Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015 10:21

Πώς θα καταλάβετε το νοθευμένο μέλι

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι που νοθεύουν το μέλι...

 

Η νοθεία του μελιού είναι ένα συχνό φαινόμενο προκειμένου να αυξηθεί η ποσότητα του μελιού.

Κάποιοι παραγωγοί προσθέτουν γλυκαντικές ουσίες ή και βιομηχανικό μέλι στο φυσικό μέλι των μελισσών. Επίσης, πωλούνται ποιοτικά κατώτερα μέλια σαν μέλι από θυμάρι κ.λ.π.

Πώς μπορείτε να ξεχωρίζετε ένα μη νοθευμένο μέλι;

 • Μπορείτε να το καταλάβετε γνωρίζοντας την κάθε κατηγορία μελιού.
 • Επίσης, ένα μη νοθευμένο μέλι όταν το χύσετε σιγά σιγά και από ένα ύψος από ένα δοχείο σε ένα άλλο, ή με ένα κουταλάκι, θα παρατηρήσετε ότι δεν κόβεται αυτή η λεπτή γραμμή που δημιουργείται. Υπάρχει συνεχόμενη ροή.
 • Τόσο το αγνό μέλι όσο και το νοθευμένο μέλι, μπορούν είτε να κρυσταλλώσουν είτε να μην κρυσταλλώσουν. Το μέλι (νοθευμένο ή αγνό) είναι ένα ασταθές υπερκορεσμένο διάλυμα, που προσπαθεί να επανέλθει την σταθερή του κατάσταση. Άρα, μόλις βρει την ευκαιρία θα αποβάλει τα επιπλέον σάκχαρα στερεοποιώντας τα. Η κρυστάλλωση είναι μια από τις φυσικές ιδιότητες του μελιού, και δεν αποτελεί ούτε ένδειξη νοθείας ούτε ένδειξη καλής ή κακής ποιότητας. Βέβαια, όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα του μελιού σε γλυκόζη, τόσο πιο επιρρεπή είναι στην κρυστάλλωση. Γενικά τα ανθόμελα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε γλυκόζη από ότι τα μέλια μελιτωμάτων.
 • Βάλτε λίγα κουταλάκια του γλυκού μέλι σε μια κατσαρόλα και θερμάνετε σε μεγάλη θερμοκρασία. Το φυσικό μέλι θα  καραμελώσει, ενώ το νοθευμένο θα γίνει αφρώδες και θα βγάλει φυσαλίδες.
 • Ρίξτε σε ένα χαρτί μερικές σταγόνες μέλι. Αν απορροφηθεί από το χαρτί είναι φυσικό προϊόν. Αν το χαρτί λιώσει το μέλι έχει πολύ νερό.
 • Ρίξτε λίγο μέλι μέσα σε νερό. Αν σκληρύνει και πέσει στον πυθμένα του ποτηριού, αυτό σημαίνει ότι είναι φυσικό. Αν διαλυθεί στο νερό το μέλι είναι νοθευμένο.
 • Το μέλι αν απλωθεί πάνω σε μια φέτα ψωμιού γίνεται βαρύτερο, ενώ αν είναι νοθευμένο μουσκεύει, απλώς την επιφάνειά του.
 • Αν βάλετε φυσικό μέλι ανάμεσα στα δάχτυλά σας και το τρίψετε θα απορροφηθεί από το δέρμα σας. Αν γίνει κολλώδες, περιέχει ζάχαρη.

Όσον αφορά στην κρυστάλλωση υπάρχουν τρεις κατηγορίες μελιού.

1. Τα μέλια που κρυσταλλώνουν γρήγορα, από δύο εβδομάδες ως και ένα έτος, όπως το μέλι της Ερείκης, της Πορτοκαλιάς και ορισμένων ανθόμελων.

2. Τα μέλια που κρυσταλλώνουν αργά, όπως πάρα πολλά ανθόμελα ή τα όχι αμιγή μέλια μελιτωμάτων, όπως πχ το ερεικοπευκόμελο.

3. Τα μέλια που κρυσταλλώνουν πάρα πολύ αργά ή και καθόλου. Αυτά είναι μέλια μελιτωμάτων, όπως του Πεύκου, του Ελάτου και της Δρυός (Βελανιδιάς).

Πώς να επαναφέρετε το κρυσταλλωμένο μέλι στην αρχική του κατάσταση:

Μπορείτε να επαναφέρετε το κρυσταλλωμένο μέλι στην προηγουμένη υπερκορεσμένη, μη κρυσταλλωμένη κατάσταση, με μπεν μαρί. Προσοχή όμως γιατί η μέθοδος αυτή έχει  θέρμανση, και αν δεν γίνει σωστά και το μέλι υπερθερμανθεί, τότε θα χάσει μέρος των συστατικών του.

Επαναφέρετε το κρυσταλλωμένο μέλι

 • Παίρνετε μια κατσαρόλα και βάζετε μέσα νερό. Στον πάτο βάζετε ένα μικρό μάρμαρο ή τούβλο και επάνω σε αυτό τοποθετείτε το βάζο με το μέλι. Προσοχή, το βάζο να μην ακουμπά στον πάτο της κατσαρόλας, αλλά να περικλείεται από νερό. 
 • Μόλις η θερμοκρασία νερού φθάσει τους 40 βαθμούς κελσίου, τότε ξεκινάτε το διαρκές ανακάτεμα του μελιού. Το μέλι δεν είναι καλός αγωγός της θερμότητας και γι’ αυτό αν δεν το ανακατεύετε, το μέλι που εφάπτεται στα τοιχώματα του βάζου θα καεί, ενώ το υπόλοιπο θα μένει δροσερό και κρυσταλλωμένο. Προσέχετε η θερμοκρασία του μελιού και του νερού να μην ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς!
 • Μόλις το μέλι ρευστοποιηθεί ξεκινάτε αμέσως την αντίστροφη διαδικασία: Δηλαδή το βάζετε σε δοχείο με δροσερό νερό και πάλι συνεχίζετε το ανακάτεμα. Δεν το αφήνετε ποτέ να κρυώσει μόνο του.
 • Όσο για την συντήρηση και την αποθήκευση, το μέλι πρέπει να συντηρείται σε αεροστεγώς κλεισμένα δοχεία, γυάλινα ή ανοξείδωτα, σε χώρο σκοτεινό και ξηρό μακριά από διάφορες μυρωδιές.
 • Τέλος, κάτι που πρέπει να προσέξετε είναι από πού προμηθεύεστε το μέλι. Χαρακτηριστικό της ελληνικής αγοράς είναι πως κυκλοφορούν και πωλούνται μεγαλύτερες ποσότητες ελληνικού μελιού από αυτές που παράγονται. Έτσι φαίνεται πως κάποιοι παραγωγοί πουλάνε μέλι από το εξωτερικό, την Κίνα για παράδειγμα, για ελληνικό. Για την αγορά μελιού προτιμήστε μελισσοκόμους από την περιοχή σας που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε. Το 76% του συνόλου του μελιού υποβάλλεται σε υπερδιήθηση,  η οποία όχι μόνο αφαιρεί τις ακαθαρσίες, όπως το κερί, αλλά, επίσης, και όλα τα ίχνη της γύρης. Υπάρχουν προβλήματα με την υπερδιήθηση σε γενικές γραμμές. Πολλοί πιστεύουν ότι η γύρη,  είναι πραγματικά ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία. Το υπερδιηθημένο μέλι χρησιμοποιείται συχνά για να καλυφθούν άλλα μέλια, όπως το κινεζικό μέλι, το οποίο κατηγορείται για τη συχνή μόλυνσή του από βαρέα μέταλλα και παράνομα αντιβιοτικά. Οι Κινέζοι  υπερφιλτράρουν το μέλι τους.

Το μέλι περιέχει περίπου 20 βιταμίνες, 18 αμινοξέα, 16 μέταλλα και πολλά αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά.

Το μέλι είναι αντιβακτηριακό, αντιιικό, και αντιμυκητιακό και ιδιαίτερα θρεπτικό.

Περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών Β2, Β3, Β5, Β6, C, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, χλώριο νάτριο, θείο και φωσφορικά.

Το ελληνικό μέλι είναι το καλύτερο!

Διαβάστε, επίσης,

Αφροδισιακή διατροφή

Βασιλικός πολτός

Τι είναι η γύρη ανθέων

Σκόρδο με μέλι για τις λοιμώξεις

Το ελληνικό φαρμακείο της φύσης σας προσφέρει μια υπερτροφή

 Eλληνικό Μέλι

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 4523 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2016 19:00
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.