Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014 09:35

Καρύδα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Καρύδα για την χοληστερίνη και το αλτσχάιμερ

Ο φοίνικας καρύδας (Coconut palm) ή Cocos nucifera, ανήκει στα αγγειόσπερμα, στην οικογένεια Arecaceae.

Ο όρος καρύδα ανήκει στο φρούτο.

Το έλαιο καρύδας χρησιμοποιείται επίσης ευρέως σε σαπούνια και καλλυντικά. Το καθαρό υγρό καρύδας είναι πόσιμο.

Ο φλοιός και τα φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υλικό για να κάνει μια ποικιλία προϊόντων για επίπλωση και διακόσμηση.

Cocos nucifera είναι ένας μεγάλος φοίνικας, αυξάνεται μέχρι 30 m, με πτεροειδή φύλλα 4-6 m.

Στη βοτανική, η καρύδα είναι μια δρύπη. Όπως και άλλα φρούτα, που αποτελείται από τρία στρώματα:. Το εξωκάρπιο, το μεσοκάρπιο και το ενδοκάρπιο.

Ο κοκκοφοίνικας ευδοκιμεί σε αμμώδη εδάφη και είναι πολύ ανθεκτικός στο αλάτι. Προτιμά περιοχές με άφθονη ηλιοφάνεια και τακτικές βροχοπτώσεις.

Οι φοίνικες απαιτούν θερμές συνθήκες για την επιτυχή ανάπτυξη, και είναι ανθεκτικοί και σε κρύο καιρό. Ο σοβαρός παγετός είναι συνήθως θανατηφόρος.

Οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για τα δέντρα καρύδας για να αναπτυχθούν χωρίς καμία φροντίδα είναι:

Η μέση ημερήσια θερμοκρασία να είναι πάνω από 12-13 ° C

Μέση ετήσια βροχόπτωση πάνω από 1.000 mm (39,37 in)

Οι φοίνικες καλλιεργούνται σε περισσότερες από 80 χώρες του κόσμου, με συνολική παραγωγή 61 εκατομμύρια τόνους ετησίως.


Χρήσεις καρύδας
Τα διάφορα μέρη της καρύδας χρησιμοποιούνται στη μαγειρική.

Ο σπόρος παρέχει λάδι για τηγάνισμα, μαγείρεμα και παρασκευή μαργαρίνης.

Το λευκό, σαρκώδες μέρος του σπόρου χρησιμοποιείται φρέσκο ή αποξηραμένο στο μαγείρεμα, ιδιαίτερα σε γλυκίσματα και επιδόρπια, όπως τα αμυγδαλωτά.

Αφυδατωμένη καρύδα ή το γάλα καρύδας προστίθενται σε φαγητά με κάρυ και άλλα αλμυρά πιάτα.

Το αλεύρι καρύδας έχει επίσης αναπτυχθεί για χρήση στο ψήσιμο, για την καταπολέμηση του υποσιτισμού.

Αποξηραμένη καρύδα, επίσης, χρησιμοποιείται ως γέμιση για πολλές σοκολάτες.


Θρεπτική αξία καρύδας ανά 100 g

Ενέργεια-354 kcal (1480 kJ)

Υδατάνθρακες-24.23

Σάκχαρα- 6.23

Φυτικές ίνες -9

Λίπος-33.49

Πρωτεΐνη -3,33 g
Βιταμίνες

Θειαμίνη (Β1) -(6%) -0,066 mg

Ριβοφλαβίνη (Β2) -(2%) -0,02 mg

Νιασίνη (Β3) -(4%) -0.54 mg

Παντοθενικό οξύ (Β5) -(20%) -1.014 mg

Βταμίνη Β6 -(4%) -0,05 mg

Βιταμίνη C -(4%) -3,3 mg

Μέταλλα και ιχνοστοιχεία

Ασβέστιο -(1%) -14 mg

Σίδηρος -(19%) -2,43 mg

Μαγνήσιο -(9%) -32 mg

Φώσφορος -(16%) -113 mg

Κάλιο -(8%) -356 mg

Ψευδάργυρος -(12%) -1.1 mg

Άλλα συστατικά

Νερό 47

Μονάδες

μg = μικρογραμμάρια • mg = χιλιοστόγραμμα

IU = διεθνής μονάδες


Το γάλα καρύδας

To Γάλα καρύδας, δεν πρέπει να συγχέεται με το νερό καρύδας. Παρασκευάζεται, κυρίως, με την εξαγωγή χυμού από την τριμμένη καρύδα ή με τη μείξη ζεστού νερού ή γάλατος με τριμμένη καρύδα, η οποία εξάγει το λάδι και τις αρωματικές ενώσεις. Έχει περιεκτικότητα σε λίπος περίπου 23%. Όταν τοποθετηθεί στο ψυγείο η κρέμα καρύδας θα ανέβει στην κορυφή και ξεχωριστά από το γάλα. Το γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παράγει παρθένο λάδι καρύδας με ελεγχόμενη θέρμανση και απομάκρυνση του κλάσματος ελαίου.


Το λάδι καρύδας

Ένα άλλο παραπροϊόν της καρύδας είναι το έλαιο καρύδας. Συνήθως, χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα, ειδικά στο τηγάνισμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υγρή μορφή, όπως τα άλλα φυτικά έλαια, ή σε στερεή μορφή, όπως σε βούτυρο ή μαργαρίνη.


Νέκταρ καρύδας

Ο χυμός που προέρχεται από τα λουλούδια της καρύδας όταν αφήνεται να ζυμωθεί γίνεται κρασί και όταν αποστάζεται ρακί.
Ο χυμός μπορεί με βράσιμο να φτιάξει ένα γλυκό σιρόπι ή καραμέλα, ζάχαρη καρύδας κ.ά.


Μπουμπούκια καρύδας

Τα μπουμπούκια του ενήλικου φυτά είναι βρώσιμα, και θεωρούνται μια σπάνια λιχουδιά. Τρώγονται σε σαλάτες.


Μαγειρική με καρύδα

Η σάρκα καρύδας, το γάλα καρύδας και το νερό καρύδας χρησιμοποιούνται συχνά σε κύρια πιάτα, επιδόρπια και σούπες στην Ινδονησιακή κουζίνα.

Η αποξηραμένη σάρκα κρέας του σπόρου και το λάδι καρύδας χρησιμοποιείται στη μαγειρική, σε σαπούνια, καλλυντικά, και ως έλαιο μασάζ. Το λάδι καρύδας είναι επίσης κύριο συστατικό σε έλαια Ayurvedic έλαια.

Ο φλοιός και τα κελύφη μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο και αποτελούν πηγή άνθρακα για την απομάκρυνση των ακαθαρσιών. Σε πολλές χώρες χρησιμοποιούνται ως κύπελλα  για να εξουδετερώνονται τα δηλητηριασμένα ποτά.

Οι ρίζες χρησιμοποιούνται ως χρωστική, σε στοματικό διάλυμα, για τη διάρροια και τη δυσεντερία και ως οδοντόβουρτσα.
Χρήση σε προϊόντα ομορφιάς.

Η καρύδα χρησιμοποιείται στη βιομηχανία ομορφιάς σε ενυδατικά σώματος, επειδή το έλαιο καρύδας, λόγω της χημικής του δομής, απορροφάται εύκολα από το δέρμα. Το κέλυφος καρύδας μπορεί να προστεθεί σε προϊόντα για την απολέπιση των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Η καρύδας έχει λαυρικό οξύ, το οποίο μπορεί να υποστεί επεξεργασία με ένα συγκεκριμένο τρόπο για να παράγει λαυρυλο θειικό νάτριο, ένα υλικό για προϊόντα για το ντους και σαμπουάν.


Ιατρικές χρήσεις καρύδας

Η καρύδα μπορεί να βοηθήσει στην καλοήθη προστατική υπερπλασία.

Είναι πολύ καλό φάρμακο για το Alzheimer.

Το παρθένο λάδι καρύδας μειώνει την χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια, τα φωσφολιπίδια, την LDL και VLDL χοληστερόλη και αυξάνει την HDL χοληστερόλη στον ορό και στους ιστούς.

Το κλάσμα εξανίου από φλούδα καρύδας έχει αντικαρκινικές ενώσεις.

Ο χυμός καρύδας μπορεί σε έκτακτες περιπτώσεις να χρησιμοποιηθεί ως ενδοφλέβιο υγρό ενυδάτωσης έκτακτης ανάγκης επειδή το νερό καρύδας έχει υψηλό επίπεδο σακχάρων και άλλα άλατα που καθιστά δυνατό να χρησιμοποιηθεί στην κυκλοφορία του αίματος και μοιάζει πολύ με το σύγχρονο γαλακτικό διάλυμα Ringer ή το διάλυμα δεξτρόζης-ενδοφλέβιο διάλυμα (IV).

Το τσάι από τον φλοιό χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία πολλών φλεγμονωδών παθήσεων.
Άλλες χρήσεις

Χρησιμοποιείται σε ζωοτροφές και ως καύσιμο σε σόμπες.

Είναι κατάλληλο για τις ψείρες. Το μείγμα φυτικών ελαίων από το φυτό Cocos nucifera έχει την ικανότητα να εμποδίζει τις αναπνευστικές οδούς της ψείρας και καταστρέφουν την μεσοκυττάρια ουσία των κόνιδων και πεθαίνουν από ασφυξία και αφυδάτωση, χωρίς να δημιουργούν αντίσταση.


Παρενέργειες καρύδας

Τα προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν δερματίτιδα εξ επαφής, περισσότερο λόγω των πρόσθετων συστατικών. Να διαβάζετε τις ετικέτες, ώστε να εξασφαλίζετε ότι τα προϊόντα δεν περιέχουν parabens, αλκοόλη ή άλλα συστατικά που προκαλούν αλλεργίες.

Διαβάστε, επίσης,

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την χοληστερίνη

H δίαιτα DASH για τη ρύθμιση της πίεσης

Κάντε οικονομία στα προϊόντα ομορφιάς

Οικολογικά παπούτσια

Οι βιταμίνες για τον αυτισμό

Νόσος Alzheimer

Που κάνει καλό το λάδι καρύδας

Σπιτικές συνταγές για απολέπιση

Φυτικός άνθρακας για τα φουσκώματα

Λάδι καρύδας και ελληνική φέτα για το Αlzheimer

Απαλλαγείτε από τις γεροντικές κηλίδες

Φτιάξτε μόνοι σας προϊόντα ομορφιάς

Φυσική θεραπεία για να ισιώσετε μόνιμα τα μαλλιά

Πρωτοποριακά οικολογικά ρούχα

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 9362 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014 17:00
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το μινθέλαιο Η γλυκόριζα »