάρχει καταρροή και πονόλαιμος.

Η γρίπη στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοπεριορίζεται, όμως στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως τα άτομα με αναπνευστικά, καρδιοαγγειακά, μεταβολικά και νευρολογικά νοσήματα, χρόνια νεφρική νόσο και παχυσαρκία, ηλικιωμένοι, βρέφη και άτομα με μειωμένη λειτουργία του ανοσολογικού συστήματος, μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα σοβαρές επιπλοκές.

Στα άτομα υψηλού κινδύνου για γρίπη είναι και οι επαγγελματίες υγείας, λόγω της επαφής τους με ασθενείς. 

Οι ευπαθείς ομάδες

  • Άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών
  • Παιδιά και ενήλικες με επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα (άσθμα, χρόνιες πνευμονοπάθειες, χρόνιες καρδιοπάθειες, ανοσοκαταστολή κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας, μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, νευρομυϊκά νοσήματα, έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης και παιδιά που παίρνουν μακροχρόνια ασπιρίνη.
  • Άτομα που πάσχουν από HIV/AIDS.
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των έξι μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, όπως το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και οι άλλοι εργαζόμενοι, για να μην μεταδώσουν την γρίπη στους νοσηλευόμενους.

Επιπλοκές γρίπης

Η κυριότερη επιπλοκή της γρίπης είναι η πνευμονία από πνευμονιόκοκκο, αλλά και η ίδια η γρίπη μπορεί να προκαλέσει πνευμονία. Άλλες επιπλοκές είναι η ωτίτιδα και η ιγμορίτιδα που και αυτές οφείλονται στον πνευμονιόκοκκο.

Ο πνευμονιόκοκκος είναι η συχνότερη αιτία πνευμονίας σε παιδιά κάτω των 5 ετών, αλλά σε άτομα άνω των 50 ετών μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα και σηψαιμία.

Πρόληψη των λοιμώξεων του χειμώνα

Τήρηση κανόνων ατομικής και κοινωνικής υγιεινής

Εμβολιασμός τόσο για τη γρίπη όσο και για τον πνευμονιόκοκκο, όλων των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού στην κοινότητα και στα νοσοκομεία.

Το εμβόλιο της γρίπης

Το εμβόλιο κατά της γρίπης γίνεται κάθε χρόνο, καθώς η σύνθεσή του αλλάζει, ώστε να περιέχει τους τύπους του ιού που αναμένεται να επικρατήσουν στη νέα ενδημική περίοδο.  Τα αντισώματα δημιουργούνται δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό και προστατεύουν από τη γρίπη για 6 μήνες. Μερικοί ευπαθείς ασθενείς, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες μπορεί να απαιτηθεί να κάνουν δύο δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, μία τον Οκτώβριο και μία τον Φεβρουάριο.

Το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου

Η χορήγησή του στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μπορεί να μειώσει σημαντικά τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από την πνευμονία και τις άλλες λοιμώξεις που προκαλούνται από τον πνευμονιόκοκκο.

Το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται σε άτομα άνω των 60 ετών, σε άτομα με μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, σε καπνιστές, σε όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα, χρόνια νεφρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, κίρρωση ήπατος και αλκοολισμό.

Μην διστάζετε να εμβολιαστείτε. Τα εμβόλια της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου είναι από τα πιο ασφαλή και πιο πολυδοκιμασμένα εμβόλια σε όλο τον κόσμο.

Ο εμβολιασμός μειώνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα και την οικονομική επιβάρυνση του συστήματος υγείας και της οικονομίας από τις εργατοώρες που εξοικονομούνται στον χώρο εργασίας.

Και μην ξεχνάτε. Τα εμβόλια μπορούν να γίνουν την ίδια μέρα σε διαφορετικά σημεία, όπως στο ένα χέρι το ένα και στο άλλο χέρι το άλλο.

Διαβάστε, επίσης,

Αφέψημα βοτάνων για τον βήχα

Ιγμορίτιδα

Λοίμωξη από τον ιό της γρίπης (Η1Ν1)

Οι καλύτερες βιταμίνες για τη γρίπη και τις ιώσεις

Αντιγριπικό εμβόλιο με φερριτίνη

Χρήσιμες πληροφορίες για τη βιταμίνη C

Υγεία του ανοσοποιητικού

Τεστ αναπνοής για τις λοιμώξεις του πνεύμονα

Τι να τρώτε όταν παθαίνετε κρυολόγημα

Να πλένετε συχνά τα χέρια σας

Αντιγριπικό εμβόλιο

Τι κινδύνους έχει η γρίπη στην εγκυμοσύνη

Το καλύτερο ρόφημα για την γρίπη

Διατροφή για τη γρίπη

Πρέπει να κάνουν οι έγκυες το εμβόλιο γρίπης;

Κρυολογήσατε;

 Χρήσιμες πληροφορίες για την εποχική γρίπη

Το κρητικό χάπι για το κρυολόγημα και τη γρίπη

Κάθε χυμός βοηθά διαφορετικά τον οργανισμό μας

Σαμπούκος ο Έβουλος

Η αντιική θεραπεία για τη γρίπη

Λοιμώξεις από πνευμονιόκοκκο

Έχετε κρύωμα και γρίπη;

Κυκλοφορούν ιώσεις

Κοτόσουπα για το κρύωμα

Ο ψευδάργυρος θεραπεύει το κρυολόγημα

Το νέο αντιγριπικό εμβόλιο

Το δραστικότερο εμβόλιο κατά της γρίπης

Ιατρική γνωμάτευση για την αντιική θεραπεία

Ο πνευμονιόκοκκος και η πρόληψη

Επιγλωττίτιδα

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο πνευμονιόκοκκου

Εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο στα παιδιά

Αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση χορήγησης εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου

Μέτρα σε μεταδοτικά νοσήματα

Γίνονται μαζί το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου και το αντιγριπικό;

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανακουφιστείτε από τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Ανακουφιστείτε από τη χρόνια δυσκοιλιότητα. Οι περισσότεροι ασθενείς με δυσκοιλιότητα την αντιμετωπίζουν, επιτυχώς, με μερικά απλά βήματα. Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ως λιγότερες από τρεις κενώσεις...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ