Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014 11:10

Το νοστιμότερο σουβλιστό αρνί

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Ο καλός ψήστης το Πάσχα χαίρεται

Τα απαραίτητα για το σούβλισμα 

 • Μια μεγάλη σούβλα μασίφ και από υλικό που δεν θα οξειδώνεται. Η επιλογή με μοτέρ 2 ταχυτήτων είναι και η πιο αξιόπιστη, μιας και το ψήσιμο των χειροκίνητων απαιτεί ρυθμό. Προμηθευτείτε και μπαλαντέζα.
 • Μια μεγάλη ψησταριά με τρεις σκάλες με πλάτη γαλβανιζέ.
 • Μια μεγάλη πιρούνα (διχάλα) για τα μπούτια του αρνιού. 
 • Δύο δαγκάνες για το στερέωμα της ράχης και του ισχίου. Αν το ζώο είναι πάνω από δέκα κιλά θα πάρετε και μια για την μέση του. Ελέγξτε αν οι πεταλούδες (παξιμάδια) σφίγγουν καλά.
 • Λίγα μέτρα σύρμα γαλβανιζέ για το δέσιμο ποδιών  και μια πένσα για να σφίξετε τις βίδες στις δαγκάνες και το σύρμα. 
 • Σακοράφα με χοντρό σπάγκο ή μόνο σύρμα για το ράψιμο κοιλιάς.
 • Για 10 κιλά αρνί 15 κιλά κάρβουνα και προσανάμματα και έναν τενεκέ για να ετοιμάζονται καινούρια κάρβουνα.
 • Τσιμπίδα και γάντια.
 • Λαδόκολες για να τοποθετηθεί το αρνί.
 • Καμινέτο για το καψάλισμα αρνιού. 
 • Ειδικό ηλεκτικό πιστόλι αέρα, για να ανάβουν τα κάρβουνα.
 • Μαχαίρι και μπαλτά για το κόψιμο μετά το ψήσιμο.

Η προετοιμασία του αρνιού 

Αφού, καθαρίσετε το αρνί με ένα καμινέτο από τις τρίχες στο κεφάλι και στα πόδια, το περνάτε με μια λεμονόκουπα μέσα και έξω αφ’ ενός για καθαρισμό, αφ’ ετέρου για να «πιάσουν» καλύτερα πάνω του το αλάτι και τα λοιπά καρυκεύματα. Στη συνέχεια, αφού φτιάξετε ένα μείγμα με αλάτι, πιπέρι μαύρο, ρίγανη ή και θυμάρι, βάζετε το χέρι σας μέσα στην κοιλιά και το τρίβετε ολόκληρο από τον λαιμό μέχρι τα μπούτια πίσω. Το ίδιο θα κάνετε και εξωτερικά, βάζοντας λίγο μεγαλύτερη ποσότητα στο λαιμό και το κεφάλι, γιατί αυτά είναι τα «ευπαθή» σημεία της σφαγής και μυρίζουν περισσότερο.  Μπορείτε να κάνετε μικρές τομές ανάμεσα στα κόκκαλα της σπάλας και στα μπούτια και να παραχώσετε με το δάχτυλό σας έξτρα καρυκεύματα, καλύπτοντάς τα μετά με  μπόλια.

Η μπόλια είναι ο υμένας που συγκρατεί τα έντερα στην κοιλιά και πάντα πρέπει να έχει τοποθετηθεί από τον κρεοπώλη στην πλάτη του αρνιού, ειδικά αν το ζώο είναι μικρό και δεν έχει λίπος. Η μπόλια δίνει υγρασία στο ψήσιμο και κάνει νόστιμη εξωτερική πέτσα.

Αφού λοιπόν το αρνί είναι αλατοπιπερωμένο, το βάζουμε σε ένα τραπέζι, σε πρόσθια θέση με την κοιλιά κάτω και αφού έχουμε σφίξει την πιρούνα (διχάλα) περίπου τριάντα με σαράντα πόντους από εκεί που θα είναι το στήριγμα, στο ύψος όπου ενώνονται τα πόδια του ζώου με τον κορμό, την περνάμε από το πίσω μέρος των μπουτιών και αφού στρέψουμε το κεφάλι σε γωνία 90 μοιρών με τον λαιμό, την σπρώχνουμε ώστε να περάσει μέσα από το κεφάλι και να βγει από την άλλη, στο σημείο ανάμεσα στα μάτια. Κάνοντας αυτό το στρίψιμο του κεφαλιού, έχουμε πετύχει μικρότερο μήκος πάνω στην σούβλα άρα μικρότερο σκόρπισμα στην φωτιά και καλύτερο κουμάντο με τα στηρίγματα στο κεντράρισμα του αρνιού πάνω στην εστία.

 

Σταυρώνουμε τα πόδια πίσω, λυγίζοντας και βάζοντας το ένα μέσα στην οπή που σχηματίζει το κότσι με τον τένοντα του άλλου. Αφού ξεβιδώσουμε τις πεταλούδες, περνάμε τις τρεις διχάλες μέσα από την ράχη «αγκαλιάζοντας» την σούβλα και τρυπάμε με προσοχή αριστερά και δεξιά από την σπονδυλική στήλη, ώστε αυτές να βγουν από την εξωτερική μεριά της ράχης. Αυτό το εσωτερικό μήκος της ράχης, το μοιράζουμε σε τρία μέρη ώστε να βάλουμε αντίστοιχα τρία τέτοια στηρίγματα (δαγκάνες), με απόσταση περίπου μια παλάμη η μία από την άλλη. Δηλαδή, μια στην λεκάνη, μια στην μέση των πλευρών και μια μπροστά, απέναντι από τον θώρακα. Έτσι το αρνί μας δένεται πολύ πιο στέρεα πάνω στην σούβλα. Ύστερα βάζουμε τα λαμάκια και τις πεταλούδες (βίδες) από την εξωτερική πλευρά και τις σφίγγουμε σιγά σιγά παράλληλα όλες μαζί, όχι μία μία. Σφίγγουμε τα λαμάκια ξεκινώντας από το πρώτο, χωρίς να το σφίξουμε τελείως. Αυτό θα το κάνουμε στο τέλος, αφού έχουν βγει οι βίδες αρκετά έξω. Τότε και μόνο τότε θα τις σφίξουμε όλες μαζί. Αυτό το κάνουμε για να μην είναι χαλαρό στην μια πλευρά το αρνί και στην άλλη πιο σφιχτό, για να πάει όσο γίνεται πιο παράλληλα και κολλητά η σπονδυλική του στήλη πάνω στη σούβλα. 
Τώρα μένει το μέρος που ενώνεται ο λαιμός με το σώμα. Κατεβάζουμε ένα διπλό σύρμα πιάνοντας από την κάτω μεριά και τα δύο κότσια (πόδια) από τις δύο σπάλες και σφίγγουμε με την πένσα τραβώντας το σύρμα και κάνοντας περιστροφικές κινήσεις με προσοχή για να μην κοπεί. Βάζουμε ξανά σύρμα στα κότσια των μπουτιών και σφίγγουμε με τέσσερις στροφές το σύρμα πάνω στην σούβλα, στο λεπτότερο σημείο που σχηματίζουν κότσια και σούβλα. Όλο αυτό γίνεται γιατί με το ψήσιμο μικραίνουν οι αποστάσεις, επομένως θα πρέπει να είναι καλά σφιγμένα όλα για να μπορούν να συμπεριλάβουν και την μείωση του πάχους που θα υπάρξει λόγω αφαίρεσης του λίπους με το ψήσιμο.

Ελέγχουμε εσωτερικά με το ένα χέρι μέσα και το άλλο έξω στην ράχη ότι έχουν σφιχτεί και οι τρεις πιρούνες και οι τρεις διχάλες έχουν τερματίσει τις διαδρομές τους. Αφού δούμε ότι το αρνί δεν κινείται ούτε πάνω κάτω ούτε αριστερά δεξιά, τότε ήρθε η ώρα για το ράψιμο.


Συμβουλές για το ψήσιμο 

 • Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσετε στον αέρα. Αν φυσάει αρκετά, θα χρειαστείτε περισσότερα κάρβουνα. Όσον αφορά την αρχική ποσότητα κάρβουνων, υπολογίστε για ένα αρνί 10 με 12 κιλά, 15 κιλά κάρβουνα συν 40% παραπάνω αν φυσάει, γιατί με τον αέρα καίγονται πιο εύκολα.
 • Με ένα πινελάκι βάζετε λίγο λάδι και ρίγανη και με ένα πιρούνι στο οποίο έχετε καρφώσει μια λεμονόκουπα τρίβετε το αρνί.
 • Η φωτιά στο κέντρο της ψησταριάς πρέπει να είναι μικρότερη απ’ ότι στο αριστερό και το δεξί μέρος, γιατί η θερμοκρασία πάντα συγκλίνει προς το κέντρο. Όταν έχετε μια παράλληλη φωτιά ίδια σε όλο το μήκος της, το κέντρο αναπτύσσει πολύ μεγαλύτερη θερμοκρασία, επομένως χρειάζεται ένα 20-30% μεγαλύτερο «βουναλάκι» αριστερά και δεξιά. Ένας δείκτης για να ελέγξετε αν η φωτιά είναι τόσο δυνατή όσο πρέπει, είναι βάζοντας το χέρι κάτω από το αρνί να μην μπορείτε να μετρήσετε μέχρι το δέκα.
 • Αν έχετε μια μικρή ψηστιέρα δίπλα σας ή έναν τενεκέ θα σας βοηθήσει πάρα πολύ, σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνετε μια έξτρα θράκα για να ανεφοδιάσετε την φωτιά και να μην χρειαστεί να βάλετε έξτρα κάρβουνα μέσα στην φωτιά «τρώγοντας» όλο το μονοξείδιο του άνθρακα. 
 • Για να ανάβουν πιο γρήγορα τα κάρβουνα χρησιμοποιήστε το ειδικό ηλεκτρικό πιστόλι αέρα.
 • Στην ψηλή θέση της ψησταριάς για να ψηθεί καλά πρέπει να μείνει 3 ώρες. Στην πιο χαμηλή σκάλα, στη συνέχεια, το αφήνουμε για 45 λεπτά.
 • Στην τελευταία φάση του ψησίματος ρίχνετε στα κάρβουνα κλαδιά ρίγανης και θυμαριού.

Πότε είναι έτοιμο το αρνί;

 • Όταν στη σπάλα αρχίσει να σκάει, ενώ στη ράχη το δέρμα έχει ανοίξει.
 • Οι αρθρώσεις στα πόδια έχουν φανεί.
 • Οι τένοντες έχουν ξεχωρίσει.
 • Το δάχτυλό μας όταν πιέζεται στο μπούτι το διαπερνά με ευκολία.
 • Αν κάποιο σημείο δεν έχει ψηθεί προσθέτουμε από κάτω κάρβουνα και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Πώς το κόβουμε;

 • Βάζουμε το αρνί με το κεφάλι προς τα κάτω στις λαδόκολλες. Κόβουμε τα ράμματα στην κοιλιά και βγάζουμε τις δαγκάνες και κόβουμε με πένσα τα ράμματα.
 • Κόβουμε τον τένοντα του ενός ποδιού με το μαχαίρι, ξεμπλέκουμε τα πόδια και τραβούμε τη σούβλα μαζί με την πιρούνα προς τα έξω.
 • Αρχικά κόβουμε το αρνί στα δύο κατά πλάτος. Μετά χωρίζουμε τα μπούτια από τον κορμό και τα κόβουμε στις αρθρώσεις και μετά σε μικρότερα κομμάτια. Τα παϊδάκια κόβονται με το μαχαίρι ανά τρία, σπάζοντας την ραχοκοκαλιά με μπαλτά.
 • Αν κρυώσει το αρνί μέχρι να κοπεί πρέπει να ζεσταθεί στους 150 βαθμούς στο φούρνο για να γίνει λαμπερή η πέτσα του.

Το αρνάκι πρέπει να είναι βιολογικό.

Διαβάστε, επίσης,

Βάψτε τα πασχαλινά αυγά σας με φυσικό τρόπο

Η νοστιμότερη μαγειρίτσα

Το πιο νόστιμο κοκορέτσι

Οι βιταμίνες που περιέχουν τα εντόσθια

www.emedi.gr

Τα καλύτερα βιολογικά τρόφιμα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά τρόφιμα

pyracantha coccinea

 

Διαβάστηκε 3708 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019 11:35
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα

 • Μπιφτέκι ψητό με πατάτες Μπιφτέκι ψητό με πατάτες

  Υγιεινά μπιφτέκια για καλή υγεία

   

  Το μπιφτέκι με τις πατάτες είναι θρεπτικό, εύπεπτο, αλκαλικό και θερμιδικά καλό γεύμα.

  Μπιφτέκι ψητό με πατάτες

  Υλικά για 8 άτομα

  800 γραμμάρια βιολογικός κιμάς βοδινού

  2 κιλά βιολογικές πατάτες

  6 βιολογικά αυγά

  Αλάτι ανεπεξέργαστο θαλασσινό

  Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

  Ρίγανη

  Θρούμπι

  16 κουταλιές σούπας βιολογικό ελαιόλαδο

  2 λεμόνια

  1/2 κιλό μπαγκέτα

  Κόκκινη γλυκιά πάπρικα ή καυτερό κόκκινο πιπέρι

  Εκτέλεση

  Βράζετε τις πατάτες με τη φλούδα τους μέχρι να γίνουν μαλακές.

  Μετά αναμειγνύετε με τον κιμά 400 γραμμάρια πατάτες, τα αυγά. το αλάτι, το πιπέρι και τα βότανα με το μπλέντερ και πλάθετε μπιφτέκια των 150 γραμμαρίων, περίπου το καθένα.

  Σε μια γάστρα ή ένα ταψί με καπάκι βάζετε τις υπόλοιπες πατάτες, αφού τις κόψετε σε κομμάτια, βάζετε τα μπιφτέκια, ελάχιστο νερό, αλάτι και σιγοψήνετε μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να ξεροψηθούν.

  Σερβίρετε για κάθε άτομο 1 μπιφτέκι, λίγες πατάτες, με 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 1/4 λεμόνι και λίγη μπαγκέτα και πασπαλίζετε το πιάτο με γλυκιά πάπρικα ή κόκκινο καυτερό πιπέρι.

  By Savvi Diet

  mpiftekia 1

  Τα καλύτερα βιολογικά τρόφιμα 

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε βιολογικά τρόφιμα

  smoothie 2

  Διαβάστε, επίσης,

  Εστιατόρια που σερβίρουν βιολογικά πιάτα

  Διατροφή για τη νεφρική ανεπάρκεια

  Μοσχαρίσιο κότσι με πουρέ πατάτας

  Το πιο νόστιμο κοκκινιστό μοσχάρι

  Τα πιο νόστιμα μπιφτέκια σχάρας

  Υγιεινό μαγείρεμα στο ταψί

  Το πιο νόστιμο χάμπουργκερ

  Θα αρέσει στους καταναλωτές το μπιφτέκι εργαστηρίου;

  Μπιφτέκια φούρνου με πατάτες

  Μπιφτέκια βρώμης

  Πεντανόστιμα διαιτητικά χοιρινά μπιφτέκια

  www.emedi.gr

   

   

 • Μελιτζάνες παπουτσάκια Μελιτζάνες παπουτσάκια

  Νόστιμες και υγιεινές μελιτζάνες παπουτσάκια

   

  Μελιτζάνες παπουτσάκια

  Υλικά (8 άτομα)

  8 μελιτζάνες βιολογικές μέτριες

  λίγο βιολογικό ελαιόλαδο

  λίγο θυμάρι

  1 κιλό βιολογικός κιμάς μοσχαρίσιος

  8 κουταλιές σούπας βιολογικό ελαιόλαδο

  2 βιολογικά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

  8 σκελίδες βιολογικό σκόρδο ψιλοκομμένο

  2 βιολογικά καρότα ψιλοκομμένα

  2 κουταλιές της σούπας βιολογικός πελτές ντομάτας

  1/2 φλιτζάνι κονιάκ

  4 τριμμένες βιολογικές φρέσκες ντομάτες

  2 δαφνόφυλλα

  1 ξύλο κανέλας

  4 κουταλιές σούπας αλεύρι ολικής αλέσεως

  4 κουταλιές σούπας βιολογικό φρέσκο βούτυρο

  1 λίτρο φρέσκο βιολογικό γάλα

  2 βιολογικά αυγά

  4 πρέζες μοσχοκάρυδο

  2 φλιτζάνια βιολογικό κεφαλοτύρι τριμμένο

  αλάτι ανεπεξέργαστο θαλασσινό

  φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  Λίγο πιπέρι καγιέν

  Εκτέλεση

  Για τις μελιτζάνες παπουτσάκια, πλένετε και κόβετε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος.

  Με μαχαίρι χαράζετε σταυρωτά τη σάρκα και τις τοποθετείτε σε ταψί με λαδόχαρτο.

  Τις ραντίζετε με ελαιόλαδο και τις πασπαλίζετε με αλατοπίπερο και λίγο θυμάρι.

  Τις ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για περίπου 30 λεπτά να μαλακώσουν. Μόλις ψηθούν λιώνετε πιέζοντας με πιρούνι την ψημένη σάρκα τους.

  Zεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τον κιμά σε δυνατή φωτιά να ψηθεί καλά.

  Προσθέτετε το κρεμμύδι να μαραθεί.

  Προσθέτετε το σκόρδο και το καρότο.

  Ρίχνετε τον πελτέ.

  Σβήνετε με το κονιάκ και αφήνετε να εξατμιστεί τελείως.

  Ρίχνετε και τις ντομάτες, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε και το πιπέρι καγιέν, τη δάφνη και την κανέλα και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά μέχρι ο κιμάς να πιει τα υγρά του.

  Προς το τέλος του μαγειρέματος, αφαιρείτε τη δάφνη και την κανέλα.

  Λιώνετε το βούτυρο σε κατσαρόλα και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε με σύρμα για 2′ και προσθέτετε λίγο-λίγο το γάλα. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε το μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή λεία κρέμα.

  Αποσύρετε από τη φωτιά.

  Προσθέτετε τα αυγά και το μισό τυρί, ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις.

  Γεμίζετε τις ψητές μελιτζάνες με την πυκνή σάλτσα του κιμά.

  Καλύπτετε με κάθε μελιτζάνα με μια γεμάτη κουταλιά μπεσαμέλ και την απλώνετε.

  Πασπαλίζετε τα παπουτσάκια με το υπόλοιπο τυρί.

  Ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

  By Savvi Diet

  melitzanes papoutsakia 1

  Τα καλύτερα υγιεινά τρόφιμα για την υγεία σας

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα τρόφιμα για την υγεία σας

  apple oven 2

  Διαβάστε, επίσης,

  Μυστικά για τα λαδερά φαγητά

  Μεσημεριανό φαγητό χωρίς κρέας

  Μελιτζάνες

  Το Φαρμακείο του Θεού

  Μελιτζανοσαλάτα

  Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά

  Χρωματιστά γεύματα

  www.emedi.gr

   

 • Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα

  Η EMEDI και το προσωπικό της σας εύχεται Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα

   

  Το Φως της Ανάστασης να φωτίζει τις ζωές όλων μας και να μας χαρίζει

  Υγεία

  Οικογενειακή ευτυχία και

  Επαγγελματική προκοπή

  Καλό Πάσχα και να περάσετε όμορφα αυτές τις άγιες ημέρες!

  anastasi 2

 • Κατσικάκι κοκκινιστό Κατσικάκι κοκκινιστό

  Νόστιμη υγιεινή και παραδοσιακή συνταγή με κατσικάκι

  Κατσικάκι κοκκινιστό
  Υλικά για 8 άτομα
  2 κιλά κατσικάκι, κομμένο σε μερίδες
  1 κούπα ελαιόλαδο βιολογικό
  3 ξερά κρεμμύδια
  4 σκελίδες σκόρδο χωρίς την πράσινη φύτρα
  3 μεγάλες ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
  2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  3 ώριμες ντομάτες περασμένες στο multi
  2 κ.σ. ζάχαρη
  Αλάτι ανεπεξέργαστο θαλασσινό
  Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  2 ξυλάκια κανέλας
  5 κόκκους μπαχάρι
  5 κόκκους μαύρο πιπέρι
  Λίγο μοσχοκάρυδο
  Εκτέλεση
  Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
  Σε κατσαρόλα με ζεστό ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να πάρουν χρώμα.
  Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε το κατσικάκι.
  Το ροδίζουμε για 5-8 λεπτά από όλες τις πλευρές.
  Ρίχνουμε τις ντομάτες από το multi και αφού πάρουν βράση, μετά από 10 λεπτά, προσθέτουμε τις κομμένες ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το τριμμένο πιπέρι, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο και τους κόκκους πιπεριού.
  Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία και σκεπάζουμε την κατσαρόλα αφήνοντας να σιγοβράσει το κατσικάκι να μαλακώσει.
  Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό μέχρι να καλυφθεί το κατσικάκι με τα υγρά.
  Αφήνουμε να βράσει για 1 ώρα, σε χαμηλή φωτιά ανακινώντας 2-3 φορές την κατσαρόλα.
  Προσθέτουμε τότε τον πελτέ που έχουμε διαλύσει σε νερό και αφήνουμε να βράσει για 30 λεπτά ακόμα, εξαρτάται από την ποιότητα και την ηλικία του κρέατος.
  Προς το τέλος προσθέτουμε το αλάτι και αφήνουμε να βράσει λίγο ακόμα σε πολύ χαμηλή φωτιά.
  Κατεβάζουμε από την φωτιά και σερβίρουμε.
  Σερβίρεται με μακαρόνια ή πατάτες τηγανητές

  kokkinisto 2

  By Savvi Diet

  Διαβάστε, επίσης,

  Κατσικάκι μαστέλο

  Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ασκολύμπρους

  Μυστικά για το ψήσιμο με γάστρα

  www.emedi.gr

   

 • Το ελληνικό Πάσχα είναι το πιο γευστικό Το ελληνικό Πάσχα είναι το πιο γευστικό

  Παραδοσιακές πασχαλινές γεύσεις από όλη την Ελλάδα

  Το Πάσχα στην Ελλάδα απαιτεί τραπεζώματα, παραδοσιακές γεύσεις και τοπικά πιάτα με αρνάκι και κατσικάκι.

  Ο οβελίας, η συκωταριά, τα αυγά, η μαγειρίτσα όλα πρωταγωνιστούν...

  -Λειβαδιά

  Από την προηγούμενη ημέρα σκάβονται λάκκοι για το σούβλισμα και σε αυτούς τοποθετούνται κλαριά και ξύλα. Το πρωί ανάβει η φωτιά με το Άγιο Φως και όταν πέσουν τα κάρβουνα μπαίνουν οι σούβλες με τα αρνιά και καθόλη τη διάρκεια ψησίματος το γλέντι έχει πολλά ορεκτικά.

  -Θεσσαλία

  Η αρνίσια μπόλια φτιάχνεται γεμιστή με εντόσθια και χόρτα, ψημένη σε σάλτσα ντομάτας.

  -Ήπειρος

  Το τρίμμα με γέμιση από άφθονα αυγά, συκώτι, λάπαθο, ψύχα από ψωμί και τυρί.

  -Λαμία

  Οι σουφλίτσες με εντόσθια, δηλαδή κοκκινιστοί ντολμάδες με συκώτι και λαχανόφυλλα.

  -Μακεδονία και Θράκη

  Ο τζγεροσαρμάς ή παπούδα με εντόσθια ζώων με ανοιξιάτικα μυρωδικά (οπωσδήποτε δυόσμο) που τυλίγονται σφιχτά με τη σκέπη του αρνιού (μπόλια). 

  -Νησιά Αιγαίου

  Κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες, με σπανάκι, με μάραθο ή αρνί γεμιστό με ρύζι, φρέσκα χόρτα, μυρωδικά, κεφαλοτύρι, φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο, μαϊντανό και τη συκωταριά (λαμπριάτι, πατούδο).

  Στη Σίφνο φτιάχνουν μαστέλο το οποίο το βάζουν στον ξυλόφουρνο από το Μεγάλο Σάββατο και το ψήνουν μέχρι το πρωί του Πάσχα. Αμπελόκλαδα στη βάση του σκεύους, ψιλοκομμένος άνηθος και πάνω το κρέας, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και σφραγίζεται με λαδόκολλα το κρέας. Στην Κάλυμνο φτιάχνουν μουούρι, γεμιστό αρνί και το ψήνουν στον ξυλόφουρνο.

  -Νησιά Ιονίου

  Στη Ζάκυνθο το βράδυ της Ανάστασης τρώνε σγατζέττο αυγοκομμένο, πρέτζα από χοιρομέρι και σαρτσουτούνι.

  Στην Κέρκυρα το βράδυ της Ανάστασης τρώνε τσιλίχουρδα με χοντροκομμένα εντόσθια, με πηκτή σάλτσα με πολλά ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια φρέσκα, μαϊντανό, άνηθο, αλάτι, πιπέρι και λεμόνι.

  -Κρήτη

  Στην Κρήτη από την Πέμπτη ζυμώνονται καλτσούνια, αυγοκουλούρες και την Κυριακή τρώνε αρνί ή κατσίκι με συνδυασμούς τυριών και πασχαλινή τούρτα με τυρόγαλο, αρνίσιο κρέας και κανέλα.

  Διαβάστε, επίσης,

  Πώς να ξεχωρίζετε τα φρέσκα βιολογικά αυγά

  Τι είναι καλύτερο το αρνί ή το κατσίκι;

  Οι λαμπάδες για τα βαφτιστήρια σας

  Μην το παρακάνετε με το φαγητό το Πάσχα

  Τα είδη των κατσικιών

  Χρήσιμες πληροφορίες για τα πασχαλινά αυγά

  Τα είδη των προβάτων

  Η Ρόδος κάνει καλό στην υγεία

  Νάξος

  Σαντορίνη

  Το νοστιμότερο σουβλιστό αρνί

  Το πιο νόστιμο κοκορέτσι

  Η νοστιμότερη μαγειρίτσα

  Βάψτε τα πασχαλινά αυγά σας με φυσικό τρόπο

  Κατσικάκι μαστέλο

  Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά

  www.emedi.gr