Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΤα χοιροσφάγια των Χριστουγέννων

Τα χοιροσφάγια των Χριστουγέννων

Τα χοιροσφάγια είναι ένα Χριστουγεννιάτικο έθιμο

 

Τα χοιροσφάγια των Χριστουγέννων έχουν θυσιαστικό χαρακτήρα και απηχούν αρχαίες εξιλαστήριες και καθαρτικές θυσίες που συνοδεύονται από μαγικές και δεισιδαιμονικές πράξεις, όπως τα μαντέματα.

Ο χοίρος, δηλαδή το γουρουνόπουλο, είναι η μετενσάρκωση του βλαστκού και γονιμικού δαίμονα, γιατί καταστρέφει την βλάστηση, επειδή τρώει τα πάντα, αλλά και επειδή γεννά πολλά γουρουνάκια.

Από την άλλη η εκτροφή του χοίρου εξασφαλίζει στην οικογένεια κρέας και λίπος για όλη τη χρονιά…

Άλλωστε το γουρούνι τρώει τα πάντα, όπως βελανίδια, τυρόγαλο, σιτηρά, αλλά και ότι περισσεύει από το σπίτι.

Στα χωριά μαζεύονται παρέες στα σπίτια και δοκιμάζουν τους χοιρινούς μεζέδες, αλλά και φτιάχνουν λουκάνικα, απάκια και σύγκλινα. Το γλέντι κρατά 12 ολόκληρες ημέρες. 

Στη Βόρεια Ελλάδα πριν γδάρουν το χοίρο, χαράσσουν με μαχαίρι την κοιλιά, κοντά στον ομφαλό με ένα σταυρό και πάνω βάζουν αναμμένα κάρβουνα και θυμίαμα για να καθαριστεί ο χοίρος, γιατί είναι ακάθαρτο ζώο. Το ρύγχος του χοίρου το καρφώνουν στον τοίχο ή πάνω από την πόρτα για να φύγουν οι καλικάντζαροι και να ξορκίσουν τις αρρώστιες ή το κρεμούν στο στάβλο για να μην αρρωστήσουν τα ζώα.

Μέσα στην κύστη του χοίρου βάζουν τόσα ρεβίθια όσα τα ζώα που έχουν και την κρεμούν στο ταβάνι για να είναι ήσυχα τα ζώα και να μην κάνουν ζημιές.

Στην Κύπρο τα Χριστούγεννα στην εκκλησία στην Μαραθάσα μοιράζουν χοιρινό κρέας για μετάληψη και όχι ευλογημένο άρτο.

Η φούσκα του χοιρινού γίνεται και παιχνιδάκι για τα παιδιά. Την αδειάζουν, βάζουν καλαμάκι στο άνοιγμα και τη φουσκώνουν. Μετά την τρίβουν με χοντρό αλάτι σε ένα πλάκωμα μιας ξερολιθιάς και φτιάχνουν σαμπούνα ή τσάμπουνα ή μονοσάμπουνα που είναι μουσικό όργανο τον Κυκλάδων  που φουσκώνεται και βγάζει ήχο. Το φυσούν και το τρίβουν για να μεγαλώσει αρκετά και να γίνει ένα μπαλόνι. Στις Κυκλάδες, όπως στη Μύκονο η κύστη του χοίρου χρησιμοποιείται και ως θερμοφόρα.

Διαβάστε, επίσης,

Φόρος Προστιθέμενης Αξίας

Το πρωί της ημέρας των Χριστουγέννων τσιγαρίδες

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο της αρχαιότητας

Κουμαριά

Το νόημα των Χριστουγέννων

Χριστουγεννιάτικo δέντρο ή καράβι;

Ήρθαν τα Χριστούγεννα

Έρχονται Χριστούγεννα, χρειάζεστε βοήθεια

Πώς να μετατρέπετε το αρνητικό σε θετικό

Οι πιο νόστιμοι κουραμπιέδες

Χριστουγεννιάτικο γουρουνόπουλο

Τα πιο νόστιμα μελομακάρονα

Γλυκόξινη καυτερή σάλτσα

Γουρουνόπουλο με μακαρόνια

Τα πιο νόστιμα μελομακάρονα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο βενζόη

Αιθέριο έλαιο βενζόη. Τα οφέλη από το αιθέριο έλαιο βενζόης ή μοσχολίβανου στην υγεία και οι εφαρμογές της στην ιατρική Αιθέριο έλαιο βενζόη ή μοσχολίβανο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ