Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014 09:15

Ολόσωμη μαγνητική τομογραφία

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Μια ματιά στην ολόσωμη MRI (Μαγνητική Τομογραφία)

 

Η ολόσωμη MRI είναι κατάλληλη για χρήση, καθώς η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από μία ώρα και οι εικόνες είναι υψηλής ανάλυσης. Η τεχνική παρέχει λεπτομερείς εικόνες των διάφορων συστημάτων οργάνων, χωρίς να εκτίθεται ο ασθενής σε ιονίζουσα ακτινοβολία.

Η διαδικασία έχει ήδη αποδείξει την αξία της στην σταδιοποίηση των όγκων και η διαγνωστική της αξιοπιστία είναι 93% έως 97%. Η ολόσωμη MRI είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για τους τύπους καρκίνου που τείνουν να σχηματίσουν απομακρυσμένες μεταστάσεις, όπως του μαστού και του παχέος εντέρου.

Η  ολόσωμh MRI μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οστικές μεταστάσεις ως εναλλακτική του σπινθηρογραφήματος οστών.  Σε αντίθεση με το σπινθηρογράφημα το οποίο απαιτεί την δραστηριότητα των οστεοβλαστών, η εφαρμογή των πρωτονίων στην ανάλυση των όγκων επιτρέπει ακριβής ανάλυσή τους με το MRI. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως η MRI είναι τουλάχιστον τόσο ευαίσθητη όσο το σπινθηρογράφημα και ιδιαίτερα στις οστικές μεταστάσεις.
Η ολόσωμη MRI αναδεικνύει καλύτερα τους ιστούς σε σπονδυλική στήλη και πύελο. Σε μια πρόσφατη μελέτη, αναφέρθηκε ότι βρέθηκαν 53 από 60 μεταστάσεις σε 25 διαφορετικούς ασθενείς όπως και στο σπινθηρογράφημα. Ενώ μερικές μεταστάσεις στα πλευρά και στο κρανίο δεν αναδείχθηκαν όταν χρησιμοποιήθηκε η ολόσωμη MRI, αναδείχθηκαν σε σπονδυλική στήλη, πύελο και μηριαία οστά.
Η ολόσωμη MRI μας βοηθά να δούμε τις μεταστάσεις σε συνδυασμό με τα γειτονικά μαλακά μόρια και τα όργανα, έτσι ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη των προσβεβλημένων οργάνων.
Η σταδιοποίηση, η οποία μπορεί να γίνει με την MRI σε μεταστάσεις οστικές, ηπατικές και ενδοκρανιακές είναι καλύτερη απ’ ότι με Αξονικό Τομογράφο και χωρίς ο ασθενής να δεχθεί ακτινοβολία. Σε μια πρόσφατη μελέτη σε 17 ασθενείς με καρκίνο μαστού η ολόσωμη MRI ανέδειξε 11 οστικές μεταστάσεις, 5 ηπατικές και 3 ενδοεγκεφαλικές, ενώ ο έλεγχος με αξονικό ανέδειξε μόνο τις ηπατικές και σε 3 μόνο από τους 17 ασθενείς.
Παρόμοιο ρόλο μπορεί να παίξει και το PET/CTστις ίδιες ομάδες ασθενών  με μεταστατικό καρκίνο.
Σε περιστατικό ενός όγκου σε μια έγκυο γυναίκα οι πληροφορίες για σταδιοποίηση με την MRI είναι ίδιες με το PET/CT, χωρίς η ασθενής να μπει στη διαδικασία να δεχθεί ακτινοβολία και ραδιενέργεια αντίστοιχα.
Η MRI, επίσης, είναι ουσιαστικό εργαλείο για διάγνωση σε ασθενείς με πολυμυοσίτιδα, καθώς έχει αποδειχθεί επιτυχής στην ανάδειξη προβλημάτων μυών, όπως επίσης και για τις καρδιοαγγειακές νόσους.

Διαβάστε, επίσης,

Σύγκριση ολοσωματικής MRI και ολοσωματικού PET/CT SCAN

by PREDICT

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 5824 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014 09:45
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.