Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιαγνωστικές εξετάσειςΗ μοριακή ανίχνευση του αλληλόμορφου HLA-B27

Η μοριακή ανίχνευση του αλληλόμορφου HLA-B27

HLA-B27 για τη διάγνωση των σπονδυλοαρθροπαθειών και των αρθρίτιδων

 

Το αντιγόνο ανθρώπινων λευκοκυττάρων Human Leukocyte Antigen-HLA) Β27 (υπότυποι B  2701 έως 2759) είναι ένα τάξης Ι επιφανειακό αντιγόνο που κωδικοποιείται από την θέση Β στο μείζον σύμπλεγμα ιστοσυμβατότητας (MHC) επί του χρωμοσώματος 6 και παρουσιάζει αντιγονικά πεπτίδια (που προέρχονται από τον ίδιο τον οργανισμό αλλά και άλλα αντιγόνα) στα Τ κύτταρα. Το HLA-B27 συνδέεται στενά με την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, καθώς και άλλες συναφείς φλεγμονώδεις ασθένειες που αναφέρονται ως “σπονδυλοαρθροπάθειες”.

•             Υπάρχει μια αυξημένη επικράτηση αυτού του αντιγόνου  ιστοσυμβατότητας   τάξης Ι  σε ορισμένες ρευματικές ασθένειες, ιδίως στην αγκυλοποιητική   σπονδυλίτιδα (νόσος Marie-Strumpell).

•             Το HLA-B27 είναι παρόν σε περίπου 88% των ασθενών, από τις χώρες της Μεσογείου, με  αγκυλοποιητική  σπονδυλίτιδα, 79% των ασθενών με σύνδρομο Reiter, και το 42% των ασθενών με νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ωστόσο, όταν η παρουσία του στερείται άλλων δεδομένων, δεν είναι διαγνωστική για αυτές τις διαταραχές.

•             Θετικό HLA-B27 σε ένα άτομο που δεν έχει συμπτώματα ή οικογενειακό ιστορικό που συσχετίζει το HLA-B27 με νόσημα δεν είναι κλινικά σημαντικό. Δεν βοηθά να προβλέψει την πιθανότητα ανάπτυξης  αυτοάνοσου νοσήματος.

•             Περίπου το 1.4 – 8% του γενικού πληθυσμού φέρει το HLA-B27 αντιγόνο, με τη φυλετική προέλευση και την εθνική καταγωγή να επηρεάζουν αυτό το ποσοστό εμφάνισης.

Ο επιπολασμός του HLA-Β27 διαφέρει σημαντικά στο γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, περίπου το 8% των Καυκάσιων, 4% Βορειοαφρικανών, 2-9% των Κινέζων, και 0,1-0,5% των ατόμων της ιαπωνικής καταγωγής έχουν αυτό το γονίδιο. Στη βόρεια Σκανδιναβία (Λαπωνία), το 24% των ανθρώπων είναι HLA-B27 θετικοί, ενώ το 1,8% έχει αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

Μια μικρή ομάδα (<0,5%) ασθενών που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV, μπορούν να παραμείνουν χωρίς συμπτώματα για πολλά χρόνια χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Αυτοί οι ασθενείς φαίνεται να είναι HLA-B27 θετικοί.

Το 90% των ατόμων με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (ΑΣ) είναι HLA-B27 θετικοί.

Το HLA-B27 έχει μια μοναδική ικανότητα να παρουσιάζει το πεπτίδιο ειδικό για τις αρθρώσεις, στα αυτοαντιδραστικά κυτταροτοξικά Τ κύτταρα.

Εκτός από την σχέση του με την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, το HLA-B27 εμπλέκεται και σε άλλους τύπους οροαρνητικών σπονδυλοαρθροπαθειών, όπως η αντιδραστική αρθρίτιδα (σύνδρομο Reiter),  η νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα ,ορισμένες διαταραχές του οφθαλμού όπως η οξεία πρόσθια ραγοειδίτιδα, η οπίσθια ραγοειδίτιδα  και η ιριδίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα και η ελκώδης κολίτιδα σχετιζόμενη με σπονδυλοαρθρίτιδα.

Η μοριακή ανίχνευση του αλληλόμορφου HLA-B27  χρησιμοποιείται ως ένα αποδεικτικό στοιχείο σε ένα σύνολο ενδείξεων, συμπτωμάτων και εργαστηριακών εξετάσεων για την στήριξη ή τον απκλεισμό της διάγνωσης των προαναφερθέντων αυτοάνοσων νοσημάτων.

Διαβάστε, επίσης,

Με τι ασχολείται ο ρευματολόγος

Σύνδρομο ιππουρίδας

Μυρμήγκιασμα

Νέα φάρμακα για τις αυτοάνοσες παθήσεις

Ραγοειδίτιδα

Νόσοι του συνδετικού ιστού

Το τέλος των αυτοάνοσων νοσημάτων

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ