Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Σκάνδιο

Print Friendly, PDF & Email

Χρήσιμες πληροφορίες για το σκάνδιο

Το σκάνδιο με ατομικό βάρος (Sc) 44.955908 είναι ένα χημικό στοιχείο με ατομικό αριθμό 21. Ένα αργυρόλευκο μεταλλικό στοιχείο.

Είναι πλατιά διαδεδομένο στο νερό και μόνο 6 μγρ ανά γραμμάριο στο φλοιό της γης.

Το σκάνδιο είναι γνωστό και σαν εκαβόριο.

Το σκάνδιο υπάρχει στις περισσότερες από τις εναποθέσεις σπανίων γαιών και ουρανίου, αλλά εξάγεται από αυτά τα μεταλλεύματα σε λίγα ορυχεία παγκοσμίως. 

Οι ιδιότητες των ενώσεων σκανδίου είναι ενδιάμεσες μεταξύ εκείνων του αλουμινίου και του ύττρου. 

Το σκάνδιο είναι ένα μαλακό μέταλλο με ασημένια εμφάνιση. Αναπτύσσει ελαφρώς κιτρινωπό ή ροζ χρώμα όταν οξειδώνεται με αέρα. Είναι ευαίσθητο στις καιρικές συνθήκες και διαλύεται αργά στα περισσότερα αραιά οξέα. Δεν αντιδρά με ένα μείγμα 1: 1 νιτρικού οξέος (HNO3) και 48% υδροφθορικού οξέος (HF), πιθανώς λόγω του σχηματισμού ενός αδιαπέρατου παθητικού στρώματος. 

Για να παραχθεί μεταλλικό σκάνδιο, το οξείδιο μετατρέπεται σε φθοριούχο σκάνδιο και στη συνέχεια ανάγεται με μεταλλικό ασβέστιο.

 

Η προσθήκη σκανδίου στο αλουμίνιο περιορίζει την ανάπτυξη κόκκων στη ζώνη θερμότητας των συγκολλημένων εξαρτημάτων αλουμινίου. 

Ορισμένα είδη αθλητικού εξοπλισμού, τα οποία βασίζονται σε υλικά υψηλής απόδοσης, έχουν κατασκευαστεί με κράματα σκάνδιο-αλουμινίου, όπως τα ρόπαλα του μπέιζμπολ και τα πλαίσια ποδηλάτων και των εξαρτημάτων τους. Επίσης, χρησιμοποιείται σε φωτισμούς, στην κατασκευή όπλων, ακουστικών κ.ά

 

Το στοιχειακό σκάνδιο θεωρείται μη τοξικό.

Το σκάνδιο είναι ένα μέταλλο βασικό για το σαπρόφυτο Aspergillus niger και τον μύκητα Cercospora granati. 

Η συγκέντρωση σκανδίου σε ασθενείς με ουραιμική καρδιακή ανεπάρκεια, από πάσχοντα νεφρό είναι υψηλότερη από ότι σε μη ουραιμικά άτομα (0.02-0.09 νγρ ανά γραμμάρια ιστού αντί για 0.003-0.1 νγρ ανά γρ. 

Τα επίπεδα του σκανδίου είναι χαμηλότερα σε αυτούς που έχουν υψηλότερη πίεση αίματος από αυτούς που έχουν φυσιολογική πίεση του αίματος. Υπάρχει περισσότερο σκάνδιο στο διοχετευτικό ιστό της καρδιάς από τον προσκείμενο καρδιακό ιστό.

Οι καρκινοπαθείς περιέχουν στα μαλλιά λιγότερο σκάνδιο.

Οι πνεύμονες περιέχουν διάφορες τιμές σκανδίου μεταξύ 0,49 και 3 νγρ ανά γραμμάρια ιστού.

Υπάρχει μια απαίτηση γι’ αυτό το στοιχείο πολύ χαμηλή, γιατί περιέχονται χαμηλές ποσότητες στις τροφές.

Περιέχεται μόνο 0.005-0.1 μγρ ανά γραμμάριο ξηρού βάρους φρούτων, λαχανικών και σπόρων.

Τα καρύδια παρέχουν μόνο 2-20 νγρ ανά γραμμάριο.

Το σκάνδιο χρησιμοποιείται στην Οδοντιατρική.

scadium 1

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την Υγεία

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την Υγεία

scadium 2

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομίχλη εγκεφάλου

Η ομίχλη εγκεφάλου ή ο χήμειο-εγκέφαλος περιγράφεται ως μια ομιχλώδη σκέψη, που χαρακτηρίζεται από έλλειψη εστίασης και αδυναμία συγκέντρωσης. Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ