Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΣπάνιες οφθαλμικές παθήσεις

Σπάνιες οφθαλμικές παθήσεις

Σπάνιες οφθαλμικές παθήσεις. Οι περισσότεροι είναι εξοικειωμένοι με την επιπεφυκίτιδα, τον καταρράκτη και άλλες συχνές παθήσεις των ματιών.

Οι οφθαλμικές παθήσεις είναι σχετικά σπάνιες, αν και γίνονται πιο συχνές, καθώς, μεγαλώνετε. Όλες οι οφθαλμικές παθήσεις πρέπει να θεωρούνται σοβαρές. Ακόμη και οι ασθένειες που φαίνονται ήπιες έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη εάν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

Αιμολακρία

Ναι, μπορείτε, πραγματικά, να κλάψετε με δάκρυα αίματος. Αλλά δεν είναι τόσο μια ασθένεια όσο ένα σύμπτωμα.

Τα αίτια περιλαμβάνουν:

  • Αιμοφόρα αγγεία που δεν αναπτύσσονται με τον σωστό τρόπο
  • Όγκοι
  • Φλεγμονώδεις ιστοί
  • Βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις

Είναι πιο συχνό σε παιδιά και εφήβους. Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία.

Πολυκόρια

Η κόρη σας είναι μια στρογγυλή τρύπα που γίνεται μεγαλύτερη, καθώς, το φως εξασθενεί και μικρότερη όσο το φως είναι δυνατό. Είναι σπάνιο, αλλά μερικοί άνθρωποι έχουν περισσότερες από μία κόρες σε ένα μόνο μάτι. Δεν είναι σαφές τι προκαλεί την πολυκόρια, αλλά μπορεί να υπάρχει σύνδεση με καταστάσεις, όπως το γλαύκωμα και ο καταρράκτης. Δεν χρειάζονται όλοι θεραπεία, αλλά η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αποκαταστήσει τη θαμπή όραση.

Ετεροχρωμία ίριδας

Οι ίριδες σας είναι το χρωματιστό μέρος κάθε ματιού. Μερικές φορές, έχουν διαφορετικό χρώμα η μία από την άλλη ή η μία ίριδα μπορεί να περιέχει διαφορετικά χρώματα. Εάν έχετε γεννηθεί έτσι, πιθανότατα δε θα έχετε άλλα συμπτώματα ή δε θα χρειαστείτε θεραπεία. Μερικές φορές είναι σημείο μιας σπάνιας πάθησης που λαμβάνετε από τους γονείς σας κατά τη γέννηση. Ένας τραυματισμός ή ασθένεια μπορεί να την προκαλέσει αργότερα στη ζωή.

Τα μάτια της γάτας

Αυτή η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει μια εγκοπή ή κενό σε μέρη των ματιών σας. Όταν επηρεάζει την ίριδα ή την κόρη σας, τα μάτια σας μπορεί να μοιάζουν με της γάτας. Τις περισσότερες φορές προέρχονται από ένα πρόβλημα στα γονίδιά σας που προκαλεί αλλαγές κατά την ανάπτυξη και εμφανίζονται όταν γεννιέστε. Μπορεί να χρειαστείτε μια ομάδα γιατρών για να διαχειριστείτε τα διάφορα συμπτώματα.

Οπτική νευρίτιδα

Μπορεί να χτυπήσει οποιονδήποτε μεταξύ 20 και 40 ετών. Περίπου οι μισοί άνθρωποι που έχουν πάθει οπτική νευρίτιδα, θα αναπτύξουν σκλήρυνση κατά πλάκας, μια ασθένεια που προσβάλλει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Συνήθως, επηρεάζει το ένα μάτι. Θα μπορούσατε να χάσετε την όρασή σας για λίγες ώρες ή μέρες ή ακόμα και μήνες ή να χάσετε ένα μέρος της περιφερειακής σας όρασης. Μπορεί να έχετε πόνο, θολή όραση και να βλέπετε φώτα που αναβοσβήνουν. Τα χρώματα, ειδικά το κόκκινο, μπορεί να είναι λιγότερο φωτεινά. Αν και συνήθως, υποχωρεί από μόνο της, ο γιατρός μπορεί να σας δώσει στεροειδή για να απαλύνει τη φλεγμονή και τον πόνο. Η όρασή σας θα πρέπει να επανέλθει στο φυσιολογικό μέσα σε ένα χρόνο, αλλά η κατάσταση μπορεί να υποτροπιάσει.

Σύνδρομο Charles Bonnet (CBS)

Τα άτομα με αυτήν την πάθηση βλέπουν μοτίβα ή εικόνες που οι άλλοι δε μπορούν. Αυτές οι παραισθήσεις μπορεί να διαρκέσουν από λεπτά έως ώρες. Μπορεί να είναι ακίνητα ή να κινούνται. Η αιτία δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά είναι πιθανή η απάντηση του εγκεφάλου σας σε απώλεια όρασης, ειδικά αν είναι ξαφνική. Δεν είναι σημείο ψυχικής κατάρρευσης ή εγκεφαλικής νόσου, όπως η άνοια. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε τον φωτισμό και να ξεκουραστείτε πολύ. Υπάρχουν φάρμακα, αλλά έχουν σοβαρές παρενέργειες και προορίζονται για σοβαρές περιπτώσεις.

Οφθαλμικός αλμπινισμός ή αλφισμός

Η ίριδά σας απορροφά το φως. Ο αμφιβληστροειδής σας, στο πίσω μέρος του ματιού σας, τον επεξεργάζεται. Εάν δεν έχετε αρκετή από τη χρωστική ουσία που τους δίνει το χρώμα τους, τα νεύρα που σας βοηθούν να δείτε μπορεί να καταστραφούν.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Θολή όραση
  • Μάτια που κοιτάζουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις
  • Ευαισθησία στο φως
  • Πρόβλημα στην εκτίμηση της απόστασης

Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας.

Τραυματικός καταρράκτης

Ο φακός σας βοηθά να εστιάσετε το φως και τις εικόνες στον αμφιβληστροειδή σας. Μπορεί να πάρει λίγη ώρα, αλλά εάν χτυπηθεί ή τρυπηθεί, μπορεί να σχηματιστεί καταρράκτης. Θα φαίνεται θολός και μπορεί να έχει σχήμα αστεριού. Ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει κορτικοστεροειδή, τα οποία βοηθούν στο πρήξιμο και τον πόνο από τον τραυματισμό, αλλά μερικές φορές μπορεί να επιδεινώσουν τον καταρράκτη με την πάροδο του χρόνου

Χρόνια Προϊούσα Εξωτερική Οφθαλμοπληγία (CPEO-Chronic progressive external ophthalmoplegia)

Μπορείτε να κληρονομήσετε γονίδια που προκαλούν στους μυς μέσα και γύρω από το μάτι σας να εξασθενούν ή να σταματήσουν να λειτουργούν. Μπορεί να ξεκινήσει οποτεδήποτε από την ηλικία των 18 έως 40 ετών. Μπορεί να επηρεάσει το ένα ή και τα δύο μάτια. Μπορεί να δυσκολεύεστε να καταπιείτε ή να αισθάνεστε ότι οι μυς σε όλο το σώμα σας είναι αδύναμοι, ειδικά μετά την άσκηση. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά η χειρουργική επέμβαση μπορεί να διορθώσει τα πεσμένα βλέφαρα και άλλα συμπτώματα.

Ανισοκορία

Οι κόρες των ματιών σας μπορεί να έχουν διαφορετικά μεγέθη. Περίπου 1 στους 5 ανθρώπους που το έχουν αυτό δεν έχουν άλλες παθήσεις μαζί. Μερικές φορές, σηματοδοτεί ένα σπάνιο νευρικό πρόβλημα. Το σύνδρομο Horner χαρακτηρίζεται από μια πολύ μικρότερη κόρη, ένα πεσμένο άνω βλέφαρο, ένα βολβό του ματιού βυθισμένο στην κόγχη του και έλλειψη ιδρώτα στο πρόσωπο μόνο στη μία πλευρά. Εάν μια αλλαγή στο μέγεθος της κόρης σας συμβεί ξαφνικά, καλέστε αμέσως το γιατρό σας ή πηγαίνετε στα επείγοντα. Στο σύνδρομο Adie, το οποίο, συνήθως, δεν απαιτεί θεραπεία, ένας μαθητής είναι μετά βίας ανταποκρίνεται στο φως. Ορισμένα φάρμακα, όπως τα έμπλαστρα σκοπολαμίνης για τη ναυτία, μπορεί, επίσης, να προκαλέσουν διαστολή μιας κόρης, εάν το φάρμακο εισέλθει στο μάτι.

Ρετινοβλάστωμα

Αυτός ο καρκίνος επηρεάζει τον αμφιβληστροειδή σας. Είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου των ματιών στα παιδιά, αλλά σπάνια για τους ενήλικες. Μπορεί να παρατηρήσετε ένα λευκό χρώμα στην κόρη του ματιού του παιδιού σας όταν το φως λάμπει πάνω της. Τα μάτια τους μπορεί να είναι κόκκινα, πρησμένα και να φαίνονται να κοιτάζουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν ακτινοβολία και χειρουργική επέμβαση.

Μελαγχρωστική αμφιβληστροειδίτιδα (RP-retinitis pigmentosa)

Αυτή η ομάδα σπάνιων γενετικών ασθενειών καταστρέφει ειδικά φωτοευαίσθητα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή σας, τον ιστό που καλύπτει το πίσω μέρος του ματιού σας. Περιορίζει το οπτικό σας πεδίο και δυσκολεύει την ορατότητα τη νύχτα. Δεν υπάρχει θεραπεία και θα χειροτερέψει με τον καιρό. Αλλά οι γιατροί και οι θεραπευτές μπορούν να σας δείξουν πώς να χρησιμοποιείτε ειδικές συσκευές και τακτικές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την όραση που έχετε.

Μικροφθαλμία

Τα μάτια του παιδιού σας μπορεί να είναι ασυνήθιστα μικρά ή να λείπουν εντελώς, ανοφθαλμία, κατά τη γέννηση. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα γονίδια προκαλούν αυτή τη διαταραχή. Η έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες ή ιούς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Δεν υπάρχει μεγάλη βοήθεια για την απώλεια όρασης από αυτή την ασθένεια, αλλά οι γιατροί μπορούν να τοποθετήσουν ένα πλήρες ή μερικό τεχνητό μάτι στην κόγχη του μωρού σας. Καθώς μεγαλώνουν, θα φαίνεται πιο φυσιολογικό.

Η κρυσταλλική δυστροφία του Bietti (BCD-Bietti’s Crystalline Dystrophy)

Αυτή η κληρονομική ασθένεια προκαλεί το σχηματισμό κίτρινων ή λευκών κρυστάλλων στον αμφιβληστροειδή σας. Με τον καιρό η όρασή σας θα γίνεται λιγότερο ευκρινής και θα έχετε πρόβλημα να βλέπετε τη νύχτα. Μπορεί να χάσετε την πλάγια όρασή σας ή να έχετε πρόβλημα να διακρίνετε τα χρώματα. Τα μάτια σας θα μπορούσαν να επιδεινωθούν με διαφορετικούς ρυθμούς. Το πρόβλημα ξεκινά στην εφηβεία ή στα 20 σας. Μέχρι τα 40 ή τα 50 σας μπορεί να χρειαστεί να γυρίσετε το κεφάλι σας για να δείτε στο πλάι. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να δείτε, απλώς ότι έχετε χαμηλή όραση που δε μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά ή φακούς επαφής.

Νόσος Stargardt

Αυτή η κληρονομική πάθηση προκαλεί συσσώρευση λίπους στον αμφιβληστροειδή σας. Μπορεί να βλάψει την κεντρική σας όραση. Συμβαίνει αργά και δεν οδηγεί σε πλήρη τύφλωση. Επηρεάζει, κυρίως, τα παιδιά και τους εφήβους, αλλά μπορεί να μην το παρατηρήσετε μέχρι να γίνετε ενήλικες. Δεν υπάρχει θεραπεία.

Τα κατάλληλα προϊόντα για τα μάτια σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τα μάτια σας

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Σύνδρομο Αδαμαντιάδη-Behcet

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ψωρίαση

Οφθαλμικά χημικά εγκαύματα

Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

Χρήσιμες πληροφορίες για την αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Γλαύκωμα κλειστής γωνίας

Σύφιλη

Ερπητικές οφθαλμολογικές λοιμώξεις

Επιπεφυκίτιδα

Νόσος Αδαμαντιάδη-Behcet

Τραύματα ματιών

Οι οφθαλμικές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χημειοθεραπεία

Ύφαιμα

Διάγνωση ασθενειών από τα μάτια

Η μοριακή ανίχνευση του αλληλόμορφου HLA-B27

Βιταμίνες για τα μάτια

Υγεία των ματιών

Τοξοπλάσμωση στην εγκυμοσύνη

Οζώδης πολυαρτηρίτιδα

Νόσος Kawasaki

Ραγοειδίτιδα

Απλός έρπητας οφθαλμού

Απλός έρπητας

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΤρίξιμο δοντιών
Επόμενο άρθροΑχρωματοψία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ